کاوشگر فینیکس

دانشنامه عمومی

کاوشگر فینیکس ( به انگلیسی: Phoenix به معنای ققنوس ) نام فضاپیمای فرودگر و بدون سرنشینی است که برای پژوهش در مورد وجود آب و محیط قابل زیست برای ریزاندامگان بر روی سیاره مریخ ساخته شده است. این فضاپیما در تاریخ ۴ اوت ۲۰۰۷ میلادی[ ۱] به فضا پرتاب شد، و بر طبق برنامه در روز ۲۵ مه ۲۰۰۸[ ۲] در منطقه قطب شمال سیاره مریخ فرود آمد. [ ۳] فینیکس پس از بکار انداختن بازوی روباتیک خود، به نمونه برداری و آزمایش های علمی پرداخت.
برنامهٔ کاوشگر فینیکس توسط آزمایشگاه مطالعات ماه و سیارات در دانشگاه آریزونا پیشنهاد و مدیریت شده است. سازمان ناسا ناظر بر انجام این عملیات بوده و کشورهای آلمان، بریتانیا، دانمارک، کانادا و سوئیس در این برنامه مشارکت نمودند. هزینهٔ مأموریت اکتشافی فینیکس بالغ بر ۳۸۶ میلیون دلار بود. [ ۴]
فینیکس، از بین هفت کاوشگر فرود آمده بر سطح مریخ تاکنون، ششمین فضاپیمای کاوشگری است که با موفقیت بر سطح این سیاره فرود آمده است. همچنین از زمان کاوشگرهای وایکینگ - ۱ و وایکینگ - ۲، فینیکس نخستین فضاپیمایی است که برای فرود بر سطح مریخ از موتورهای ترمزکننده استفاده کرده است. مدت زمان فعالیت مفید این فضاپیما نیز سه ماه پیش بینی می شود؛ با این حال کاوشگر فینیکس دو ماه دیگر نیز ( در مجموع پنج ماه ) به کاوش در سطح مریخ ادامه داد؛ و سرانجام با فرستادن آخرین پیام در دوم نوامبر ۲۰۰۸ در هنگامهٔ زمستان این سیاره، پایان این مأموریت، در تاریخ ۱۰ نوامبر توسط ناسا اعلام شد.
مأموریت فینیکس با فرود روی مریخ، دو هدف اصلی را دنبال می کرد:
• نخستین هدف مطالعه پیشینه زمین شناسی سیاره مریخ برای بررسی امکان وجود «آب» در آن بود. این مطالعه امکان بازسازی تاریخچه تغییرات آب و هوایی در مریخ را فراهم می آورد.
• دومین هدف جستجو برای یافت محیط مناسب برای پرورش حیات در میان لایه های یخ و خاک بود. استراتژی ناسا برای کاوش در مریخ، جستجو و دنبال کردن ردپای «آب» در این سیاره بود. ابزار و ادوات موجود در فینیکس بر اساس همین استراتژی ساخته شده و نخستین ابزارهای کاوشی بودند که به مطالعه ویژگی های زمین شناسی و زیست شناسی در منطقه قطبی مریخ می پرداختند.
کاوشگر فینیکس در ساعت ۹:۲۶:۳۴ جهانی به وسیله یک فروند موشک دلتا - ۲ از پایگاه فضایی نیروی هوایی آمریکا در کیپ کاناورال به فضا پرتاب شد. پرتاب با موفقیت انجام گرفت و موشک دلتا - ۲ کاوشگر را در مسیر مریخ قرار داد.
عکس کاوشگر فینیکسعکس کاوشگر فینیکسعکس کاوشگر فینیکسعکس کاوشگر فینیکسعکس کاوشگر فینیکسعکس کاوشگر فینیکس
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس