کلجاه

دانشنامه عمومی

کَلَجاه نام روستایی در استان آذربایجان شرقی است. این روستا با جمعیتی حدود ۲۰۰۰ نفر تابع شهرستان اسکو[ ۱] [ ۲] و در فاصله ۵ کیلومتری شهر اسکو واقع شده است. به دلیل نزدیکی به شهر اسکو و شهر جدید سهند و مرکز استان، کلجاه به آرامی رنگ و بوی شهری به خود گرفته و بافت روستایی آن تا حدودی تغییر کرده است. تا جایی که هم اکنون ۸۰ درصد شاغلین این روستا در کارخانجات و ادارات دولتی و غیردولتی تبریز و اسکو مشغول به کار هستند.
باغ های گردو و زردآلوی این روستا از شهرت خاصی برخوردار است. همچنین از دیر باز وجود آب های زیرزمینی و دارا بودن قنات های متعدد یکی از عوامل شهرت این روستا بوده است.
کلجاه روستایی است سردسیر همجوار با کوهپایه های سهند که با ارتفاع ۱۴۰۰ متر از سطح دریا و در موقعیت شرقی دریاچه ارومیه قرار گرفته است. این روستا در بین شهرهای اسکو و خسروشاه واقع شده است.
دو مورد درباره وجه تسمیه کلجاه وجود دارد که از لحاظ اعتباری به ترتیب بیان می شود:
• کلجاه در قدیم دهی بود آباد که دور آن را حصار کرده بودند و دروازه های برای ورود و خروج آن وجود داشت بنابراین به آن قلعه گاه می گفتند که رفته رفته به گله جاه و سپس به کله جاه و اخیراً نیز کلجاه می گویند.
• زمانی که خسروشاه در خسروشهر امروزی مسکن گریده بود و شهر ایلخچی محلی به عنوان نگهداری اسب ها مورد استفاده می شد کلجاه نیز به عنوان محلی برای نگه داری کالا استفاده می شد که به آن کالا گاه می گفتند که رفته رفته به کلجاه تبدیل شده است.
قنات های واقع در کلجاه و باغات اطراف:
دوزَبان - تازه چشمه ( خشکیده ) - کوماران - محمدآباد - پَریسلی - پَرزآب - وزیران - قیزدرما - بالاگول - اوزوار - علی آباد - حاج عبدالخالق - احمدان - بیلدیردان - تیفان - پیلاوان - جیماوان - کتی باغ - حاج اباذر
در سال ۱۳۲۲ ( ش ) آقایان میر جواد سجادی، یوسف طهماسبی، محمد جمشیدی و میر ستار حسینی و دیگر فرهنگ دوستان و خیر اندیشان در خواست تأسیس دبستان نمودند که با تحمل زحمت و ایثار و با کمک مادی در دوره نمایندگی اردشیر طلوعی نماینده فرهنگ و اوقاف اسکو آموزشگاه نو بنیاد دو کلاسه «امیر نظام» را که در سال ۱۳۱۹ در اسکو دایر بوده به کلجاه منتقل و از این تاریخ کلمه «کلجاه» به نام اصلی آموزشگاه افزوده شد و بنام آموزشگاه «امیر نظام کلجاه» نامیده گردید. این آموزشگاه قبلاً در حیاط موقوفه مرحوم میر یوسف دائر بود و به علت ازدیاد شاگردان به ساختمان جدید و بزرگی نیاز بود که این کار هم در اثر تقاظای اهالی برای ثبت نام فرزندان خود و همچنین در اثر فعالیت و تبلیغات آقای محمد علی شمشیری میلانی که در مساجد و محلات ترتیب داده می شد، اهالی تشویق شده تصمیم به ساختن ساختمان بزرگ برای دبستان شدند، که در دوره نمایندگی آقای ابوالفظل سعید پورآذر، آقای محمد جممشیدی نسبت به نیم سهم و آقایان حاج میر احمد طباطبائی و حاج میر محمود طباطبائی و حاج رضا فردوسی و میر محمد طباطبائی نسبت به نیم سهم دیگر ساختمان دبستان یک طبقه رو به جنوب با چهار اتاق از روز جمعه ۲۴/۱/۱۳۲۵ ( ش ) در یک جمع فرهنگی طی برپایی جشن با شکوه، سنگ بنای مدرسه را گذاشته و عملیات ساختمانی آنرا آغاز نمودند. بعداً در سالهای ۱۳۲۷ و ۱۳۲۸، در نتیجه تشویق آقای اسدالله اصغرزاده مدیر دبستان و آقای حسین واعظ دو باب اتاق دیگر احداث و نیز نسبت به دیوار کشی و رفع سایر نواقص اقدام کردند. و بعدها آقای حمزه یاوری مدیر مدرسه با تشویق مالکین، دبستان ۶ کلاسه مذکور را به وزارت فرهنگ اهداء نمودند.
عکس کلجاه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بنظر میرسد در وجه تسمیه کلمه “کلجاه” کمی اجحاف شده است، چرا که ساکنین این منطقه از قدیم الایام به تورکی سخن گفته اند فلذا استفاده از کلمه “قلعه” که اصالتا عربی بوده و همینطور “کالا” ( اشاره به محل نگهداری کالا ) که فارسی بوده، بیشتر تشابه پردازی نویسنده است تا وجه تسمیه.
...
[مشاهده متن کامل]

همچنین با فرض وجود قلعه، احتمالا باید شواهدی بر بقایای آن در کلجاه موجود باشد که در واقعیت نیست. ثانیا و مجددا بر فرض موجود اگر کلمه قلعه منظور بوده باشد، گویش ترکی آن که “قالا” هست باید استفاده میشده نه کله!
در آخر بهتر است بگوییم وجه تسمیه یا معنی کلمه کلجاه را نمیدانیم! بجای اینکه واژه سازی یا واژه پردازی کرده باشیم!
بهزاد

شایان گفتن است کمتر کسی را میتوان یافت که واژه کلجاه را در آذربایجان شرقی نشنیده باشد ادله مطلب فوق اینست که شایعات و حواشی حاکی از اینکه ساکنان و کلجاهیان به اسکوییها دختر نمی دهند زیرا پسران اسکو اقتصادی!نیستند!!! ( ولخرج و پوش خرج )
...
[مشاهده متن کامل]

هستند لذا من باب مزاح و یاوه گویی بااین مطالب دهستان کلجاه برند شده است دوما اکثریت کلجاهیان لهجه غلیظی در هجی کردن حرف ج دارند که نشانه های بارز تشخیص کلجاهیان دوست داشتنی می باشد. ضمنا ازافتخارات کلجاه تحصیل کرد گان زیاد و تاجران مشهورکه زبانزد عام می باشد.

روستایی است نسبتاً بزرگ در جنوب غرب تبریز ، به فاصله یک کیلومتر از شهر خسروشاه واقع شده و نیز با شهر جدید سهند و روستاهای بایرام و باویل سفلی و کؤوشَن همسایه است. مردمان آن به باغداری، کشاورزی، رانندگی
...
[مشاهده متن کامل]
و کارهای اداری و خدماتی مشغولند؛ از امکانات آب لوله کشی بهداشتی، برق، گاز، تلفن ثابت و همراه و اینترنت برخوردار و آب کشاورزی آن اغلب از قنات ها تأمین می شود؛ درصد باسوادی مردمان آن بالا و از روستاهای آباد و سرسبز اطراف تبریز بشمار می آید.

قله گاه در قدیم واکنون به کلجاه تغییر نام یافته است.