کتاب اللامات

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «کتاب اللامات»، اثر ابوالقاسم عبدالرحمن بن اسحاق زجاجی، متوفای 337ق، رساله کوچکی است به زبان عربی، در باره جایگاه و احکام حرف «لام» در زبان عربی که با تحقیق دکتر مازن مبارک به چاپ رسیده است.
کتاب با مقدمه محقق آغاز و مطالب در 35 باب عرضه شده است. مؤلف، علاوه بر بهره بردن از شواهد شعری، در موارد بسیاری از آیات قرآنی به عنوان شاهد مثال استفاده نموده است.
محقق در مقدمه ی خویش، از زندگی زجاجی، آثار وی، معرفی کتاب لامات، نسخه کتاب لامات و روش تحقیق خود در این کتاب سخن گفته است.
مؤلف، در این کتاب سی و یک لام را تبیین کرده است که عناوین آنها عبارت است از: 1. لام اصلی؛ 2. لام تعریف؛ 3. لام ملک؛ 4. لام استحقاق؛ 5. لام کی؛ 6. لام جحود؛ 7. لام إنّ؛ 8. لام ابتدا؛ 9. لام تعجب؛ 10. لام داخل بر مقسم به؛ 11. لام جواب قسم؛ 12. لام مستغاث به؛ 13. لام مستغاث من اجله؛ 14. لام امر؛ 15. لام مضمر؛ 16. لامی که در نفی، بین مضاف و مضاف الیه داخل می شود؛ 17. لامی که در ندا، بین مضاف و مضاف الیه داخل می گردد؛ 18. لام داخل بر فعل مستقبل در قسم؛ 19. لام لازمه إن مخفف از مثقل؛ 20. لام عاقبت؛ 21. لام تبیین؛ 22. لام لو؛ 23. لام لولا؛ 24. لام تکثیر؛ 25. لام مزید در عبدل و مانند آن؛ 26. لام مزید در لعل؛ 27. لام ایضاح مفعول له؛ 28. لام مبدل شده به حروف دیگر؛ 29. لام به معنای إلی؛ 30. لام شرط؛ 31. لام وصل کننده برخی از افعال به دو مفعول آنها.
علاوه بر این، مباحثی نیز در باره «اموری که با الف و لام تعریف قابل جمع نیستند»، «تبیین وجوه دخول الف و لام بر اسماء مشتق از افعال»، «دخول الف و لام به معنای الذی بر اسماء مشتق که این تنها رأی کوفی هاست» و... مطرح کرده است.

[ویکی فقه] کتاب اللامات (کتاب). «کتاب اللامات»، اثر ابوالقاسم عبدالرحمن بن اسحاق زجاجی است.
«کتاب اللامات»، اثر ابوالقاسم عبدالرحمن بن اسحاق زجاجی، متوفای ۳۳۷ ق، رساله کوچکی است به زبان عربی، در باره جایگاه و احکام حرف «لام» در زبان عربی که با تحقیق دکتر مازن مبارک به چاپ رسیده است.
ساختار
کتاب با مقدمه محقق آغاز و مطالب در ۳۵ باب عرضه شده است. مؤلف، علاوه بر بهره بردن از شواهد شعری، در موارد بسیاری از آیات قرآنی به عنوان شاهد مثال استفاده نموده است.
گزارش محتوا
محقق در مقدمه خویش، از زندگی زجاجی، آثار وی، معرفی کتاب لامات، نسخه کتاب لامات و روش تحقیق خود در این کتاب سخن گفته است. مؤلف، در این کتاب سی و یک لام را تبیین کرده است که عناوین آنها عبارت است از:۱. لام اصلی؛ ۲. لام تعریف؛ ۳. لام ملک؛ ۴. لام استحقاق؛ ۵. لام کی؛ ۶. لام جحود؛ ۷. لام إنّ؛ ۸. لام ابتدا؛ ۹. لام تعجب؛ ۱۰. لام داخل بر مقسم به؛ ۱۱. لام جواب قسم؛ ۱۲. لام مستغاث به؛ ۱۳. لام مستغاث من اجله؛ ۱۴. لام امر؛ ۱۵. لام مضمر؛ ۱۶. لامی که در نفی، بین مضاف و مضاف الیه داخل می شود؛ ۱۷. لامی که در ندا، بین مضاف و مضاف الیه داخل می گردد؛ ۱۸. لام داخل بر فعل مستقبل در قسم؛ ۱۹. لام لازمه إن مخفف از مثقل؛ ۲۰. لام عاقبت؛ ۲۱. لام تبیین؛ ۲۲. لام لو؛ ۲۳. لام لولا؛ ۲۴. لام تکثیر؛ ۲۵. لام مزید در عبدل و مانند آن؛ ۲۶. لام مزید در لعل؛ ۲۷. لام ایضاح مفعول له؛ ۲۸. لام مبدل شده به حروف دیگر؛ ۲۹. لام به معنای إلی؛ ۳۰. لام شرط؛ ۳۱. لام وصل کننده برخی از افعال به دو مفعول آنها. علاوه بر این، مباحثی نیز درباره «اموری که با الف و لام تعریف قابل جمع نیستند»، «تبیین وجوه دخول الف و لام بر اسماء مشتق از افعال»، «دخول الف و لام به معنای الذی بر اسماء مشتق که این تنها رأی کوفی هاست» و... مطرح کرده است.
وضعیت کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس