کلرور

/kolorur/

لغت نامه دهخدا

کلرور. [ کْل ُ / ک ُ ل ُ ] ( فرانسوی ، اِ ) در اصطلاح علم شیمی ، ماده ای که از ترکیب کلر با یک عنصر دیگر ( خواه فلز و خواه شبه فلز ) حاصل می شود، مانند کلرور نقره که فرمولش ClAg می باشد وعبارت از ترکیب کلر با فلز ( نقره ) است و کلرور کربن که فرمولش ( Cl4C ) است ( چون دارای 4 اتم کربن است معمولا آن را تتراکلرور کربن می خوانند ) و عبارت از ترکیب کلر با شبه فلز ( کربن ) می باشد. کلرورهای فلزات معمولا نمکهای اسیدکلریدریک هستند. مهمترین کلروری که در طبیعت بسیار فراوان و در ترکیب ماده زنده نیز وارد است ، کلرورسدیم ( ClNa ) یعنی همان نمک طعام می باشد.
- کلرورها [ ج ِ کلرور ] ؛ ترکیبات کلر با یکی از عناصر دیگر می باشند. مهمترین کلرورها، کلرورهای فلزات هستند که در حقیقت باید آنها را املاح اسید کلریدریک دانست. کلرورها غالباً جامد و در آب محلولند باستثنای کلرورهای نقره ( ClAg ) و سرب ( Cl2pb ) و کلرور یک ظرفیتی مس ( Clcu ) و کلرور یک ظرفیتی جیوه ( Cl2Hg ) که در آب حل نمی شوند. ( فرهنگ فارسی معین ).
- کلرور رنگ بر ؛ مخلوطی از کلرورها و هیپوکلریت ها به نسبت مساوی ماده ای رنگ زدا را بوجود می آورد که بنام کلرور رنگ بر خوانده می شود. از مهمترین کلرورهای رنگ بر آب ژاول است که عبارت از محلول نمک طعام و هیپوکلریت سدیم در آب است و معمولا آب ژاول را از تاثیر گاز کلر در محلول سود حاصل می کنند به فرمول زیر است :
H2o + CLoNa + +CLNa 2NaOH + CL2
و از اثر کلر بر محلول پتاس کلرور رنگ بر دیگری به دست می آید که آن راآب لاباراک گویند و فرمول آن به شرح ذیل است :
H2O+ CLoK + CLK 2KOH + CL2
کلرورهای رنگ بر علاوه بر خاصیت رنگ زدایی خاصیت گندزدایی نیز دارند و جهت ضدعفونی آبهای آشامیدنی مصرف می شود. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

( اسم ) ماده ای که از ترکیب کلر با یک عنصر دیگر ( خواه فلز و خواه شبه فلز ) حاصل میشود . کلرور های فلزات معمولا نمکهای اسید کلریدریک میباشند . مهمترین کلروری که در طبیعت بسیار فراوان است و در ترکیب ماد. زنده نیز وارد است کلرور سدیم که همان نمک طعام است میباشد . یا کلرور ها ترکیبات کلر با یکی از عناصر دیگر میباشند . مهمترین کلرور ها کلرور های فلزات هستند که در حقیقت باید آنها را املاح اسید کلریدریک دانست . کلرور ها غالبا جامد و در آب محلولند باستثنای کلرور های نقره و سرب و کلروریک ظرفیتی مس و کلرور دو ظرفیتی جیوه که در آب حل نمیشوند . یا کلرور رنگ بر . مخلوطی از کلرور ها هیپوکلریت ها بنسبت مساوی ماده ای رنگ زدا را بوجود میاورد که بنام کلرور رنگ بر خوانده میشود . از مهمترین کلرور های رنگ بر آب ژاول است که عبارت از محلول نمک طعام و هیپو کلریت سدیم در آب است و معمولا آب ژاول را از تاثیر گاز کلر در محلول سود حاصل میکنند : و از اثر کلر بر محلول پتاس کلرور رنگ بر دیگری بدست میاید که آنرا آب لاباراک گویند : کلرور های رنگ بر علاوه بر خاصیت رنگ زدایی خاصیت گند زدایی نیز دارند و جهت ضد عفونی آبهای آشامیدنی مصرف میشوند .

فرهنگ عمید

= کلرید
* کلرور سدیم: (شیمی ) = نمک

پیشنهاد کاربران

بپرس