کسر

/kasr/

مترادف کسر: برخه، خرده، تقلیل، کاهش، نقصان، تفریق، کم، منها، خرد کردن، شکست، شکستن

برابر پارسی: برخه، کاهش، کم، بخش، برداشتها

معنی انگلیسی:
fraction, shortfall, deduction, discount, deficit, breaking, prejudice, detraction, allowance

لغت نامه دهخدا

کسر. [ ک َ ] ( ع مص ) شکستن چیزی را. || فروخوابانیدن چشم را. || کم تیمارداری کردن شتران را. ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ). || پر فراهم آوردن مرغ وقت فرود آمدن ، منه : عقاب کاسر. ( از منتهی الارب ). فراهم آوردن مرغ بالها را و جمع کردن پرهای خود را و اراده فرود آمدن کردن و قیل : کسر الطائر جناحیه کسراً، در وقتی گویند که بالها را جهت فرود آمدن بهم منضم کند و چون جناحین را ذکر نکنند گویند کسر الطائر کسوراً. ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || دوتا کردن وساده را و تکیه نمودن بر آن. || یکان یکان فروختن کالا را. ( از ناظم الاطباء ) ( از منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). || فرار دادن گروه را و شکست بر آنها وارد آمدن. ( از ناظم الاطباء ). هزیمت کردن سپاه را. ( از اقرب الموارد ). || کسره دادن و به کسر خواندن [ کلمه را ]. ( از ناظم الاطباء ). الحاق کردن کسره را به حرف. ( از اقرب الموارد ). || بازگشتن از مراد و مقصود. ( از اقرب الموارد ) ( از ناظم الاطباء ). گویند کسرت الرجل عن مراده ؛ ای صرفته عنه. ( ناظم الاطباء ). || نقض کردن و مخالفت کردن وصیت شخصی را، کسر فلان الوصیة. || کسرالشعر؛ لم یقم وزنه. ( از اقرب الموارد ).

کسر. [ ک َ ] ( ع اِمص ) شکست. || شکستگی. رخنه. شکاف. ( ناظم الاطباء ) :
ز کسری که در طاق کسری فتاد
جهان پایه ای در درستی نهاد.
نورالدین ظهوری ( از آنندراج ).
|| هزیمت. || حزن. اندوه. || ( اِ ) حرکت زیر. کسره. ( ناظم الاطباء ). رجوع به کسره شود. || چیز اندک و بی مزه. || جزء غیر تامی از اجزای واحد مانند نصف و ثلث و عشر و خمس و تسع و مانند آنها. ج ، کسور. ( ناظم الاطباء ).
- کسر حساب ؛ آنچه به حصه تمام نرسد.
|| ( اِمص ) کمی. قلت. نقصان. کمبود.کسری.
- کسرانبار ؛ کمبود غله انبار. کمبود از میزان معهود. آن مایه غله انبار که از میزان مطلوب و مرقوم به عللی از قبیل کیفیت توزین یا افت و غیره کمی نشان دهد.
- کسر شأن ؛کاستگی مقام و حیثیت و اعتبار :
همچو مستان کز شکست نرخ من خوشدل شوند
دوستان را مطلب افتاده ست کسر شأن ما.
معز فطرت ( از آنندراج ).
- کسر شأن کسی بودن یا شدن ؛ به اعتبار و اهمیت او لطمه وارد آمدن. حیثیت وآبروی او خلل یافتن : کسر شأن من است ( یا می شود ) که از فلان یاری بخواهم.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

۱ - ( مصدر ) شکستن خرد کردن . ۲ - ( اسم ) شکت شکستگی : ( ز کسری که در طاق کسری فتاد جهان پایه ای در درستی نهاد ) . ( ظهوری ) یا کسر عظم . شکستگی استخوان . یا کسر شائ ن . کاسته شدن شائ ن و شخصت کسی در نظر دیگران : ( همچو مستان کز شکست نرخ می خوشدل شوند دوستان را مطلب افتادست کسر شائ ن ما ) . ( معز فطرت ) ۳ - ( اسم ) رخنه شکاف . ۴ - ( اسم ) کم آمدن چیزی یا پولی بهنگام تراز کردن حساب کمبود . ۵ - ( اسم ) یکی از حرکات حروف کسره زیر و علامت آن است . ۶ - چون واحد را بعددی از اجزای متساوی تقسیم کنیم و یکی از این اجزائ یا چند جزو آنرا اختیار نماییم حاصل را کسر گویند . ۷ - عددی ناقص که بین دو عدد صحیح قرار گیرد مقابل عدد صحیح . توضیح : ۱ - در اصطلاح کسر را بمعنی عدد کسری و مقابل عدد صحیح بکار برند و بین کسر و عدد کسری تفاوتی نمی گذارند . توضیح : ۲ - کسر را بدین طریق مینویسند : عددی را که باید تقسیم شود در زیر خطی ( بنام خط کسری ) مینویسند و آنرا مخرج گویند و عددی را که باید از آن برداشته شود در بالای خط مینویسند و آنرا صورت نامند مثلا ۵/۶ جمع : کسور جمع : کسورات . یا کسر اعشاری . ( برخ. دهدهی ) اگر واحدی را به ۱٠ یا ۱٠٠ یا ۱٠٠٠ و امثال آنها جزو مساوی قسمت کنیم و چند قسمت آنرا بر داریم این کسر را ( کسر اعشاری ) گویند مقابل کسر متعارفی . مثلا چوبی را به ۱٠ قسمت کنیم و ۳ قسمت آنرا بر داریم گویند سه قسمت از ۱٠ قسمت را برداشته ایم و آنرا چنین نویسند : ۳/. و تلفظ کنند : سه دهم . یا کسر متعارفی . اگر واحدی را بچند جزو مساوی ( غیر اعشاری ) قسمت کنیم و یک یا چند جزو آنرا بر داریم گوییم کسری از واحد برداشته ایم و این کسر را متعارفی نامند مقابل کسر اعشاری . برای نمایش دادن کسر متعارفی خطی افقی کشند و واحدی را که بچند قسمت کرده اند عد. آن قسمت ها را زیر خط مزبور نویسند و چند قسمت را که برداشته اند عد. آن قسمتها را بالای خط مذکور نویسند مثلا اگر سیبی را به ۴ قسمت نمایند و سه قسمت آنرا بر دارند کسر را اینطور نویسند : ۳/۴ که خوانده میشود : سه چهارم . یا کسرو انکسار . فعل و انفعال فعل وان ینفعل
کاسر و کاسره

فرهنگ معین

(کَ ) [ ع . ] ۱ - (مص م . )شکستن ، شکستگی ، رخنه ، شکاف . ۲ - (اِ. ) حرکت زیر و کسره . ۳ - عددی که کمتر از واحد صحیح باشد.

فرهنگ عمید

۱. (ریاضی ) عددی که کمتر از واحد صحیح باشد، مانندِ ۰۴/۰، برخه.
۲. کم.
۳. (اسم ) کسره، حرکت زیر.
۴. (اسم مصدر ) کمبود، کمی.
۵. [قدیمی] شکستن، خرد کردن.
۶. [قدیمی، مجاز] شکست دادن، مغلوب کردن.
۷. (اسم ) [قدیمی] شکاف.

فرهنگستان زبان و ادب

{fraction} [ریاضی] خارج قسمت دو کمیت متـ . بَرخه 2 * مصوب فرهنگستان اول

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کسر به تخلّف «حکمِ» قیاس از حکمتِ اعتبار شده اطلاق می شود.
کسر، از مبطلات علت در قیاس بوده و به معنای تخلف حکم قیاس از حکمتی است که برای آن در نظر گرفته شده است؛ یعنی گاهی حکمت حکم موجود است، اما حکم موجود نیست؛ برای مثال، «حنفی» می گوید: کسی که به سفر معصیت می رود، نماز او شکسته است، سپس دلیل می آورد که چون عنوان مسافر بر او صادق است. آن گاه می گوید: حکمت این که مسافر نماز را شکسته می خواند این است که در مسافرت مشقت وجود دارد و شارع برای رفع مشقت، به شکسته بودن نماز او حکم نموده است. آن گاه معترض در مقام اعتراض می گوید: این حکمت (مشقت) در مورد باربران و آهنگران نیز هست، پس چرا حکم شکسته بودن نماز در مورد آن ها وجود ندارد.
کسر در کتاب الاحکام فی اصول الاحکام
در کتاب « الاحکام فی اصول الاحکام » آمده است:«اختلفوا فی الکسر و هو تخلف الحکم المعلل عن معنی العلة و هو الحکمة المقصودة من الحکم، هل هو مبطل للعلة...».
تعاریف دیگری از کسر
در تعریف کسر، میان اصولی ها اختلاف وجود دارد. تعریفی که ذکر شد تعریف مورد قبول « آمدی » و « ابن حاجب » است، اما « فخر رازی » و « بیضاوی » تعریف دیگری ارائه داده اند که عبارت است از: عدم تاثیر یکی از دو جزء علت و نقض جزء دیگر، و این در مواردی است که علت دارای دو جزء باشد. «آمدی» و «ابن حاجب» این تعریف را «نقض مکسور» نامیده اند.
عناوین مرتبط
...

دانشنامه عمومی

کسر ( به انگلیسی: Fraction ) ( از لاتین fractus به معنی "شکسته" ) ، نمایشگر جزئی از یک کل یا به طور کلی تر، هر تعداد از اجزای مساوی با هم است. هنگام صحبت های روزمره، کسر را جهت توصیف اینکه چه تعداد از اجزایی با اندازه های مشخص وجود دارند، به کار می برند، مثل: یک دوم، هشت پنجم، سه چهارم. کسر رایج، متعارف یا ساده ( مثال ها: 1 2 و 17 3 ) شامل یک صورت ( Numerator ) است که بالای خط قرار می گیرد ( یا قبل از اسلش، مثل: 1⁄2 ) ، و مخرج ( Denominator ) ناصفری که زیر آن خط قرار داده می شود. صورت ها و مخرج ها در کسرهایی که رایج نیستند نیز به کار می روند، انواع کسرهای غیر رایج شامل این مواردند: کسرهای مرکب، کسرهای مختلط ( با اعداد مختلط اشتباه نشود ) ، و اعداد مخلوط.
نمایش کسر به صورت یک خط افقی و یک عدد در بالا و یک عدد در پایین می باشد. عدد بالایی صورت کسر و عدد پایینی مخرج کسر نامیده می شود.
2 4
در اینجا ۲ صورت کسر و ۴ مخرج کسر می باشد.
کسر متعارفی نوعی خاصی از کسر است که بنا بر تعریف، هم صورت و هم مخرج آن اعداد صحیح هستند ( مخرج باید مخالف صفر باشد ) . به عنوان مثال، اعداد 4 3 و 9 6 کسر متعارفی هستند، ولی 4 1. 2 و 5 / 3 / 2 / 1 کسر متعارفی نمی باشند.
کسر متعارفی a b را در نظر بگیرید. اگر صورت از مخرج کسر بزرگتر باشد، یعنی داشته باشیم a> b، کسر از یک ( واحد ) بزرگتر است. در این صورت a b را کسر بزرگتر از واحد ( Improper Fraction ) می نامند. گاهی کسرهای بزرگتر از واحد را به صورت عدد مخلوط نشان می دهند.
برعکس، اگر در کسر a b صورت از مخرج کوچکتر باشد، یعنی a< b، کسر را کوچکتر از واحد ( Proper Fraction ) می نامند.
کسر اعشاری، یک کسر متعارفی است که مخرج آن ۱۰ یا توانی از ۱۰ است. اغلب برای نمایش کسرهای اعشاری از علامت ممیز ( / ) استفاده می شود. برای مثال کسر متعارفی 1 10 را می توان به صورت ۰/۱ نشان داد. همچنین کسر a b را می توان با ضرب صورت و مخرج در مقدار ۵ به صورت 60 100 یا ۰/۶۰ و حتی به طور خلاصه تر ۰/۶ نشان داد. کسرهای اعشاری را با نماد علمی نیز می توان نشان داد.
برای نمایش اعداد اعشاری که دارای بی نهایت رقم تکرار شونده اعشار هستند، از کسر متعارفی استفاده می شود. برای مثال کسر متعارفی 1 3 بیانگر مقدار …۰/۳۳۳۳ است.
اگر مخرج کسر قابل تبدیل به ۱۰۰ باشد می توان اعداد را به صورت درصدی ( Percentage ) یا به صورت نماد ٪ نیز نشان داد. برای مثال کسر متعارفی 5 100 همان مقدار ۵٪ یا ۰/۰۵ است و 29 100 مقدار ۲۹٪ را نشان می دهد.
عکس کسرعکس کسر
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کَسْر (fraction)
در ریاضیات، تعداد قسمت های برداشته شده از کُل، وقتی کُل به چند قسمت برابر تقسیم شود. معمولاً تعداد کل قسمت ها (مخرج) را زیر یک خط افقی با نام خط کسری، و تعداد قسمت های برداشته شده (صورت) را بالای آن خط می نویسند. خط کسری ممکن است مورب باشد که در این حالت، صورت را در سمت چپ و مخرج را در سمت راست آن می نویسند. این مفهوم اولیۀ کسر است، ولی در حالت کلی لازم نیست صورت از مخرج کوچک تر باشد. کسر سره کسری است که صورت آن کوچک تر از مخرجش باشد و کسر ناسره کسری است که صورتش بزرگ تر از مخرجش باشد. ترکیبی به شکل ۰/۵ کسر محسوب نمی شود، زیرا یک شیء را نمی توان به صفر قسمت برابر تقسیم کرد. ازنظر ریاضی، حاصل تقسیم هر عدد بر صفر بی نهایت است. کسر متعارفی یا ساده کسری است که صورت و مخرجش دو عدد صحیح باشند، یعنی به صورت کسری نباشند. کسر اعشاری یا دهدهی کسری است که مخرجش توانی از ده باشد. چنین کسری معمولاً با حذف مخرج و استفاده از ممیز اعشاری نوشته می شود، مانند ۰.۰۴ که معادل۱۰۰/۴ است. رقم های سمت راست ممیز اعشاری نشان دهندۀ صورت های کسرهایی متعارفی با مخرج های ، ۱۰۰، ۱۰۰۰ و غیره اند. بیشتر کسرها را می توان به صورت کسر اعشاری نشان داد، مثلاً ۰.۳۳۳۰۰۰=۳/۱. کسر را عدد گویا نیز می نامند که به معنای عددی است که نسبت دو عدد را نشان می دهد. هر عدد صحیح را می توان به شکل کسری با مخرج ۱ نمایش داد.
جمع و تفریق. برای جمع و تفریق کسرها باید مخرج مشترک گرفت. یعنی عددی به دست آورد که بر مخرج های همۀ کسرهای مورد نظر قابل قسمت باشد. کوچک ترین مخرج مشترک ۱۲ است. سپس، صورت و مخرج هر کسر باید در حاصل تقسیم مخرج مشترک بر مخرج آن کسر ضرب شود. آن گاه می توان صورت ها را با هم جمع یا ازهم تفریق کرد: اگر عددهای صحیحی در جریان محاسبه ظاهر شوند، می توان اول آن ها را جمع یا تفریق کرد.
ضرب و تقسیم. نخست باید همۀ عددهای مخلوط را به کسرهای ناسره تبدیل کرد. سپس، برای ضرب، صورت ها درهم و مخرج ها درهم ضرب می شوند تا نتیجه به دست آید. برای تقسیم، عمل مشابهی صورت می گیرد، با این تفاوت که کسر دوم پیش از ضرب کردن معکوس می شود.

مترادف ها

diminution (اسم)
کاهش، تحقیر، تقلیل، کسر، کمشدگی

deduction (اسم)
قیاس، وضع، استنتاج، استنباط، کسر، نتیجه گیری، پی بردن از کل به جزء یا از علت به معلول

deficiency (اسم)
عدم، عیب، نقص، قصور، کمبود، کسر، کاستی، نکته ضعف، ناکارایی، کمی

detraction (اسم)
کاهش، افترا، کسر، بد گویی، کسر شان

under (اسم)
کسر

fraction (اسم)
ذره، شکاف، شکستگی، کسر، برخه، ترک خوردگی، بخش قسمت، تبدیل بکسر متعارفی کردن

deficit (اسم)
کمبود، کسر، کسر عمل، کسر درامد

leakage (اسم)
ریزش، کسری، کمبود، کسر، ترشح، چکه، تراوش، نشت، فاش شدگی

فارسی به عربی

تحت , تسرب , عجز , نقص
( کسر (کسور ) ) کسر

پیشنهاد کاربران

کَسر
= کاست
چیخار ، آچار و . . . فعل دائم هستند. ریشه فعل آر یا َ ر ، میشود فعل دائم در ترکی آذربایجانی .
ترکیب ریشه فعل "کَس" به معنی بریدن " َ ر " میشود کلمه "کَسَر" به معنی "همواره می برد" .
کلمه عربی بوده ضمنا شما ازفارسی فقط عربی رو بگیر ببین چیزی هم میمونه جناب شجاع
خیلی منطقی توضیح بدین دیگه چرا توهین میکنید؟؟ به این حرفاتون تره هم خورد نمیکنن. ده نفر گفتن نمیدونم فارسیه یا عربیه چرا نظری که گفته تورکیه انقدر فشاریتون کرده؟
قشنگ مث بچه ی آدم نظر خودتونو بنویسید. ادعای تاریخو تمدنو فرهنگتونم میشه
کم کردن
کاستن = کا ستن
کا از کات و کم کردن میاد و بعلاوه پسوند ستن
مانند
پیوستن
گسستن
بستن
توانستن
خواستن
هیچ ارتباطی هم با کلمات مغولی نداره
اگر هم باشه از فارسی به ترکی رفته
ترکی اگه فارسی و عربی رو ازش بگیری چیزی نداره
در پارسی واکه �س� به �ه� تبدیل شده
مانند
ماسی به ماهی
مستر به مهتر
احتمالا کهتر به کسر تبدیل شده
کسر برگرفته از فعل ترکی " کَسمَک " به معنی بریدن ، کم کردن ، کاستن می باشد که از آن واژه " کسیر " مشتق شده و به شکل " کسر " به شکل سماعی یا شنیداری وارد عربی شده است .
واژه ( برخه ) به معنای ( کسر ) با واژگان ( برخ، برخی ) از کارواژه ( بَرخیدن=جزء جزء کردن، بخش بخش کردن، پاره پاره کردن ) همخانواده می باشد و از واژگان پارسی است. برخی از . . . = کسری از . . . .
در زبان آلمانی به ( کسر ) ، Bruch گفته می شود و واژگان منتهی به ch در زبان آلمانی با ( خ ) واگوییده می شوند ( بروخ یا بقوخ ) :بمانند ( Buch ) که ( بوخ ) واگوییده می شود. هر چند که واژه آلمانی Bruch با واژه انگلیسی breach از یک ریشه می باشد ولی انگلیسی زبانها به ( کسر ) به ویژه در دانش مزداهیک ( ریاضی ) ، fraction می گویند ولی آلمانی زبانها همان Bruch را برای کسر در دانش مزداهیک ( ریاضی ) بکار می برند . آنچه روشن و نمایان است، این است که واژه Bruch با واژگان پارسیِ برخیدن، برخی، برخ و برخه از یک بُن و ریشه می باشند.
...
[مشاهده متن کامل]

( هنگام خواندن کتابی به زبان آلمانی در زمینه دانش مزداهیک، این نکته نظر مرا جلب کرد. )

عدد کسری احتمالا به این علت نامیده شده است که عدد شکسته یا خرد می شود یا عدد کم و کاهش پیدا می کند.
هدایت المتعلمین فی طب ص 192 و ذخیره خوارمشاهی ص 163 :
استخوان شکسته که دو قسمت شده
برخه، پاره ای از هر چیز، جزوی از کلّ
بَرخه از برخ به چم شماری. رد این واژه در برخی دیده می شود.
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٣)

بپرس