کامران میرزا

لغت نامه دهخدا

کامران میرزا.( اِخ ) فرزند بابر شاه و برادر همایونشاه هندی. از طرف همایونشاه در سال 937 هَ.ق. والی کابل و قندهار و غزنین شد و در سال 956 هَ.ق. که قصد حجاز کرده بود در راه درگذشت. طبع شعر داشت و بیت زیر از اوست :
چشم بر راه تو داریم شد ایامی چند
وقت آن شد که نهی جانب ما گامی چند.
( از قاموس الاعلام ترکی ).
رجوع به کامران بن بابر در معجم الانساب شود.

فرهنگ فارسی

فرزند بابرشاه و برادر همایون شاه هندی ( ف. ۹۵۶ ه ق . ) وی از طرف همایون شاه در سال ۹۳۷ ه ق . والی کابل و قندهار و غزنین شد و در سال ۹۵۶ ه ق . هنگامی که قصد حجاز کرده بود در راه درگذشت .

دانشنامه عمومی

کامران میرزا (بابری). کامران میرزا همچنین شناخته شده با نام کامران، ( ۱۵۰۹ تا ۵ اکتبر ۱۵۵۷ م ) ، دومین پسر بابر مؤسس امپراتوری گورکانی و نخستین امپراتور مغول بود. کامران میرزا در کابل با مادری به نام گلرخ بیگم به دنیا آمد. او برادر ناتنی پسر ارشد بابر، همایون بود؛ ولی با پسر سوم بابر، عسکری میرزا برادر تنی بود.
کامران دارای هشت همسر بود:
• گلرخ بیگم، دختردائی کامران،
• محترمه خانوم، دختر شاه محمد سلطان جگتای،
• هزاره بیگم، برادر زاده میرزا خضرخان هزاره
• ماه بیگم، دختر سلطان اویس قپچاق،
• مهر افروز بگا،
• دولت بخت آغاچا،
• ماه چوچک بیگم، دختر میر شاه حسین ارغون، حاکم سند،
• یکی از خواهران عبدالله خان مغول.
کامران دو پسر داشت:
• ابراهیم سلطان میرزا،
• ابوالقاسم میرزا.
کامران پنج دختر داشت:
• حبیبه بیگم،
• گلرخ بیگم،
• حجی بیگم،
• گلیزار بیگم،
• آیشا سلطان بیگم.
عکس کامران میرزا (بابری)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کامران میرزا (۱۲۳۴ـ۱۳۰۸ش)
ملقب به نایب السلطنه و امیرکبیر، فرزند ناصرالدین شاه . در ۶سالگی به ریاست قشون رسید و کارها به میرزا حسین خان سپهسالار سپرده شد. در ۱۲۸۵ق به منصب سردارکلی رسید و در همین سال به «امیرکبیر» ملقب گردید و به تقلید از دارالفنون، مدرسه نظام را در تهران تأسیس کرد و در ۱۲۸۸ق وزیر جنگ شد. ناصرالدین شاه به هنگام دو سفر خود به اروپا (۱۲۹۰ و ۱۲۹۵ق و ۱۳۰۶ق)، او را به نیابت خود منصوب کرد. در ۱۲۹۳ق حکومت قم ، ساوه ، زرند و کاشان ضمیمۀ حکومت ری (تهران ) شد و پس از بازگشت شاه از سفر دوم اروپا (۱۲۹۵ق)، مناطق دیگر به قلمرو حکومت وی اضافه گردید. او بین سال های ۱۲۹۷ تا ۱۳۱۳ق وزیر جنگ بود . در ۱۳۰۵ق صدر اعظم، امین السلطان، اختیارات کامران میرزا را محدود به حکومت تهران کرد. بازپرسی و محاکمۀ میرزا رضا کرمانی قاتل ناصرالدین شاه برعهده او بود. وی در ۱۳۲۴ق مجدداً به وزارت جنگ رسید. پس از استبداد صغیر همراه محمدعلی شاه به سفارت روسیه پناهنده شد. در ۱۳۳۵ق به حکومت خراسان رفت، اما پس از یک سال و چند ماه، از حکومت عزل گردید.

پیشنهاد کاربران

کامران میرزا درانی یکی از امیران افغان بود که در نیمه اول قرن ۱۹ میلادی از جانب شاهان ایران بر هرات حکومت می کرد، تا اینکه سر از اطاعت از دولت مرکزی پیچید. او پسر شاه محمود درانی بود. در سال ۱۸۳۷ م محمدشاه
...
[مشاهده متن کامل]
برای اینکه او را سرکوب و هرات را مجدداً به خاک ایران ضمیمه کند، با ۸۰ هزار سپاهی به منطقه لشکر کشید اما، علی رغم اینکه کامران میرزا تصمیم گرفته بود تسلیم شود، به دلیل دخالت انگلستان مجبور شد به محاصره پایان داده و به تهران عقب نشینی کند.

کامران میرزا
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کامران_میرزا_(هرات)
کامران میرزا ( ۱۲۳۵–۱۳۰۷ ) ، ملقب به نایب السلطنه، شاهزادهٔ قاجار و فرزند سوم ناصرالدین شاه و نیز برادر مسعود میرزا ظل السلطان و مظفرالدین شاه بود.
کامران میرزا در ۱۹ ذی القعده ۱۲۷۲ قمری ( ۱۲۳۵ خورشیدی ) در تهران متولد شد. مادرش منیرالسلطنه دختر تقی خان معمارباشی بود. با اینکه مورد علاقه پدرش بود، ولی به سبب زاده شدن از مادری غیر قاجار به ولیعهدی نرسید.
...
[مشاهده متن کامل]

در سنّ شش سالگی در ۱۲۴۱ به پیشکاری پاشاخان امین الملک به حکومت تهران منصوب شد. در ۱۲۴۶ و پیش از سفر ناصرالدین شاه به خراسان ملقب به نایب السلطنه شد و در سال ۱۲۶۵ عنوان امیر کبیر، بالاترین عنوان نظامی قاجار را دریافت کرد.
او بار دوم از ۱۲۵۳ تا ۱۲۵۴ به حکومت تهران، از ۱۲۵۶ تا ۱۲۶۴ به حکومت مازندران، قزوین و گیلان و سه بار در بین سالهای ۱۲۴۷–۱۲۵۱، ۱۲۶۳ و ۱۲۷۴ به وزارت جنگ منصوب شد. در سراسر سلطنت ناصرالدین شاه، بین کامران میرزا و میرزا علی اصغر خان امین السلطان اختلاف بود. بعضی توطئه قتل ناصرالدین شاه را پیامد این درگیری ها می دانند. میرزا رضا کرمانی در اعتراف های خود گفته بود که دلیل قتل ناصرالدین شاه، ظلم و ستم مأموران کامران میرزا به او بوده است.
پس از قتل ناصرالدین شاه، قدرت کامران میرزا محدود شد. دختر او، ملکه جهان، با محمدعلی میرزا ولیعهد مظفرالدین شاه، ازدواج کرد. در طول انقلاب مشروطه، نایب السلطنه از مشروطه طلبان حمایت کرد. در ۱۲۸۶ برای بار چهارم وزیر جنگ شد. در دورهٔ استبداد صغیر برای مدت ۳ روز نخست وزیر ایران شد ولی به زودی کنار گذاشته شد و ابوالقاسم ناصرالملک که خارج از کشور بود به عنوان نخست وزیر برگزیده شد و موقتاً جواد سعدالدوله کفالت نخست وزیری را بر عهده گرفت. ناصرالملک قبول مسئولیت نکرد و سعدالدوله به نخست وزیری رسید. در سلطنت نوهٔ مظفرالدین شاه، سلطان احمد شاه در بین سال های ۱۲۹۶ تا ۱۲۹۷ به حکومت خراسان رفت.
کامران میرزا در سال ۱۳۰۷ خورشیدی در سن ۷۲ سالگی بر اثر ابتلا به نقرس در تهران در گذشت و در صحن عتیق آرامگاه حضرت معصومه در قم کنار فتح علی شاه قاجار به خاک سپرده شد. او علاوه بر زبان های فارسی و عربی، زبان فرانسه را پیش ژول ریشار، معلم فرانسه دارالفنون آموخته بود و به خوبی تکلم می کرد. همچنین به سبب گفتگو با افسران اطریشی که در تهران زندگی می کردند، به زبان آلمانی نیز تسلط داشت. کامرانیه و فیشر آباد باغ های ییلاقی کامران میرزا در شمال تهران و امیریه و منیریه باغ های قشلاقی اش در مرکز تهران بودند که اکنون تبدیل به محلاتی به همین نام ها شده اند.

کامران میرزاکامران میرزاکامران میرزاکامران میرزا
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کامران_میرزا

بپرس