کله پاچه

/kallepACe/

معنی انگلیسی:
sheep's head and trotters

لغت نامه دهخدا

کله پاچه. [ ک َل ْ ل َ / ل ِ چ َ / چ ِ ] ( اِ مرکب ) کله پاچه از هر حیوانی. ( ناظم الاطباء ). مجموع سر و پاچه های حیوان ( مانند گوسفند ). ( فرهنگ فارسی معین ).
- کله پاچه شدن ؛ مضطرب و سراسیمه شدن. ( ناظم الاطباء ) ( از فرهنگ فارسی معین ). و رجوع به کله پا شدن شود.
|| خوراکی که از کله و پاچه گوسفند سازند. طرز تهیه آن چنین است که موهای کله و پاچه را باآب آهک سوزانند و کله و پاچه را جوشانده داخل بینی و دهان گوسفند را پاک کنند و با چاقو تراشند و سپس با پیاز و شکنبه و شیردان بار کنند و یک قطعه دنبه و قدری گوشت گردن هم بدان علاوه نمایند. ( فرهنگ فارسی معین ). آبگوشتی که از سر و پاچه های گوسفند و جز آن سازند و گاه بر آن گوشت گردن و شکنبه گوسفند افزایند.طعامی که از کله گوسفند و پاچه آن کنند. شاخ دار. چشم دار . ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ).
- امثال :
موش چیست تا کله پاچه اش چه باشد ؟!؛ یعنی از شخصی کوچک توقعی بزرگ داشتن بیجاست.

فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - مجموع سرو پاچه های حیوان ( مانند گوسفند ) . ۲ - خوراکی که از کله و پاچ. گوسفند سازند . تهی. آن : مو های کله و پاچه را با آب آهک سوزانند و کله و پاچه را جوشانده داخل ینی و دهان گوسفند را پاک کنند و با چاقو تراشند . سپس با پیاز یا شکنبه و شیردان بار کنند و یک قطعه دنبه و قدری گوشت گردن هم بدان علاوه نمایند .

فرهنگ معین

( ~ . چِ ) (اِمر. ) نوعی غذا که از کله و پاچه چهارپایان حلال گوشت به ویژه گوسفند تهیه می شود.

فرهنگ عمید

۱. مجموع سر و پاچه های یک گوسفند.
۲. خوراکی آبدار که با کله و پاچۀ گوسفند تهیه می شود.

واژه نامه بختیاریکا

( کَله پاچه ) سر پا؛ سر پا کَلِه

پیشنهاد کاربران

کله پاچه یک غذای سنتی است که در خاورمیانه و قفقاز جنوبی و نروژ متداول است. روش طبخ آن در کشورهای مختلف کمابیش مشابه است و در ایران و ترکیه، کله پاچه، در کشورهای عربی «باجَة» ( برگرفته از «پاچهٔ» فارسی ) ، در کردستان سه ر و پێ یا که ل و پاچه، در بلغارستان پاچه، و در قفقاز جنوبی ( ارمنستان، آذربایجان و گرجستان ) خاش می نامند در نروژ این غذا به اسمالاهووه معروف است و در شب کریسمس بسیار طرفدار دارد بر اساس آداب و رسوم غذا خوردن نروژی ها، در ابتدا باید گوش و چشم های آن خورده شود. این غذا در نظرسنجی در ایران بهترین غذا انتخاب شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

این غذا بسیار چرب و پر انرژی است. کسانی که چربی خون بالا دارند یا کلسترول و اسید اوریک خونشان بالاست و مبتلا به نقرس هستند، باید از مصرف کله پاچه اجتناب کنند. کله پاچه از پختنِ سر و دست و پا و اندام های درونی گوسفند ( در جنوب قفقاز گوساله ) تهیه می شود. اجزای این غذا شاملِ بناگوش، زبان، مغز، چشم، گوشت صورت و پاچه است. واحد شمارش کله پاچه «دست» است و هر دست شامل یک کله و چهار پاچه می شود. آب این غذا نیز به عنوان پیش غذا به همراه نان خورده می شود و گاهی با آب نارنج خورده می شود.
کله پاچه غذایی دیرپز است و طبخِ آن زمان زیادی طول می کشد. کله پاچه را گاه با آبلیمو سرو می کنند.
کله پاچه در ایران معمولاً در رستوران های خاصی به نام کله پزی یا طباخی سِرو می شود. کله پزها تقریباً همیشه سر کار هستند. مواد اولیه صبح به دست طباخ می رسد. طباخ تا ظهر آن را پاک و آماده طبخ می کند و سرانجام از ظهر تا صبح فردا آن را می پزد. بر اساس یک سنت قدیمی، شب های پایانی ماه رمضان یا به عبارتی ۲۳ رمضان فروش کله پزها زیاد می شود و مشتریان بیشتری تمایل به خرید کله پاچه دارند. در فرهنگ بعضی از شهرهای ایران، در شب ۲۷ رمضان که شب قصاص قاتل علی بن ابی طالب، ابن ملجم، است، بیشتر مردم آن شهر «کله پاچه» می خورند و بر قاتل لعنت می فرستند.
در ارمنستان برای درمان خماری از کله پاچه استفاده می کنند.
در سال ۱۳۹۲ خورشیدی، هیئت باستان شناسی ایران و ایتالیا، در گورهای کشف شده در محوطه باستانی چلو در استان خراسان شمالی، ظروفی سفالی یافتند که در آن بقایای کله و پاچه دیده شد. این گورها مربوط به ۳۷۰۰ تا ۴۲۰۰ سال پیش هستند و به گفته کارشناسان، در کنار برخی اجساد، ظرفی به شکل کاسه گذاشته شده است که در آن بقایای سر گوسفند و چهار پاچه قابل رؤیت است. این موضوع نشان می دهد که احتمالاً کله پاچه غذای محبوب آن ها بوده که پس از مرگ به آن ها هدیه شده است.

کله پاچهکله پاچهکله پاچهکله پاچه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کله‌پاچه
نوعی غذای سنتی که از پختن سر و دست و پا و اندام های درونی ( گاهی سیرابی و شیردان ) گوسفند تهیه می شود. این غذا بسیار چرب و پرانرژی است.
واحد شمارش کله پاچه دست است و هر دست شامل یک کله و چهار پاچه می شود. آب این غذا نیز به عنوان پیش غذا به همراه نان خورده می شود و گاهی با آب نارنج خورده می شود. کله پاچه غذایی دیرپز است و طبخِ آن زمان زیادی طول می کشد.
...
[مشاهده متن کامل]

کله پاچه در ایران معمولاً در رستوران های خاصی به نام کله پزی یا طباخی سِرو می شود.
کله پزها تقریباً همیشه سر کار هستند. مواد اولیه صبح به دست طباخ می رسد. طباخ تا ظهر آن را پاک و آماده طبخ می کند و سرانجام از ظهر تا صبح فردا آن را می پزد. بر اساس یک سنت قدیمی، شب های پایانی ماه رمضان یا به عبارتی ۲۳ رمضان فروش کله پزها زیاد می شود و مشتریان بیشتری تمایل به خرید کله پاچه دارند.
این غذا معولا به عنوان صبحانه سرو می شود.

کله پاچه
در پاسخ به اوزرا باید بگویم :
1 - زبان فارسی جزو زبانهای هند و اروپایی است و هیچ ربطی به زبان عربی که جزو زبانهای سامی است ندارد.
2 - بیشتر واژه های استفاده شده در زبان ترکی وام گرفته از زبان فارسی است چونکه فارسها در این منطقه سکونت داشتند و بعدها قبایل عشیره ای ترک به این مناطق یعنی بخشی از ایران و ترکیه کنونی مهاجرت کرده اند.
...
[مشاهده متن کامل]

3 - واژه �کله� فارسی بوده و به معنای بخش فوقانی سر می باشد و با واژه� کل� و� کچل� هم خانواده است و نیز واژه calvus در لاتین از این واژه گرفته شده است.
4 - �پاچه� نیز واژه ای است فارسی و �چه� به عنوان پسوند تصغیر برای� پا� به مفهوم پای کوچک می باشد.

کَلَپچ.
ساق البقر. [ قُل ْ ب َ ق َ ] ( ع اِ مرکب ) آن را بپارسی پاچه ٔ گاو خوانند. ( ریاض الادویه ) . چون آن را بسوزانند و بکوبند و بیاشامند نافع بود جهت خون رفتن شکم. ( اختیارات بدیعی ) .
ماهیچه ( ماچا ) ماچا بر وزن پاچا ( کله پاچه ) تورکی است. چون در عربی و لهجه هایش حروف گچپژ وجودندارد. حروف گچپژ مخصوص زبان تورکی است.
غذای چربی که معمولا برای صبحانه خورده می شود و سنگین هم هست
خیلی ها دوست ندارن ولی به نظر من خیلی خوشمزه است

بپرس