کاکاوند

/kAkAvand/

لغت نامه دهخدا

کاکاوند. [ وَ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان دینور بخش صحنه شهرستان کرمانشاهان که در 12هزارگزی شمال باختر صحنه و 1500گزی شمال راه فرعی صحنه به سنقر در دامنه واقع و سردسیر است. 244 تن سکنه دارد که به کردی و فارسی صحبت میکنند آبش از چشمه تأمین میشود محصول آن غلات دیمی است و شغل اهالیش زراعت است. به این ده محمدآباد نیز میگویند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5 ).

کاکاوند. [ وَ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش دلفان شهرستان خرم آباد. این دهستان در شمال باختری بخش دلفان واقع و محدود است از شمال به کوه گردن و بخش کرمانشاه و از جنوب به دهستان میربیک و از خاور به دهستان ای تیوند و از باختر بمنطقه کرمانشاه. کوهستانی و سردسیر و مالاریائی است. آب آن از رود کاماسیاب زاینده رود و گیزه رود و قنوات و چشمه سارهای مختلف دیگر تأمین میشود. مرتفعترین قلل جبال در این دهستان عبارتند از: سفیدکوه ، سرکشتی ، نخودکوه ، چقادزدان ، کرخالو، رنگرزان. از 99 آبادی تشکیل گردیده و جمعیت آن در حدود 20 هزار نفر و قراء مهم آن عبارتند از: ده سفید، ترازگ ، نورآباد، چمن جعفربیگ ، دیانه موسی ، خاکی پائین. سکنه آن از طایفه مظفروند، علیها، غیب غلام ، تاج دینه وند، بلارند، اولاد قباد، باریکه وند هستند و عده کثیری از سکنه آن زمستان به گرمسیر میروند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6 ).

کاکاوند. [ وَ ] ( اِخ ) نام طایفه ای است از ایل ها و کردهای نواحی غرب و شمال غرب قزوین. ( از آنندراج ) ( از جغرافیای سیاسی کیهان ص 112 ). || اسم یکی از طوایف اربعه پیش کوه ایلات کرد ایران است که از شعب ایل دلفان میباشد که در حدود 3000 خانوار است و در هرسین و چمچه مال و در مغرب ناحیه دلفان سکونت دارند. ( جغرافیای سیاسی کیهان ص 64 ).

فرهنگ فارسی

یکی از دهستانهای بخش دلفان شهرستان خرم آباد . این دهستان در شمال باختری بخش واقع و کوهستانی و سردسیر است . رودخانه های گاماسیاب زاینده رود گیزه رود آن را مشروب میسازد . از ۹۹ آبادی تشکیل گردیده که ۲٠٠٠٠ تن جمعیت دارد .
دهی است از دهستان دینور بخش صحنه شهرستان کرمانشاهان

دانشنامه آزاد فارسی

کاکاوَنْد
نام بعضی طوایف کرد و لر ایران، از طوایف استان های قزوین، کرمانشاه و لرستان. کاکاوندهای قزوین، مرکب از دو گروه مسیح خانی و نامدارخانی، به کلی چادرنشینی را ترک کردند و اغلب آنان در بلوک قاقزان سکونت دارند. سردسیر آنان در تاکستان و جادۀ زنجان بود و گرمسیر آنان در منطقۀ طارم برگزار می شد. ظاهراً در زمان آقامحمدخان از حوالی کرمانشاه به قزوین انتقال یافته اند. مسیح خان سرکردۀ این مردم، در ربیع الثانی ۱۳۲۷ق، با مقاومت جدی خود، برای چند ساعتی مانع از ورود اردوی مشروطه خواهان شمال به شهر قزوین شد. کاکاوندهای دلفان لرستان، از طوایف لک، منقسم به دو گروه نصرالله خانی و خانکه خانی تقسیم می شوند. در قرن گذشته از طوایف بزرگ ناحیۀ خرم آباد بود. دهستان کاکاوند از بخش دلفان در شهرستان خرم آباد به نام این مردم نام گذاری شده است. سردسیر این طایفه در شمال دلفان، متصل به خاک هرسین و چمچمال کرمانشاه و خزل نهاوند قرار داشت و گرمسیر آنان در خاک طرهان و کنار رودخانۀ سیمره برگزار می شد. جمعیت این طایفه در قرن گذشته نزدیک ۵هزار خانوار بود که بسیاری از آن ها چادرنشین بودند، اما امروزه اغلب اعضای این طایفه، در دهستان کاکاوند ساکن شده اند و شماری نیز به نقاط دیگر رفته اند. کاکاوند های هرسین و چمچمال، از توابع کرمانشاه، نیز از طوایف لک بوده و از دلفان ها جدا شده اند. نام کاکاوندهای اطراف کرمانشاه ضمن جنگ های امام قلی خان زنگنه با محمدتقی خان وزیر و عبدالعلی خان میش مست، در کرمانشاه پس از قتل نادرشاه، به میان آمده است. خوانین کاکاوند دلفان و هرسین در شورش های سالارالدوله برضد مشروطیت شرکت داشتند.

پیشنهاد کاربران

زنده باد ایران زنده باد مردمان نجیب و با اصالت زاکرس نشین
🔹پنج ایل بزرگ باهویت که دارای تعداد زیادی تیره و طوایف زیرمجموعه خود بوده و در مناطق مهم و استراتژیک این کهن دیار اهورایی ( سلسله. دلفان. بالاگری وه و طرهان ) سکونت داشتند به ترتیب حروف الفبا عبارتند از؛
...
[مشاهده متن کامل]

1 - باجول وند
2 - ببران وند
3 - دریک وند
4 - کاکاوند
5 - کلی وند ( حسن وند . . . )
این ایلات بزرگ و اصیل معروف به ( وند ) با تمام تیره و طوایف مهم و نسبی زیر مجموعه خود همگی از یک ریشه و از یک قوم و تبارند.

📚با رجوع به کتابهای تاریخی که در دورانهای گذشته توسطه محققین. پژوهشگران و تاریخ دانان شرق شناس غیر بومی داخلی و خارجی به ثبت رسیده است مناطق مهم لرستان شامل: #بالاگری_وه_طرهان_سلسله_و_دلفان .
و ایلات بزرگ ساکن در این مناطق مهم عبارتند از : #دیرک_وند_کاکا_وند_بیران_وند_باجول_وند .
...
[مشاهده متن کامل]

🔹در کتاب جغرافیای تاریخی و تاریخ لرستان که در سال ۱۳۳۴ توسطه نویسنده بزرگ ایرانی، دکتر منوچهر ستوده با همکاری مهندس علیمحمد ساکی جمع آوری و انتشار یافته جمعیت این ایلات بزرگ را چنین ذکر میکند، ایل کاکاوند حدود ۱۲ هزار خانوار که در نورآباد و غرب استان لرستان سکونت دارند.
ایل بیرن وند با جمعیتی حدود ۹ هزار خانوار که در منطقه چغلوند سکونت دارند و در راس ایل دریک وند در منطقه بالاگرّی وَه بخاطر پراکندگی و وسعت منطقه سکونتش بصورت طایفه ای و ناقص نوشته شده. مثلاً بهاروند ۴۸۰۰ خانوار. میر ۴۵۰۰ خانوار، قلاوند ۱۲۰۰ خانوار. زینی وند ۵۵۰ خانوار و بقیه طوایف مهم زیر مجموعه این ایل و طوایف تشکیل یافته از فرزندان دیرک ( یاقوند. نجفوند. ساتیاروند. طالبوند. گلالیوند. کی رفوند. طافی . . . ) که جمعیتشان ذکر نشده است .

بپرس