کلام جدید

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از اصطلاحاتی که امروزه در حوزه الهیات و کلام مطرح است اصطلاح کلام جدید است. کلام جدید (New Theology) یکی از شاخه های دین پژوهی (Study of Religion) است که در غرب با عنوان الهیات نوین (Modern Theology) مطرح شده است.
موج انسان گرایی در دوره رنسانس در قرن پانزدهم آغاز و در قرن هیجدهم به اوج خود رسید. در این زمان کسانی در غرب قائل شدند که انسان می تواند و باید همه چیز را با عقل نقّاد خویش و با روش علوم تجربی بررسی کند. کسانی که پیرو این اندیشه بودند، گفتند کتاب مقدس هم با دیگر امور فرقی ندارد بنابراین باید به آزمایشگاه علم برود. عالمان الهیات مسیحی، در برابر این جریان، و برای دفاع از ایمان مسیحی و تطبیق آن با وضعیت جدید، تلاش های بسیاری کردند که حاصل آن پیدایش علمی به نام «الهیات جدید مسیحی» یا «کلام جدید» (The Modern Theology-New Theolgy) بود.اصطلاح کلام جدید، اولین بار در فرهنگ اسلامی، توسط «شبلی نعمانی» با نگارش «تاریخ کلام جدید» مطرح گردید و سپس استاد شهید مطهری در مباحث کلامی خود بر آن تاکید ورزیدند.
ماهیت کلام جدید
در چیستی کلام جدید دیدگاه های مختلفی وجود دارد که به چند نمونه از آن ها اشاره می کنیم:
← دیدگاه اول
درباره ماهیت کلام جدید و نسبت آن با کلام قدیم اقوال و آراء متفاوتی اظهار شده است. در این فصل به نقل و بررسی برخی از این آراء می پردازیم:
← نظریه اول
...

پیشنهاد کاربران

بپرس