کلهرود

لغت نامه دهخدا

کلهرود. [ ک ُ ل َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان طرق رود است که در بخش نطنز شهرستان کاشان واقع است و 1730 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).، کله رود. [ ک َ ل ِ ] ( اِخ ) دهی از دهستان کوشک است که در بخش بافت شهرستان سیرجان واقع است و 191 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

پیشنهاد کاربران

کلهرود : نام روستا و دهستانی در شهرستان شاهین شهر و میمه در استان اصفهان است . کلهرود در کوهپایه های جنوب کرکس واقع شده و اب و هوای ان در بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان بسیار سرد است. در وسط روستا رودخانه فصلی کلهرود وجود دارد. فاصله آن تا اصفهان حدود ۸۰ کیلومتر و تا تهران حدود ۳۵۰ کیلومتر است آب و هوای آن . جمعیت ثابت آن حدود ۳۰۰ نفر است. همگی شیعه اثنی عشری هستند. طائفه بزرگی از اهالی خود را منسوب به حبیب بن مظاهر اسدی از یاران امام حسین ( ع ) می دانند و می گویند پس از آنکه قبیله بنی اسد شهیدان کربلا را به خاک سپردند ، از بیم کشتار به وسیله ماموران عبید الله بن زیاد به ایران گریخته و طائفه ای به کلهرود وارد گردیده و در جایی موسوم به زمین حصار در کلهرود ساکن شدند.
...
[مشاهده متن کامل]

اطراف کلهرود معادن مختلفی وجود دارد که تاکنون از معادن ذغال سنگ آن استخراج صورت گرفته است.
زبان مردم قدیم کلهرود همان زبان رایج در ابیانه و جوشان و میمه است که به آن " بِشِه بوره " می گویند ولی در پنجاه سال اخیر این زبان دیگر استفاده نمی شود و جای خود را به نوعی فارسی ساده با لحن خاص داده است. کار اغلب مردم کلهرودباغداری ، دامداری و کشاورزی و استحصال کتیرا است. تا چهل سال پیش قالیبافی ، گلیم بافی ، کرباس بافی و بافتن لباس های پشمی رایج بوده و سپس از بین رفته است. آثار تاریخی کلهرود عبارتند از : خرابه های مزرعه هستی که در حمله افغان ها خراب شده است ، قلعه کلهرود ، مسجد جامع ، مسجد حاجی ، عمارت تاریخی خوانین برومند در محله سربیشه و چهار آسیاب که متاسفانه خراب شده اند . از آثار طبیعی کلهرود می توان به غار چاه وزنه اشاره کرد که هر ساله بسیاری از گردشگران و کوهنوردان و غارنوردان از آن بازدید می کنند. در اطراف کلهرود مزارع مصفا و سرسبزی وجود دارد که اغلب به نام قنات معروف است از جمله : مزرعه خدایار ه ( خریاره ) ، مزرعه شالا ، قنات غلام ، قنات یاره ، قنات حاجی ، مزرعه هینی امامزاده کلهرود.
قدیمی ترین مدرسه کلهرود به نام دبستان مسیح کلهرود وجود داشته و اکنون به خاطر مهاجرت اکثر مردم کلهرود به تهران ، اصفهان ، شاهین شهر ، نطنز و کاشان تمامی مدارس تعطیل و منحل شده اند.
مشهورترین و بزرگترین دانشمند کلهرود سید حسن اخلاقی کلهرود است که در اصفهان نزد علمای این شهر از جمله سید ابوالقاسم دهکردی درس خوانده و سپس به کلهرود بازگشته و به اقامه جماعت و انجام امور شرعی مردم پرداخته است. وی کتابی به نام " اکمال العبادات " نوشته که در کتابخانه آیت الله مرعشی در قم وجود دارد. همچنین او خط نسخ را بسیار زیبا می نوشته و شصت پاره قران را کتابت کرده است . سید حسن اخلاقی در سال ۱۳۱۹ شمسی درگدشت و در قبرستان محله قلعه به خاک سپرده شد.

بپرس