کله منار

لغت نامه دهخدا

کله منار. [ ک َل ْ ل َ / ل ِ م َ ] ( اِ مرکب ) مناری که در آن کله دزدان و رهزنان را چینند برای عبرت گرفتن باقی ماندگان آنها. ( آنندراج ). ستون و یا برجی که در کنار جاده از کله دزدان و مردمان قطاع الطریق بر پا کنند تا دیگران عبرت گیرند. ( ناظم الاطباء ). مناری که در آن کله دزدان و راهزنان و محکومان را چینند تا مایه عبرت مردم گردد. منارکله. ( فرهنگ فارسی معین ) :
به دست خالی از این راه آخرت گذر است
بسان کله منارت اگر هزار سر است.
رازی ( از آنندراج ).
|| مناری که فاتحین و جهانگشایان مغول و بعد از مغول از سر کشتگان می ساخته اند، نشانه فیروزی خود را. مناری که پادشاهان از سر بریده دشمنان می کردند. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). || به اصطلاح لوطیان نره باشد. ( آنندراج ). در اصطلاح لوطیان ، نره. شرم مرد.( فرهنگ فارسی معین ) :
شد سرآمد به رنگ کله منار
در جهان هر که او زیاده سر است.
عبدالغنی قبول ( از آنندراج ).

کله منار. [ ک َل ْ ل ِ م ِ ] ( اِخ ) دهی از دهستان مرکزی بخش فریمان است که در شهرستان مشهد واقع است و 146 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

فرهنگ عمید

ستون یا برجی که از سرهای بریده برپا می کردند.

گویش مازنی

/kalle menaar/ نوعی نفرین - برج ساخته شده از سر دشمنان در جنگ ها به قصد عبرت سایرین

پیشنهاد کاربران

در گذشته در برخی از جنگ ها، به ویژه هنگامی که سپاهی پیروز می شد، سر اسیرها یا کشته شدگان در جنگ را بریده و به شکل یک تپه بزرگ یا مناره می ساخت که به آن کله منار می گفتند.
برای نمونه در جنگ چلدر، مصطفی پاشا دو کله منار از کشته های ایرانی بر پا کرد. همچنین در نبرد کرتسانیسی، آغا محمدخان نیز این کار را با کشته های گرجی کرد.
...
[مشاهده متن کامل]

نمونه دیگر در محاصره اصفهان به دست «تیمورلنگ» است. با حمله تیمور به اصفهان، هفتاد و پنج هزار نفر از مردم اصفهان کشته شدند و با جمجمه مردم این شهر یک کله منار ساخته شد. همچنین روی سفال ها، نقش هایی مانند خطوط هندسی، هاشور، زیک زاک، نقش افزوده، نقش کنده و استرلیزه زشدیده می شود. شواهد حاکی از آن است که سمت غربی این تپه بر اثر کاوش های متعدد غیرمجاز به شدت آسیب دیده و حفره های متعددی در آن ایجاد شده است. طی سال های گذشته، در قسمتی از تپه گودالی به عمق دو متر ایجاد شده که مملو از قطعات بزرگ سفال های شکسته شامل قطعات خمره های بزرگ قرمز رنگ است که بر اثر ضربه کلنگ خرد شدند. و در میان قطعه های سفالی، استخوان و اجزای مختلف بدن انسان دیده می شود که به احتمال زیاد درون خمره شکسته شده بودند.
وضعیت کلی تپه بدین صورت است که تپه اصلی در شرق واقع شده و دارای ارتفاعی حدود ۲۵متر است. در قسمت غربی تپه تا فاصله حدود ۱۵۰ متر تپه هایی قرار دارد که ارتفاع آن ها از سطح زمین های اطراف حدود ۱۰ متر بوده و در همه آن ها شواهد تاریخی و فرهنگی گسترده است.
«محوطه باستانی کله منار در تاریخ دوازدهم شهریور ماه سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. »

کله منار
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کله‌منار

بپرس