کشف الظنون عن اسامی الکتب و الفنون

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] کشف الظنون عن أسامی الکتب و الفنون، اثر مصطفی بن عبدالله، معروف به «کاتب چلبی»، «خلیفه» و «حاجی خلیفه»، کتابی است باارزش که در آن، از علوم و فنون مختلف و گوناگونی که تا زمان مؤلف رواج داشته یاد شده و نیز اسامی کتب مختلف همراه با پاره ای از ویژگی های آنها در آن ذکر گردیده است.
کتاب به زبان عربی و در نیمه اول قرن یازدهم هجری نوشته شده است.
اثر حاضر، از کتاب های نفیس و یکی از مآخذ مهم محسوب می شود که غالبا مورد استناد دانشوران قرار می گیرد .
کتاب با مقدمه ناشر آغاز و مطالب در دو جلد، تنظیم شده است.
روش نویسنده این است که بر اساس حروف الفبا، علوم و فنون را مورد توجه قرار داده و به طور اختصار، آن ها را تعریف کرده و باز بر همان اساس، کتاب هایی که در آن علم یا فن نوشته شده و حروف اول آن با حرف اول آن علم یا فن یکی است، با اجمالی از مطالب آن بیان نموده و مؤلف یا مصنف آن را با شرحی اجمالی از زندگی وی، معرفی کرده و بیش از 15 هزار کتاب را نام برده است .

دانشنامه آزاد فارسی

کَشْفُ الظُّنون عَنْ اَسامیِ الْکُتُب وَ الْفُنون
کتابی به عربی، در معرفی کتب عربی، فارسی و ترکی از حاجی خلیفه. این کتاب فهرستی تفصیلی است از کتاب های اسلامی، عمدتاً اهل تسنن، و شرح احوال مؤلفان آن ها. در میان فهرست هایی که در عالم اسلام تدوین شده، این کتاب به سبب جامعیت اطلاعات دربارۀ کتاب ها و مؤلفان از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این کتاب، علاوه بر معرفی آثار به ترجمه هایی که از آن اثر به یکی از زبان های فارسی و عربی و ترکی شده اشاره شده است. همچنین علوم و فنون رایج تعریف و توضیح داده شده اند. کشف الظنون حاوی مشخصات ۱۵هزار کتاب و شرح احوال ۹۵۰۰ مؤلف است. کتاب ها براساس عنوان و به ترتیب الفبا تنظیم شده اند و ذیل عنوان هر کتاب مشخصات و خلاصه ای از موضوع آن آورده شده است. وصف دقیق هر علمی در جایی آورده شده که از حیث الفبایی ذکر آن علم می آید. همچنین ذیل هر علمی مشخصات تعدادی از امّهات آثار آن علم معرفی می شوند. کشف الظنون را گوستاو فلوگل به لاتین ترجمه و در هفت جلد در ۱۸۳۵ـ۱۸۵۸ در لندن و لایپزیگ منتشر کرد. هر صفحۀ ترجمه به دو قسمت مساوی تقسیم شده است. در قسمت بالا، متن عربی و، در قسمت پایین، ترجمۀ لاتینی آن چاپ شده است. چاپ افست این ترجمه، در ۱۹۶۴، در امریکا منتشر شد. به سبب اهمیت این کتاب، بر آن ۹ ذیل نوشته شده که مهم ترین آن ها ایضاح المکنون فی الذیل علی کشف الظنون است.

پیشنهاد کاربران

بنام خدا
با سلام، کتاب مشهور کشف الظنون اثر معروف حاج خلیفه یا کاتب چلبی به زبان عربی هست که فهرست کتب دانشمندان جهان اسلام را تا حدود پانزده هزار عنوان ثبت کرده است و گوستاو فلوگل شرق شناس اتریشی ان را تنقیح و اصلاح نموده و با ترجمه لاتین به شیوه نفیسی در قرن ۱۹ به چاپ رساند و در استانبول نیز در اوایل دهه چهل قرن بیستم در دوجلد به طرز زیبایی در قطع رحلی به زبان و خط عربی چاپ شد که هردو چاپ یعنی وین و استانبول بسیار کمیاب و اولی میشود گفت نایاب هست و بعدها در بولاق قاهره و بیروت در قطع وزیری چاپ شد و چاپ بیروت ان در بازار موجود هست و اسماییل پاشا بغدادی دو ذیل برای ان تدوین کرد که ایضاح المکنون فی ذیل علی کشف الظنون . . . و دومی بنام هدیه العارفین هست که هردو این کتب دو جلدی و رحلی و درنیمه اول دهه چهل قرن بیستم میلادی در استانبول به چاپ رسیده اند و این دو نیز نایاب و خیلی از علما آرزوی دیدن این کتب را دارند و چون چاپ سربی هستند در کتابخانه ها به امانت داده نمیشوند ولی چاپ وزیری بیروت ان در بازار موجود هست این سه کتاب علیرغم کلاسیک بودن هنوز مورد استفاده دانشمندان هست. در بین چاپها اول چاپ وین و بعد استانبول از بابت تصحیح مهم هستند. تعداد عناوین کتب اسماعیل پاشا بغدادی نیز حدودا سی هزار میباشد.
...
[مشاهده متن کامل]

با سپاس

بپرس