کلاهک مرگ

دانشنامه عمومی

آمانیتا فالوئیدس ( نام علمی: Amanita phalloides ) مشهور به کلاهک مرگ یکی از مرگ آورترین انواع قارچ چتری دسته بازیدیومیست ها و سرده آمانیتا است. این قارچ که بسیار شبیه سایر قارچ های خوراکی این سرده و دیگر دسته هاست، در سرتاسر اروپا در پای درختان بلوط و کاج می روید. کلاهک مرگ عمده ترین عامل مرگ ومیر ناشی از مسمومیت های قارچی می باشد.
کلاهک قارچ در تابستان و پاییز رشد کرده و برنگ سبز روشن است و پره های زیر چتر کلاهک سفید رنگ است. به دلیل شباهت آن به سایر قارچ های خوراکی، موارد مسمومیت منجر به مرگ زیاد است. ماده سمی آلفا - آمانیتین موجود در قارچ، دارای آثار سمی غیرقابل بازگشت روی کبد و کلیه بوده و معمولاً کشنده است.
این قارچ در سال ۱۷۲۷ میلادی توسط سباستین وایلان کشف شده است ولی صد سال بعد توسط فردریش لینک بنام آمانیتا فالوئید نامگذاری گردید. گفته می شود بعلت تشابه شکل آن به فالوس به این نام خوانده شده است. گیاه از گونه آمانیتا و از تیره آمانیتاسه است و همه قارچ های این تیره دارای سم های کشنده هستند.
چتر کلاهک مرگ در ابتدا کوچک و برجسته و نیم دایره است ولی به تدریج به شکل چتر ۳ الی ۱۵ سانتیمتر با تحدب مرکزی رشد می کند. رنگ آن سفید مایل به زرد و گاهی سبز کمرنک است که بطرف لبه ها رنگ آن روشن تر می گردد تیغه های زیر کلاهک سفید رنگ و به صورت آزاد قرار دارند. لبه ها به شکل دامن دورتادور کلاهک را بطول ۱۰ الی ۱۵ سانتیمتر فرا گرفته اند. پایه قارچ بطول ۸ الی ۱۵ سانتیمتر و برنگ سفید با لکه های خاکستری است. در بررسی هاگ ( Spore print ) نمای سفید دارد که مشخصه گونه آمانیتا است[ ۱] .
کلاهک مرگ بومی کشورهای اروپا است و تقریباً در تمام مناطق جنگلی رشد می کند. در مورد رویش آن در بعضی از کشورهای آسیایی مانند ایران گزارش شده است. این قارچ همزیست بسیاری از درختان جنگلی برگ پهن مانند بلوط، راش، ومخروطیان است. گزارش های مسمومیت با این قارچ که از استرالیا و مناطق دیگر جهان می رسد، نشان دهنده گسترش آن به جنگل های بلوط در بسیاری از نقاط جهان است.
همانطور که از نام این قارچ مشخص می شود، دارای خاصیت سمی شدیدی بوده و خوردن نصف کلاهک آن می تواند منجر به مرگ انسان شود و از مرگ فردی و گروهی گزارش های متعددی وجود دارد. شباهت بسیار زیاد این قارچ با قارچ های خوراکی موجب بروز این مسمومیت می باشد. پختن و جوشاندن این قارچ نمی تواند سم موجود را از بین ببرد.
عکس کلاهک مرگعکس کلاهک مرگ
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس