کروموزوم ایکس

دانشنامه آزاد فارسی

کروموزوم ایکس (X chromosome)
کروموزوم بزرگ تر، از دو کروموزوم جنسی. کروموزوم کوچک تر کروموزوم ایگرگ است. برخی از ژن های کروموزوم ایکس در تعیین جنسیت نقش دارند. در انسان، مرد یا زن بودن از ترکیب ویژۀ کروموزم های جنسی در تک تک یاخته های بدن معین می شود. در جنس ماده، هر دو کروموزوم جنسی از نوع ایکس (XX) است، در حالی که در نرها، دو کروموزوم جنسی متفاوت اند و شامل یک کروموزوم ایکس و یک کروموزوم ایگرگ (XY) می شوند. کروموزوم ایگرگ کوتاه تر از کروموزوم ایکس است. ژن های واقع بر کروموزوم ایکس پدیده ای معروف به پیوستگی به جنس را به نمایش می گذارند. براثر تقسیم میوز، هر یاختۀ جنسی ماده یک کروموزوم ایکس دارد، اما نیمی از یاخته های جنسی نر کروموزوم ایکس و نیمی دیگر کروموزوم ایگرگ دارند. از لقاح یاختۀ جنسی نر دارای کروموزوم ایکس با یاختۀ جنسی ماده جنین حاصل ماده خواهد بود. اگر یاختۀ جنسی نر ایگرگ با یاختۀ جنسی ماده لقاح دهد، جنین نیز نر خواهد بود. در اوایل زندگی جنینی، در جنین ماده، یکی از دو کروموزوم ایکس به نحوی متراکم می شود که بیشتر ژن های آن غیرفعال می شوند. اگر این امر کاملاً صورت نگیرد، ممکن است در فرد نقایص اسکلتی و عقب ماندگی ذهنی پدید آید.

پیشنهاد کاربران

کروموزوم X ( یا کروموزوم ایکس ) یکی از دو کروموزوم جنسی است که در اکثر جانداران از جمله انسان کار تعیین جنسیت را به عهده دارد. در پستانداران، یکی از این دو کروموزوم از تخمک مادر و یک کروموزوم ایکس یا یک کروموزوم Y به وسیلهٔ اسپرم پدر به مورولا ( جنین آینده ) منتقل می شود؛ بنابراین کروموزوم های ایکس در روش گزینش جنسی xy یا روش گزینش جنسی XO، نقشی تعیین کننده دارند.
...
[مشاهده متن کامل]

اکثر پستانداران دارای دو کروموزوم جنسی در هر سلول هستند. مردها دارای یک کروموزوم Y و یک کروموزوم ایکس و زن ها دارای دو کروموزوم ایکس هستند. در پستانداران، کروموزوم Y حاوی ژن SRY است که باعث رشد و نمو جنین به شکل مذکر می شود. کروموزوم Y انسان و پستانداران دیگر ژن های دیگر مورد نیاز برای تولید اسپرم های طبیعی را نیز دربردارند. کروموزوم Y انسان حاوی ۷۰ ژن است، که تنها ۲۳ پروتئین مجزا را کد می کند. کروموزوم ایکس بسیار بزرگ تر است و روی آن در حدود ۸۰۴ ژن شناسایی شده که بیشتر آن ها نقشی در ایجاد تفاوت بین جنس نر و ماده ندارند و پروتئین های متنوعی را کد می کنند.
طبق قانون لیون در هر جانور مؤنث، در دوران جنینی ( بلاستوسیت ) یکی از کروموزوم های ایکس ( به ارث رسیده از پدر یا مادر ) به صورت اتفاقی طی فرایند غیرفعال سازی کروموزوم ایکس، غیرفعال می شود. در تمام سلول های جنینی تکثیر شده همین کروموزوم غیرفعال است و کروموزوم ایکس دیگر ژن ها را کد می کند. این کروموزوم ایکس غیرفعال، جسم بار ( Barr body ) نامیده می شود.
اگر ژن بیماری زا بر روی کروموزوم X باشد لذا می تواند از مادر به تمام فرزندان منتقل شود ولی از پدر فقط به فرزندان دختر منتقل می شود ( زیرا کروموزوم ایکسِ بیمار در اسپرم پدر بوده و حاصل لقاح دخترِ بیمار است ) . حال این ژن بیماری زای وابسته به کروموزوم جنسی می تواند غالب یا مغلوب باشد. می دانیم که ژن غالب همیشه موجب بروز بیماری می شود چه ژن کروموزوم دیگر سالم باشد چه بیمار، ولی ژن مغلوب فقط وقتی ژن سالمی در سلول نباشد موجب بیماری می شود؛ لذا ژن بیماری اگر روی کروموزوم X باشد در مردان حتماً بروز می کند ولی در زنان فقط وقتی که هر دو کروموزوم X دارای ژن بیماری زا باشند بروز می کند.
به زبان دقیق تر در بیماری های وابسته به کروموزوم X مغلوب، در زنان باید هر دو کروموزوم X معیوب باشند تا بیماری رخ دهد. اگر یک کروموزوم X معیوب باشد بیماری رخ نمی دهد ولی قابل انتقال به فرزندان است. در مردان معیوب بودن تنها کروموزوم X سبب بیماری می شود.

کروموزوم ایکسکروموزوم ایکس
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کروموزوم_ایکس

بپرس