کتاب السیاسه المدنیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] کتاب السیاسة المدنیة، اثر معروف ابونصر فارابی است. او در این کتاب، مسائل مهمی از دانش الهی را بنا به عقیده ارسطو درباره علل شش گانه برکنار از ماده، نمایان می سازد و درباره چگونگی نظام جواهر جسمانی و پیوستگی و پدید آمدن آنها از پدید آورندگان غیر مادی، سخن می گوید و نیز در آن جایگاه های انسان و نیروهای او را نمایان می کند و گونه های مختلف کشورداری و گردهمایی ها از فاضله و غیر فاضله را روشن می کند و همچنین نیاز تدبیر در مدینه و سروسامان بخشیدن نظام کشورداری به خوی های شاهانه و سنت های پیامبرگونه را آشکار می سازد.
از آنجایی که این کتاب برای اولین بار در سال ۱۳۴۶ق، با وجود نقص های فراوان در حیدرآباد دکن منتشر شده، بیشتر مستشرقان با همین نام آن را می شناسند و از آن نام برده اند؛ درحالی که قدمای مسلمان بعضاً به نام های متفاوت و مشابه دیگری نیز اشاره کرده اند؛ مثلاً ابن ابی اصیبعه در «عیون الأنباء» اسم آن را «السیاسات المدنیة و یعرف بمبادی الموجودات» ذکر کرده است.
تحقیق کتاب، توسط علی بوملحم صورت گرفته است.
کتاب با مقدمه محقق آغاز و مطالب در هفت باب، ساماندهی شده است.
در مقدمه، توضیحات کوتاهی پیرامون محتوای کتاب، ارائه گردیده است.
کتاب حاضر، یکی از آثاری است که از فارابی به جا مانده و در آن، بخشی از تفکرات او درباره سیاست شهری، شرح داده می شود. اصطلاح فلسفه سیاسی، برای اولین مرتبه در جهان اسلام توسط او مطرح شد. به اعتقاد او، فلسفه سیاسی عبارت است از: شناخت اموری که به واسطه آنها زیبایی ها برای مردم جامعه به دست می آید و قدرت دست پیدا کردن به آن ها و نیز نگهداری آن برایشان امکان پذیر می شود. فارابی فلسفه سیاسی خود را بر مبنای ضرورت زندگی اجتماعی انسان، ضرورت حاکمیت رئیس حکیم در مدینه فاضله، ضرورت تعاون در مدینه فاضله، قرار دادن فضیلت و سعادت به عنوان هدف و غایت سیاسی در جامعه و... استوار کرده و آن ها را شرح می دهد.

پیشنهاد کاربران

بپرس