کرب

/karab/

مترادف کرب: اندوه، حزن، دلگیری، غم، کربت، محنت

لغت نامه دهخدا

کرب. [ ک َ ] ( ع اِ ) اندوه دم گیر. ج ، کُروب. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). اندوه که نفس بازگیرد. ( غیاث اللغات ) ( از اقرب الموارد ). اندوهی که خبه کند. ( ترجمان جرجانی ص 81 ). اندوه خفه کننده. ( دهار ). || اضطراب و اندوه باشد. ( از برهان ). اضطراب و وحشت و اندوه. ( ناظم الاطباء ). غم. انده. گُرم. ( یادداشت مؤلف ). تاسه. ( مهذب الاسماء ). تلواسه. ( از ذخیره خوارزمشاهی ) : و هرگاه که با صفرا آمیخته باشد [ شراب انگوری ] منش گشتن و کرب آرد و به پارسی کرب را تاسه و تلواسه گویند. ( ذخیره خوارزمشاهی ).
قسم تو بادا ز جهان خرمی
قسم بداندیش تو کرب و حزن.
فرخی.
هرکه بر او سایه فکند آن درخت
رست ز تیمار و ز کرب و حزن.
فرخی.
من چو آدم بودم اول حبس و کرب
پر شد اکنون نسل جانم شرق و غرب.
مولوی.

کرب. [ ک َ ] ( ع مص ) دشوار و سخت گردیدن غم برکسی و اندوهگین کردن او را. ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ). بی آرام کردن اندوه کسی را. ( غیاث اللغات ). اندوهگین کردن. ( آنندراج ) ( از منتهی الارب ) ( ترجمان جرجانی ). غمگین کردن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( مصادر زوزنی ). || دشوار آمدن کار بر کسی. ( از اقرب الموارد ). || کرب بستن دلو را. ( منتهی الارب ). رسن بستن به دسته دول. ( ناظم الاطباء ). || تافتن ریسمان را. ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). تافتن. ( منتهی الارب ). || تنگ گردانیدن بند بر بندی. ( منتهی الارب ) ( از تاج المصادر بیهقی ). تنگ گردانیدن قید و بند را بر بندی. ( از ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || برگردانیدن وشیار کردن زمین را جهت کشت. کِراب. ( از منتهی الارب )( از اقرب الموارد ). رجوع به کراب شود. || گرفتن بیخ ستبر و پهن نخل را. ( از اقرب الموارد ).

کرب. [ ک َ ] ( اِ ) یکی از گونه های درخت افرا که در جنگلهای شمال ایران فراوان است و جزو درختان نواحی مرتفع جنگلهاست. کرف. کرکو. تلین. ککم. کیکم. چیت. که پلت. افرای صحرایی. ( فرهنگ فارسی معین ).

کرب. [ ک َ رَ ] ( از ع ، اِ ) غم. اندوه. اضطراب و وحشت. کَرب :
جهان به کام تو باد و فلک مطیع تو باد
موافق از تو به راحت عدو ز تو به کرب.
فرخی.
به هیچ چیز نباشند عاشقان خرسند
نه شان به هجر شکیب و نه شان به وصل طرب بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

غم، غصه، اندوه، مشقت
۱ - ( اسم ) اندوه دم گیر غم غصه جمع : کروب . ۲ - ( مصدر ) دشوار و سخت گردیدن غم . ۳ - ( مصدر ) اندوهگین کردن .
جمع کربه بمعنی حزن که نفس باز گیرد.

فرهنگ معین

(کَ ) [ ع . ] (اِ. ) اضطراب ، وحشت ، اندوه . ج . کروب .

فرهنگ عمید

۱. غم، غصه، اندوه.
۲. مشقت.

گویش مازنی

/karb/ استخوان کوچک و چهارگوش مفاصل گوسفند - قاب ۳استخوان کشکک & تکه ای از چوب که با ضربت تبر از تنه جدا شود - ظرف سر شیر ۳کاسه ی سر & نوعی از ادوات کوبه ای که از چوب ساخته می شودنوع نواختن کرب مانند سنج است و فقط در مراسم سینه زنی و عزاداری مورداستفاده قرار می گیرد & یکی از گونه های درخت افرا که در جنگل های شمال ایران فراوان است و جزو درختان نواحی مرتفع جنگل ها استنام های دیگر آن: کرف، کرکو، تلین، ککم، کیکم، چیت، پلت، افرای صحراییافرافرهنگ معین/ج۳/ص - ۹۳ -

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی کَرْبِ: اندوه فراوان و شدید (و کربة و غمة به یک معنا است ، ریشه این لغت از کرب الأرض - به سکون راء - گرفته شده که به معنای زیر و رو کردن زمین است ، و چون اندوه نیز دل انسان را زیر و رو و مشوش میکند از این جهت اندوه را نیز کرب گفتهاند از طرفی کرَب نیز به معنی...
تکرار در قرآن: ۴(بار)
اندوه شدید. راغب و جوهری قید شدت را افزوده‏اند ولی قاموس حزن مسلط بر نفس گفته و در اقرب آمده: «کَرَبَهُ الْغَّمُّ: اِشْتَدَّ عَلَیْهِ». . بگو: خدا شما را از آن و از هر اندوه دیگر نجات می‏دهد . اگر کرب حزن شدید باشد وصف آن با عظیم نهایت شدت را می‏رساند این لفظ چهار بار در قرآن مجید ذکر شده: . . .

دانشنامه آزاد فارسی

کَرْب
ازجمله سازهای ایدیوفون یا کوبه ای فاقد پوست. در مناطق گوناگون با نام های دیگری چون کارب، سَنج، جغجغه و سنگ نیز مشهور است. این ساز متشکل از دو قطعه چوب به شکل یک کاسۀ کوچک توپُر است و در برخی از نمونه ها بندِ چرمی کوچکی نیز، برای بهتر قرارگرفتن در دست، به آن متصل شده است. این ساز به شکل گروهی و فقط در مراسم عزاداری عاشورا نواخته می شود. کرب را مردان و با اجرای حرکات موزون می نوازند. ساز مذکور در لاهیجان، آران، ابیانه، شهرضا و روستاهای سبزوار متداول است و در گذشته، در مازندران نیز رایج بوده است. پیش تر آن را از سنگ می ساختند و مراسمی که این ساز در آن نواخته می شد، به سنگ زنی مشهور بود. به علت شکسته شدن سنگ ها، رفته رفته چوب جانشین سنگ شد؛ اما در برخی مناطق هنوز به این مراسم سنگ زنی می گویند.

پیشنهاد کاربران

کَرب:
کرب به گرفتار شدن انسان در میان طوفان کشنده و سهمگین در دریا و یا خشکی گویند. کربلاء از دو واژه �کرب بلاء� تشکیل شده است، چون امام حسین ( ع ) و یارانش در سرزمین کربلا گرفتار طوفان سهمگین ظلم و جنایت ظالمان شدند.
...
[مشاهده متن کامل]

حق تعالی در طوفان نوح همه ظالمان و نابکاران را نابود فرمود و تنها ذریۀ نوح را در زمین باقی نهاد: وَنَجَّیْنَاهُ وَأَهْلَهُ مِنَ الْکَرْبِ الْعَظِیم

واژه کرب در لغت به معنی اندوه شدید است ، و در اصل از کرب به معنی زیر و رو کردن زمین گرفته شده ، چرا که اندوه شدید دل انسان را زیر و رو می کند .
این مکان بنام نینوای جنوبی شناخته میشد و از انجاییکه امامان شیعه روابط بسیار نزدیکی با اشوریها داشتند ومعنی نینوا را که نوحه سرایی است ب سران شیعه توضیح دادند و بخاطر واقعه امام حسین انجا را کرب الهه که مخففش کربلا است نام گذاری نمودندکه معنایش خشم خدا است .
رنج
افسردگی
پژمردگی

بپرس