کرر پاول

دانشنامه آزاد فارسی

کَرِر، پاول (۱۸۸۹ـ۱۹۷۱)(Karrer, Paul)
متخصص شیمی آلی سوئیسی، زادۀ روسیه. جایزه نوبل شیمی ۱۹۳۷، به سبب تحقیق در زمینۀ کارتنوئیدها، فلاوین رتینال (ویتامین آ)، ریبوفلاوین (ویتامین ب۲)، و نیز برای تعیین فرمول ساختاری آن ها به او اعطا شد. در مسکو زاده، ولی در سوئیس بزرگ شد. در زوریخ درس خواند. از ۱۹۱۸، استاد مؤسسۀ شیمیایی زوریخ و از ۱۹۱۹ تا ۱۹۵۹، مدیر این مؤسسه بود. تحقیقات اولیه اش در زمینۀ ویتامین آ و پیش مادۀ عمده آن، کاروتن بود. با این که تا ۱۹۵۰، موفق به سنتز کلی و کامل این ماده نشد، ولی در ۱۹۳۰، فرمول صحیح و با قاعدۀ آن را کشف کرد. در ۱۹۳۱، نشان داد که ویتامین آ به کاروتنوئیدها وابسته است که به بسیاری از مواد خوراکی رنگ زرد، نارنجی یا قرمز می دهند. در واقع، دو نوع ویتامین آ وجود دارد. کرر ثابت کرد که چندین ایزومر از کاروتن وجود دارد و ویتامین آ۱ معادل نیمی از مولکول بتاکاروتن است. در ۱۹۳۵، ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) را سنتز، و ویتامین ای (گروهی از ترکیبات وابسته به هم با نام توکوفرول) را بررسی کرد. در ۱۹۳۸، ساختار α ـ توکوفرول را معیّن کرد که از لحاظ زیست شناختی بسیار فعال است. در ۱۹۲۷، کتاب درسی شیمی آلی را منتشر کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس