کزاز

/kozAz/

برابر پارسی: پی فشردگی

معنی انگلیسی:
lockjaw, tetanus

لغت نامه دهخدا

کزاز. [ ک ُ / ک ُزْ زا ] ( ع اِ ) بیماریی که از سردی پیدا گردد یا لرزه و ترنجیدگی از سرما. ( از اقرب الموارد )( منتهی الارب ). دردی است که از سختی سرما در بندگاه گردن و سینه بسبب تشنج و انجماد اعصاب پیدا میشود. ( آنندراج ) ( غیاث اللغات ). مرضی است عفونی که بسبب سم میکربی حاصل میشود و با انقباضات دردناک دایمی عضلات و حملات مشخص همراه است. میکرب این مرض توسط نیکلائه در سال 1885م. کشف شد. این میکرب باسیلی است شبیه یک سنجاق و غیرهوازی و هاگدار که درازیش چهار میکرن وپهنایش چهاردهم میکرن می باشد و در اطرافش مژه های مرتعش وجود دارد. باسیل کزاز در گرد و خاک منازل و گردو خاک قالی که بوسیله کفش آلوده می شود و مخصوصاً در خاک مزارع و باغچه ها و کوچه ها و اصطبلها و خلاصه درغالب نقاط سطح زمین یافت می شود. ( از فرهنگ فارسی معین ). تبشی بود سخت در تن مردم و بیشتر زنان را افتد گاه زادن. ( حاشیه فرهنگ اسدی نخجوانی ) :
هرچه بخوردی تو گوارنده باد
گشته گوارش همه بر تو کزاز.
بوشکور.
- کزاز فکی ؛ قفل شدن دهان و باز نشدن آن بر اثر انقباض عضلات ماضغه است. این عارضه غالباً بسبب عفونتها یا ضربه های وارده بناحیه زاویه فک اسفل و تحریک شاخه های عصب فک اسفل پدید می آید و با درمانهای موضعی و عمومی مریض بهبود می یابد و همچنین بر اثرابتلا بمرض کزاز از نخستین علایمی است که در مریض دیده میشود تریسموس. ( فرهنگ فارسی معین ).

کزاز. [ ک َزْ زا ] ( اِخ ) یکی از دهستانهای سه گانه بخش آستانه شهرستان اراک است. این دهستان میان دهستان قره کهریز و دهستان سربند قرار گرفته و تقریباً در وسط آستانه واقع شده است. هوایش سردسیر و سالم و آب آن از قنوات و چشمه سارهای کوهستانی است و در حاصلخیزی و پرآبی معروف است. راه آهن سرتاسری از میان آن میگذرد. از 82 قریه بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن در حدود 60هزار تن است. قراء مهم آن عبارتند از: ازنا، شاه زند که نام قدیم آن ادریس آباد بوده و پس از تأسیس کارخانه قند این نام را بر آنجا نهاده اند، سرسختی ، کزاز، پاکل ، کلاوه ، عضدیه ، قلعه آقا حمید، نمک کور، سنجرود، بصری ، حصارفر، نهرمیان و توره. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).

کزاز. [ ک َزْ زا ] ( اِخ ) دهی است از دهستان بالابخش سربند شهرستان اراک ، کوهستانی و سردسیر است و 1027 تن سکنه دارد. این ده از دو محله بالا و پایین تشکیل شده و شغل اهالی علاوه بر زراعت و گله داری قالی وقالیچه بافی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

دهی است از دهستان بالا بخش سربند شهرستان اراک واقع در ۱۵ کیلومتری شمال خاوری آستانه کوهستانی و سردسیر دارای ۱٠۲۷ تن سکنه .
( اسم ) ۱ - خشکی و سوزشی که بر اثر شدت سرما در پوست بدن پدید آید . ۲ - مرضی است عفونی که بسبب سم میکروبی حاصل میشود و بواسط. انقباضات درد ناک دایمی عضلات مخطط و حملات مشخص است . میکرب این مرض توسط نیکلایه در سال ۱۸۸۵ م . کشف شد . میکرب کزاز با سیلی است شبیه یک سنجاق و غیر هوازی و هاگدار که دراز یش ۴ میکرن و پهنایش ۴/. میکرن میباشد و در اطرافش دارا ی مژه های مرتعش است . باسیل کزاز در گرد و خاک منازل و گرد و خاک قالی که بوسیل. کفش آلوده میشود و مخصوصا در خاک مزارع و باغچه ها و کوچه ها و اصطبلها و خلاصه در غالب قاط سطح زمین یافت میشود . یا کزاز فکی . قفل شدن دهان و باز نشدن آن بر اثر انقباض عضلات ماضغه است . این عارضه غالبا بسبب عفونت های موضعی یا ضربه های وارد بناحی. زاوی. فک اسفل و تحریک شاخه های عصب فک اسفل پدید میاید و با درمان های موضعی و عمومی مریض بهبود مییابد و همچنین بر اثر ابتلا بمرض کزاز از نخستین علایمی است که در مریض دیده میشود تریسموس .
تبشی بود سخت در تن مردم و بیشتر زنان را افتدگاه زادن

فرهنگ معین

(کُ ) [ ع . ] (اِ. ) عفونی شدن شدید در اثر ورود میکربی مخصوص از راه زخم .

فرهنگ عمید

۱. خشکی و درد و سوزشی که در اثر شدت سرما در پوست بدن پیدا می شود.
۲. بیماری عفونی ناشی از ورود باکتری های خاک از طریق جراحت به بدن که باعث انقباض شدید عضلات و تشنج می شود.

فرهنگستان زبان و ادب

{tetanus} [علوم پایۀ پزشکی] بیماری حاد و اغلب کشندۀ عفونی که در نتیجۀ ترشح نوعی سم عصبی به وسیلۀ کلستریدیوم تتانی ایجاد می شود

واژه نامه بختیاریکا

( کَزاز ) از گونه های بیماری دامی که طی آن بدن پوسته پوسته می شود.

دانشنامه عمومی

کُزاز یا تتانوس ( به انگلیسی: tetanus ) نوعی بیماری عفونی است که به سبب سم باکتری بی هوازی گرم مثبت کلوستریدیوم تتانی پدید می آید و با اسپاسم های دردناک متناوب ماهیچه های اسکلتی که معمولاً از آرواره شروع شده و به سایر نقاط بدن سرایت می کند، مشخص می شود. هر اسپاسم معمولاً تا چند دقیقه ادامه دارد و وقوع این اسپاسم ها به طور متناوب برای سه تا چهار هفته ادامه پیدا می کند. برخی از اسپاسم ها به قدری شدید هستند که گاهی باعث شکسته شدن استخوان ها و آسیب جدی به عضلات می شوند. [ ۶] سایر علائم این بیماری عبارت اند از تب، عرق کردن شدید، سردرد، دشواری در بلع غذا، افزایش ضربان قلب و افزایش فشار خون[ ۷]
علائم بیماری معمولاً بین ۳ تا ۲۱ روز پس از آلودگی ظاهر می شوند. بهبود بیماری ممکن است ماه ها طول بکشد و حدود ۱۰درصد از موارد کزاز نیز منجر به مرگ بیمار می شوند. در بعضی منابع آمده است کزاز، باکتری کلوستریدیوم تتانی در گرد و غبار و کود و خاک ها به خصوص در خاک مزارع و باغچه ها و اصطبل ها و همچینین بزاق یافت می شود و از طریق زخم به بدن راه می یابد. [ ۸] بیماری کزاز مسری نیست و در همه نقاط جهان به خصوص در مناطق گرم و مرطوب شیوع دارد. در سال ۲۰۱۵ حدود ۲۰۹۰۰۰ نفر مبتلا به کزاز شدند و حدود ۵۹۰۰۰ نفر در جهان به دلیل ابتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند.
برای نخستین بار در تاریخ بقراط در سدهٔ پنجم پیش از میلاد این بیماری را توصیف کرده است اما علت این بیماری را دانشمندان دانشگاه تورین اولین بار در سال ۱۸۸۴ تشخیص دادند. واکسن کزاز در سال ۱۹۲۴ ساخته شد. [ ۹]
علایم اولیه بیماری کزاز گرفتگی های کوتاه و ضعیف در فک است که به مرور بیشتر و قوی تر می شوند. در ادامه ماهیچه های فک و زبان تشنج پیدا می کند و بیمار قدرت باز کردن دهان را برای حرف زدن نداشته و جویدن غیرممکن می شود. به دنبال تشنج عضلات فک و زبان، عضلات سر و صورت، گردن، ساعد، دست و پا و بالاخره کمر نیز متشنج می شوند. برخی از مواقع، تشنج ماهیچه های صورت سبب پیدایش قیافه خندان به نام لبخند کزازی و تشنج ماهیچه های کمر موجب خمیدگی آن به جلو می شود. این تشنج ها دردناک هستند. گاهی این گرفتگی ها عضلات مرتبط با تنفس را نیز درگیر کرده و باعث سختی تنفس می شوند. سایر علائم کزاز شامل تب، بی قراری، سردرد، افزایش فشار خون و ضربان قلب، بی اختیاری مدفوع، عرق کردن شدید و مشکلات در بلع و دفع غذا هستند. حتی با وجود اقدامات درمانی حدود ۱۰ درصد از بیماران به خصوص افراد بالای ۶۰ سال، جان خود را از دست می دهند.
عکس کزاز
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کُزاز (tetanus)
بیماری وخیم ناشی از سم باسیل کلاستریدیوم تتانی، که معمولاً از طریق زخم وارد بدن می شود. این باکتری بیشتر در خاک هایی یافت می شود که حاوی کود زیاد باشند. بیماری کزاز در صورت درمان نشدن، در عرض هفت تا دَه روز موجب انقباض عضلانی و سفتی فک می شود و با سرایت به دیگر بخش های بدن به تشنج و مرگ منجر می شود. واکسنی برای این بیماری وجود دارد و با استفاده از پادزهر کزاز و آنتی بیوتیک ها می توان آن را درمان کرد.

جدول کلمات

تتانس

مترادف ها

tetanus (اسم)
تشنج، کزاز

فارسی به عربی

داء الکزاز

پیشنهاد کاربران

رفیق جون جونی
کزاز برگرفته از الکساس شاخه از کردان خزل در ترکیه و خراسان
باید شغلی باشد بر وزن بزاز و کزاز از اون نوع شغلهای قدیمی است که منسوخ شده
کازازلیق ( شغلی است که در آن ابریشم خام را به نخ ابریشم تبدیل می کنند. . . خام ایپکی ایپلیک تبدیل ایلماق ) کازاز که به مرور زمان به کزاز تبدیل شده است. و بعدا تلفظ کوزاز ( کزاز ) را به خود گرفته است یک کلمه ی تورکی است.
کزاز : ک َزْ زاز
به معنی تلاش کننده به منظور صلح بین دو شخص

بپرس