کمال الدین فارسی

دانشنامه آزاد فارسی

کمال الدین فارسی ( ـ۷۲۰ق)
شهرت کمال الدین ابوالحسن/ابوالحسین محمد بن حسن فارسی، ریاضی دان و فیزیک دان ایرانی. از شاگردان قطب الدین شیرازی بود. او را هم پایۀ ابن هیثم و حتی، از حیث خلاقیت، بالاتر دانسته اند. کتاب تذکرةالاحباب دربارۀ اعداد متحابه، و اساس القواعد فی اصول الفوائد که شرحی است بر کتاب الفوائد البهائیۀ ابن خدّام در زمینۀ حساب و هندسه، ازجملۀ آثار اوست. مهم ترین کتاب او تنقیح المناظر (حیدرآباد دکن ۱۹۲۸ـ۱۹۳۰)، در زمینۀ دانش نورشناسی (علم نور)، شرحی جامع بر کتاب المناظر ابن هیثم است. بخش هایی از این کتاب به زبان آلمانی ترجمه شده است. علم نور نه فقط دربرگیرندۀ نور فیزیکی، بلکه شامل نور فیزیولوژیکی، هواشناسی، مناظر و مرایا (پرسپکتیو) و مطالب گوناگون دیگر بود. کمال الدین در این اثر نظریات جدیدی ازجمله در زمینۀ تبیین پدیدۀ رنگین کمان آورده که نظریۀ معاصران اوست. او برای جلوگیری از خطای کروی، استفاده از عدسی های هذلولَوی را پیشنهاد کرده است. توضیحی که او برای شکست نور آورده، بیانگر آن است که هم از بزرگی سرعت نور و هم از محدودبودن آن آگاه بوده و در عین حال می دانسته است که سرعت نور در محیط های متفاوت، یکسان نیست. کمال الدین همچنین، اتاق تاریکِ ابداعی ابن هیثم را تا حد زیادی کامل کرد.

پیشنهاد کاربران

کمال الدین فارسی یا کمال الدین حسن بن علی بن حسن فارسی یا ابوحسن محمد بن حسن، زاده ۱۲۶۷ ( میلادی ) و درگذشته ۱۳۱۸ ( میلادی ) ، دانشمند، ریاضی دان و فیزیک دان برجسته ایرانی در دوران طلایی اسلام بود. باستانی پاریزی با استناد به سیدجلال طهرانی وی را زاده پاریز می داند و هر دو او را کمال الدین فاریزی ( پاریزی ) گفته اند.
...
[مشاهده متن کامل]

کمال الدین فارسی ریاضی دان و فیزیک دان برجسته ایرانی سهم عمده ای در گسترش نظریه اعداد و فیزیک نور داشته است. وی یکی از نخستین مهندسان و فیزیک دانان ایرانی است که نظریات مهندسی ابن هیثم پیشنهاددهنده ساختن سد اسوان - را تشریح کرده و بر آن تکمله نوشته است.
آثار کمال الدین فارسی در زمینه فیزیک نوری، زاده پرسش هایی بود که او در مورد بازتابش نور در ذهن داشت. کنکاش و مطالعه در کتاب فیزیک نوری اثر ابن هیثم، پیشنهادی سازنده از قطب الدین شیرازی به کمال الدین فارسی بود که او را در رسیدن به دستاوردهای علمیش کمک کرد. کتاب معروف او در علم فیزیک نور به نام تنقیح المناظر می باشد. کمال الدین فارسی برای کسب دانش به سرزمین های مختلف مسافرت کرد. او روزگاری طولانی در اصفهان نزد ابن خوام ( عبدالله بن محمد بن عبد الرزاق عماد الدین بغدادی ) دانش ریاضیات را فراگرفت و اثر معروفش در این زمینه را که اساس القواعد فی اصول الفوائد نام داشت، عرضه کرد. او این کتاب را در توضیح رساله الفوائد البهائیه فی قواعد الحسابیهنوشته ابن خوام نوشته است. کمال الدین فارسی همچنین نزد قطب الدین شیرازی شاگردی کرده و دانش نویسه تنقیح المناظر را با رهنمودهای او و به اسم او خلق کرده است. کمال الدین فارسی از علوم جمال الدین صاعد بن محمد سغدی ترکستانی نیز بهره برده و کتاب البصائر فی اختصار تنقیح المناظر را به درخواست او و به اسم او نوشته و در رساله تنقیح المناظر، از او به عنوان استاد نام برده است.
ستاره شناسان نامداری مثل عماد الدین کاشانی و غیاث الدین جمشید کاشانی در آثار ایضاح المقاصد و مفتاح الحساب از کمال الدین فارسی به نیکی نام برده اند. کمال الدین فارسی در دانش فیزیک به دانش پرسپکتیو به خصوص به نورشناسی یا فیزیک اپتیک توجه خاصی نشان داده است و در دانش ریاضی به هندسه به خصوص به موضوعات وابسته به زوایا توجه داشته و پژوهش هایی دراین مورد داشته است.
کمال الدین فارسی در آثار خود نور را چنین تشریح کرده است:

کمال الدین فارسی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کمال‌الدین_فارسی

بپرس