کامبوزیا پرتوی

دانشنامه آزاد فارسی

کامبوزیا پرتوی (رشت 19 آبان 1334ش- )
کارگردان و فیلم­نامه ­نویس ایرانی. فعالیت هنری ­اش را با ساخت فیلم­ های کوتاه در سینمای آزاد دماوند آغاز کرد. تحصیلاتش را در دانشکده ­ی هنرهای دراماتیک دانشگاه_هنر ناتمام گذاشت و چند فیلم کوتاه مستند و داستانی برای تلویزیون کارگردانی کرد. در اوائل دهه ی 1360، به سفارش شبکه ی دو «صدا و سیما»، فیلمی داستانیبه نام عینک را کارگردانی کرد و با این اثر و فیلم سینمایی ماهیکار حرفه ایخود را شروع نمود. از آثار به یادماندنی او در زمینه­ ی کارگردانی، می ­توان به فیلم­ کافه ترانزیت اشاره کرد. این فیلم در دوران اوج بحث های "گفت وگوی تمدن ها" در زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی و با همین درون مایه ساخته شده است.
پرتوی تاکنون برای بهترین فیلم­نامه ­ی سینمایی (فیلم­های کافه ترانزیت- من ترانه 15 سال دارم- فراری-کامیون) 4 سیمرغ جشنواره­ ی فجر را دریافت کرده و از این حیث رکورددار سینمای ایران است. از جمله ­ی جوایز دیگریکه او دریافت کرده، به این موارد می­ توان اشاره کرد: خرس نقره­ای جشنواره ­ی فیلم برلین (2013/این فیلم به صورت مشترک توسط او و جعفر پناهی کارگردانی شده) و جایزه­ ی بهترین فیلم جشنواره­ ی فیلم جیفونی ایتالیا برای فیلم ماهی.
پرتوی سابقه­ ی یک­ دوره داوری در جشنواره ­ی فیلم فجر، یک دوره در جشن خانه سینما، دو دوره در جشنواره­ ی بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان و همچنین، حضور در هیات داوران جشنواره­ ی فیلم شیکاکو را در کارنامه یهنری­ ا ش دارد. او به عنوان نویسنده ی مشترک یا نویسنده­ ی مستقل در نگارش فیلم نامه یفیلم هایی چون شیرک (داریوش_مهرجویی- 1366)، برخورد (سیروس_الوند- 1370)، دایره (جعفر پناهی- 1378)، دیشب باباتو دیدم آیدا (رسول صدر عاملی- ۱۳۸۳)، هرشب تنهایی (رسول صدرعاملی- 1386)،خیابان­های آرام (کمال_تبریزی- 1389) و محمد رسول ­الله (مجید_مجیدی- 1394) نیز همکاری داشته است. همچنین، او در نگارش فیلم­نامه­ ی ایستگاه متروک (به کارگردانی علیرضا رئیسیان) از طرح عباس_کیارستمی استفاده کرده است.
فرشته صدرعرفایی همسر اول کامبوزیا پرتوی بوده است. فیلم­های پرتوی تا اوائل دهه ی 1380 در گونه ­ی سینمای کودک و نوجوان قرار می­ گیرند. از کارهای پربیننده ­ی او در تلویزیون، باید به مجموعه ­­ی گل پامچال (به کارگردانی محمدعلی_طالبی و نویسندگی پرتوی) اشاره کرد که با موضوعی درباره ­ی عواقب جنگ، طی سال 1370 از شبکه ­ی یک سیما پخش می ­شد و عنوان پربیننده ­ترین سریال سال را به دست آورد.
فیلم ­شناسی (در نقش کارگردان)
ماهی (۱۳۶۶)؛ گلنار (۱۳۶۷)؛ گربه آوازخوان (۱۳۶۹)؛ بازی بزرگان (۱۳۶۹)؛ افسانه دو خواهر (۱۳۷۳)؛ ننه لالا و فرزندانش (۱۳۷۵)؛ کافه ترانزیت (۱۳۸۳)؛ پرده (۱۳۹۱) و کامیون (۱۳۹۶).
منابع:
http://yon.ir/CueMN

پیشنهاد کاربران

کامبوزیا پرتوی ( ۱۹ اسفند ۱۳۳۴ – ۴ آذر ۱۳۹۹ ) بازیگر، فیلم نامه نویس و کارگردان اهل ایران بود.
وی ۴ بار موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه برای من ترانه ۱۵ سال دارم، کافه ترانزیت، فراری و کامیون از جشنواره فیلم فجر شده و از این نظر رکورددار است.
...
[مشاهده متن کامل]

کامبوزیا پرتوی در ۱۸ اسفند ۱۳۳۴ در رستم آباد گیلان زاده شد. او تحصیلاتش در دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر را ناتمام گذاشت و در دوران دانشجویی چند فیلم کوتاه مستند و داستانی برای تلویزیون ایران کارگردانی کرد.
کامبوزیا پرتوی کار هنری خود را با ساخت فیلم های کوتاه در سینمای آزاد دماوند آغاز نمود. پس از مدتی نخستین فیلم بلند داستانی خود را با نام عینک برای شبکه دوم تلویزیون ساخت و کارگردانی در سینمای حرفه ای را با فیلم ماهی تجربه کرد. از آثار مطرح او در زمینه کارگردانی می توان به فیلم های ماهی، گلنار، بازی بزرگان، کافه ترانزیت، پرده و کامیون اشاره کرد.
کامبوزیا پرتوی در فیلم هایی مانند آدم ( عبدالرضا کاهانی ) ، شبانه روز و پنج ستاره مشاور کارگردان و در فیلم هایی مانند شب یلدا ( کیومرث پوراحمد ) ، یک شب، سه زن ( منیژه حکمت ) و سوت پایان ( نیکی کریمی ) مشاور فیلمنامه بوده است. وی همچنین نویسندگی فیلمنامه فیلم های دیگری همچون شیرک ( داریوش مهرجویی ) ، دایره ( جعفر پناهی ) ، شب و خیابان های آرام را بر عهده داشته است. پرتوی در ساخت خانه دوست کجاست؟ با عباس کیارستمی همکاری داشت و فیلمنامه ایستگاه متروک را بر پایه طرحی از او نوشت.
فرشته صدرعرفایی، همسر نخست کامبوزیا پرتوی و نسرین مرادی همسر دوم پرتوی بود. صدرعرفایی بازیگر اصلی کافه ترانزیت بود و نسرین مرادی هم در آخرین فیلم پرتوی کامیون ایفای نقش کرده بود.
کامبوزیا پرتوی روز سه شنبه ۴ آذر ۱۳۹۹ در بیمارستان دی تهران درگذشت. او از دو هفته پیش از مرگ برای انجام عمل قلب در بیمارستان بستری شده بود. خبر ابتلای وی به ویروس کرونا از یک هفته پیش از درگذشت او اعلام شده بود و علت اصلی مرگ، سکته مغزی و عدم تاب آوری اندام ها در اثر عمل جراحی و ابتلای همزمان به ویروس کرونا اعلام شد. پیکر کامبوزیا پرتوی ۵ آذر ۱۳۹۹ در قطعهٔ هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
• پرتوی، کامبوزیا؛ اسدی، بهزاد ( ۱۴۰۲ ) . دربارهٔ سینما با کامبوزیا پرتوی. تهران: نشر ثالث. شابک  ۹۷۸ - ۶۰۰ - ۴۰۵ - ۹۳۲ - ۹.

کامبوزیا پرتوی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کامبوزیا_پرتوی

بپرس