کربلا فی الارشیف العثمانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کربلا فی الارشیف العثمانی (کتاب). کربلا فی الارشیف العثمانی، تالیف دیلک قایا به زبان عربی در رابطه با تاریخ نگاری کربلا در عهد عثمانی در طول سال های ۱۸۴۳ الی ۱۸۷۲ م است. این اثر به جهت بررسی کتب و منابع آرشیوی که مورد بررسی قرار داده است، حائز اهمیت است.
این اثر؛ مشتمل بر یک مدخل، پنج فصل و یک خاتمه است. در مدخل به تاریخچه کربلا از زمان تاسیس تا دخول تحت حکومت عثمانی پرداخته شده است. در فصل ها نیز جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی این شهر در عهد عثمانی پرداخته شده و در خاتمه نیز خلاصه ای از مباحث آمده است.
گزارش محتوا
نویسنده در مقدمه کتاب، به اهمیت موضوع مورد بحث و علت انتخاب این مقطع زمانی اشاره کرده است: هنگامی که می گوئیم کربلا اولین چیزی که به ذهن می آید، شهادت امام حسین علیه السّلام نواده سید ما محمد صلی الله علیه و آله وسلّم است. کربلا به موضوع مهمی در ادب عرب، ترک و فارس بدل گشت و از زمان شهادت امام حسین علیه السّلام در نزد تمامی مذاهب اسلامی نوعی تقدس یافت. کربلا همچنین در ارتباطات عثمانی- ایرانی نیز به مکان مهمی تبدیل شد. این اهمیت به سبب وضع دینی، سیاسی و جغرافیایی آن بود، لذا کربلا تنها به عنوان یک مکان دینی مهم شناخته نمی شد، بلکه در قرن نوزدهم به میدان نزاع سیاسی بین دول عثمانی و ایران بدل گردید. مقطع زمانی ۱۸۴۳ تا ۱۸۷۲ م به لحاظ تلاش های دولت عثمانی برا ی تطبیق اصلاحات بر سیاست مرکزی حائز اهمیت است. خلاصه ای از مطالب فصل های مختلف به ترتیب عبارت است از:
← فصل اول
کتاب توسط حازم سعید منتصر و مصطفی زهران از اساتید دانشگاه الازهر با نظارت زکریا قورشون رئیس بخش تاریخ دانشگاه مرمره، از ترکی به عربی برگردانده شده است. دو مقدمه به قلم زکریا قورشون و مؤلف در ابتدای کتاب آمده است. در پایان نیز فهرست های ذیل درج شده است: ۱- مصادر به تفکیک خطی و چاپی ۲- مطالب. پیش از فهرست مطالب نیز سه الحاقیه دیده می شود که در آن در جداولی اسامی متصرفین و قائم مقام های کربلا و دو سند تاریخی آمده است. در پاورقی نیز تنها منابع مطالب ذکر شده است.
منبع
...

پیشنهاد کاربران

بپرس