( کالة ) کالة. [ کال ْ ل َ ] ( ع ص ) کُند. مقابل تیز. موسی کالَّةٌ؛ استره کُند. ( مهذب الاسماء ).کاله. [ ل َ / ل ِ ] ( اِ ) بمعنی کالا است که اسباب و متاع باشد. ( برهان )( غیاث ) ( از آنندراج ) ( شعوری ج 2 ورق 258 ب ). اثواب خانه. ( شعوری ج 2 ورق 258 ب ). حطام. سلعة : یکی کاروان خانه اندر سرای نبد کاله را بر زمین نیز جای.
فردوسی.
چون آن تخت و آن کاله ساده شاه بدست آمدت برنهادی کلاه.
فردوسی.
وی [ احمد عبدالصمد ] قصدها کرد در معنی کاله وی [ احمد حسن ]. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 407 ). و از گوهرها و کاله خانه ها... ( التفهیم ). حکمت حجت بخوان که حکمت حجت بهتر و خوشتر بسی ز مال و ز کاله.
ناصرخسرو.
کاله ای که هیچ خلقش ننگرید از خلاقت آن کریم آن را خرید.
مولوی.
کاله معیوب بخریدم بدم شکر کزعیبش بگه واقف شدم.
مولوی.
گفت هر چه کاله و سیم و زر است آن برد زان هر سه کو کاهلتر است.
مولوی.
دزد گرچه در شکار کاله است شحنه باخصمانش در دنباله است.
مولوی.
نوخرانی که رسیدند ببازار کهن کاله کاسد ایشان به بهایی نرسید.
مولانا ( از آنندراج ).
- امثال : کاله برخرش بنه ؛ یعنی متاعش را به روی خرش بار کن تا بداند کیست. ( ناظم الاطباء ). رجوع به کالا شود. || گلوله پنبه حلاجی کرده. ( برهان ). || پنبه ای که بجهت رشتن فتیله کرده باشند . کلافه رشته خام. ( ناظم الاطباء ) ( برهان ). || هر کدو را گویند عموماً. ( برهان ). هر ظرف عموماً. ( آنندراج ). || کدوی شراب خصوصاً. ( از برهان ) ( آنندراج ) ( از شعوری ج 2 ورق 259 ). کدوی می. کدویی که باده در آن کنند. کدوی سیکی. ( صحاح الفرس ) : بدیدش همانجای بر تخت خویش یکی بالغ و کاله می به پیش.
اسدی ( گرشاسب نامه ).
کند قرابه گردون تهی ز درد شفق شبی که زهره بیادش نشاط کاله کند .
انوری.
|| ظرفی است سفالین که غربا به خاکستر پر کرده در حالت بیماری بجای ثفل دان پیش خود گذارند.( آنندراج ) : کاله کون بدوش میگردد همچو حلوافروش میگردد.
شهر ساحلی فرانسه کرسی پادکاله در استان بولونی ۷۹۳۶۹ تن سکنه . کالا، متاع، کالک، کال، میوه نارس، خربزه نارسیده، کرت، کرته، قطعه زمین که در آن چیزی کاشته باشند ( اسم ) زمینی که بجهت زراعت آراسته و مهیا ساخته باشند . کند مقابل تیز
فرهنگ معین
(لَ یا لِ ) (اِ. ) ۱ - متاع و اسباب خانه . ۲ - کدوی شراب . ۳ - زمینی که برای کشت آماده شده باشد.
فرهنگ عمید
۱. کاسۀ سفالی ویژۀ قضای حاجت بیماران. ۲. ظرف شرابی که از کدو ساخته می شود. = کالا: ور گدا گوید سخن چون زرّ کان / ره نیابد کالهٴ او در دکان (مولوی: ۱۳۰ ).
گویش مازنی
/kaale/ توله – توله ی برخی جانوران & کهنه - حلقه ها و پولک هایی که به گردن آویزند & نوک پستان گاو و گوسفند & زمین کشت نشده - زمین پر از درختچه و غیرقابل کشت حاشیه ی جنگل & سر در گم – کلافه
واژه نامه بختیاریکا
دوغ آب گرفته
دانشنامه عمومی
کاله (فرانسه). کاله ( به فرانسوی: Calais ) یک شهر ساحلی و یک بندرگاه مهم در شمال فرانسه است. جمعیت آن در سال ۲۰۰۸ میلادی ۷۴۸۱۷ نفر برآورد شده است. این شهر به خاطر موقعیتش، از زمان قرون وسطی بندر عمده و مرکز بسیار مهم حمل و نقل و بازرگانی با انگلستان بوده است. نام این شهر از نام قبیله سلتی کالِت گرفته شده است. بخش قدیمی شهر، معروف به کاله شمال، در یک جزیره مصنوعی واقع شده که توسط کانال ها و بندرگاه ها احاطه شده است. بخش تازه تر این شهر، سن پیر، در جنوب و جنوب شرق واقع شده است. در مرکز شهر قدیمی میدان پلاس دارم قرار دارد، که برجی به نام تور دوگوئه یا برج دیدبانی جای گرفته است. این سازه در سده ۱۳ میلادی ساخته شده و تا سال ۱۸۴۸ به عنوان فانوس دریایی به کار گرفته می شد. در آن سال یک فانوس جدید در بندر ساخته شد. در جنوب شرق میدان پلاس دارم، کلیسای نوتردام واقع شده که در زمان اشغال کاله توسط انگلیسی ها ساخته شده است. این تنها کلیسا در تمام فرانسه است که به سبک عمودی انگلیسی ساخته شده است. شارل دوگل، رئیس جمهور سابق فرانسه، در این کلیسا با همسرش ایوون وندرو ازدواج کرد. در جنوب میدان و در مقابل پارک سن پیر، اوتل - دو - ویل ( شهرداری ) و برج ناقوس کلیسا مربوط به سده شانزدهم و اوایل سده هفدهم جای گرفته است. امروزه سالانه بیش از ۱۰ میلیون نفر از کاله بازدید می کنند. این شهر در کنار این که یک مرکز ترابری به شمار می آید، یک بندر ماهیگیری قابل توجه و مرکز بازاریابی ماهی فروشان نیز هست. حدود ۳۰۰۰ نفر هنوز در صنعت بافت پارچه های توری که کاله بدان معروف است، مشغول به کار هستند. به خاطر وجود تونل مانش، از سال ۱۹۹۹ تعداد زیادی از مهاجران در داخل و اطراف کاله به سر می برند، از جمله در اردوگاه معروف به «جنگل». این کمپ پناهندگی البته در ۲۶ اکتبر سال ۲۰۱۶ به طور کامل تخلیه شد.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف
دانشنامه آزاد فارسی
کالِه (Calais) نمایی از بندر بندری در ولایت پا ـ دو ـ کاله، در شمال فرانسه، به فاصلۀ ۲۳۸کیلومتری شمال پاریس. جمعیت آن ۷۵,۸۰۰ نفر و جمعیت حومۀ آن ۱۰۰هزار نفر است (۱۹۹۰). در تنگۀ دوور و در ۳۴کیلومتری جنوب شرقی دوور قرار دارد و نزدیک ترین شهر فرانسه به دریای مانش است و بندر مهم حمل مسافر به شمار می رود. موقعیت استراتژیک کاله آن را در معرض تعرض ها قرار داده است. شهر مزبور در ۱۳۴۷م به اشغال انگلستان درآمد و در ۱۹۴۰ نیروهای آلمانی آن را تصرف کردند. ورودی تونل مانش که در ۱۹۹۴ تکمیل شد در سانگات، ۶ کیلومتری کاله، قرار دارد و ایستگاه قطار جدید سریع السیر در فِرِتون، در فاصله ای مشابه از مرکز شهر، واقع شده است. کاله علاوه بر گردشگاه گردشگران، بندر ماهی گیری و بندر تجاری و تولیدی نیز دارد. برخی از صنایع آن عبارت اند از قیطان دوزی، تولید پارچۀ توری، آرد، و کابل . کاله در جزیره ای واقع شده که پیرامون آن را چند لنگرگاه و آبراه گرفته اند. نقاط دیدنی اش عبارت اند از کلیسای نوتِردام، ساختمان شهرداری فلاندری به سبک رنسانس و تندیسی اثر اوگوست رودَن. کاله در قرون وسطا مرکز عرضۀ محصولات عمده بود و پشم انگلیسی برای صادرات به این جا آورده می شد. در کاله همچنین چرم، قلع و سرب دادوستد می شد. در جنگ صدساله، سربازان ادوارد سوم، پادشاه انگلستان، در ۱۳۴۶م یک سال کاله را در محاصره داشتند و سرانجام شهر سقوط کرد. دوک دوگیز در ۱۵۵۸ شهر را از انگلیسی ها بازپس گرفت، اما در ۱۵۹۶ اسپانیایی ها بر آن مسلط شدند و در ۱۵۹۸ بر طبق پیمان ورون آن را به فرانسه بازگرداندند. کاله در جنگ جهانی اول پایگاه نیروهای انگلیسی بود. در جنگ جهانی دوم، صحنۀ دفاع قهرمانانۀ ۳هزار سرباز انگلیسی و ۸۰۰ سرباز فرانسوی بود و با حمایت بمب افکن ها از ۲۲ تا ۲۷ مه ۱۹۴۰ در برابر دو لشکر زره پوش آلمانی مقاومت کرد. هدف از این ایستادگی، حمایت از عقب نشینی نیروهای انگلیسی از دنکرک بود. پیش از سقوط شهر فقط ۳۰ تن از مدافعان زنده مانده بودند. آلمانی ها از کاله برای بمباران بریتانیا استفاده کردند. شهر در بمباران تلافی جویانۀ متفقین به شدت آسیب دید و پس از جنگ بازسازی شد. کانادایی ها در اکتبر ۱۹۴۴ کاله را آزاد کردند.
اسباب و وسایل کالا متاع چون ز کوری دزد دزدد کاله ای می کند آن کور عمیا ناله ای ✏ �مولانا�
طایفه کاله بختیاروند از متحدان ایلخانان طایفه علاءالدین وند ایل بزرگ بختیاروند ( بهداروند ) شجرنامه طایفه علاءالدین وند سهراب خان بختیاروند رستم خان بختیاروند پلنگ شاه حسین خان بختیاروند ایلخان ... [مشاهده متن کامل]
جهانگیرخان بختیاروند ایلخان ( طهماسب قلی خان ) داوود شاه بختیاروند ( جد طایفه علاءالدین وند ) . . . . . . . . . . حیدر خان بختیاروند اسد خان شیرکش علاءالدین وند ایلخان لر بختیاری جعفر قلی خان علاءالدین وند ایلخان لر بختیاری ____ شجرنامه ایل منجزی ایل بزرگ بختیاروند ( بهداروند ) سهراب خان بختیاروند رستم خان بختیاروند پلنگ شاه حسین خان بختیاروند ایلخان جهانگیرخان بختیاروند ایلخان ( طهماسب قلی خان ) پسران ( خلیل خان، داوود شاه، جلیل خان، ابراهیم عالی خان ایلخان، ، ، ، ) خلیل خان ایل بیگی بختیاروند ایلخان ( جد ایل منجزی ) پسران ( شاهمنصور خان، مهدی خان، بلیتی خان، خیرالدین سیاه منصور خان*خدر خان*، اردشیر خان، تاج الدین خان، احمد خان ) شاهمنصور خان آتش بیگی بختیاروند ایلخان پسران ( رستم خان آقاسی، قاسم عالی خان ایلخان، کاظم خان، ملکشاه خان، شفیع خان، نظر خان، خداداد خان، ، ، ) قاسم عالی خان بختیاروند ایلخان تَشمال فخرالدین احمد خان بختیاروند ایلخان ( جد طایفه مال احمدی منجزی ) پسران ( بهرام خان، صادق خان، رمضان خان، جلال خان، ، ، ، ) صادق خان بختیاروند پسران ( مرتضی خان، مصطفی خان، ، ، ، ) مرتضی خان بختیاروند هادی خان بختیاروند پسران ( علی اکبر خان، عیدی محمد خان، ، ، ) علی اکبر خان مال احمدی منجزی پسران ( نامدار خان، مهراب خان، داراب خان، علی عسکر خان، محمد نصیر خان، ، ، ) قزلباش نامدار خان مال احمدی منجزی بختیاروند ____ طایفه مال احمدی منجزی بختیاروند تیره ها:: جلال وند کلاوند ( عوض وند، علی وند، قبادوند، ، ، ) مصطفی وند خواجه وند دوستی بهرامی ( بهرامی، نعمتی ) حاتم وند ( حاتمی، سلیمانی، درویشی، کرم پور، بهرامی، ، ) شاسوند فیلوند پاگیروند عیدیپور ویسی شیخ علی وند علی اکبر وند ( مهراب وند، داراب وند، نامدار وند، علی عسکر وند، محمد نصیر وند، ، ) سبزواری قوامی باورشل ( باوری، زیلابی، محمدی ) تیرگیر . . . . . .
واژه ای لری به معنای کفش
فراورده های لبنی کاله شرکت ایرانی تولید فراورده های لبنی است که مرکز آن در آمل، مازندران قرار دارد. این شرکت که بزرگ ترین شرکت مجموعه هلدینگ سولیکو است در سال ۱۳۶۹ به دست غلامعلی سلیمانی در آمل تأسیس شد. این شرکت فراورده های لبنی مانند انواع شیر به همراه مکمل های آن، کره، انواع پنیر، ماست، دوغ و همچنین دسر تولید می کند. کاله با داشتن ۱۶ گروه تولیدی حجم زیادی از بازار لبنی ایران را در اختیار دارد تا جایی که بزرگ ترین تولیدکننده فراورده های لبنی در کشور و بزرگ ترین واحد صادرکننده فراورده های لبنی ایران خوانده شده است. کاله در سال های ۲۰۰۹، ۲۰۱۰، ۲۰۱۳، ۲۰۱۴ و ۲۰۱۶ به عنوان صادرکننده نمونه کشور برگزیده شد و نوشیدنی های آن نشان سلامت و ایمنی را برنده شد. شرکت کاله در سال ۱۳۷۴ به عنوان واحد نمونه صنایع غذایی از وزارت صنایع لوح تقدیر دریافت کرد. ... [مشاهده متن کامل]
شرکت لبنی کاله در سال ۱۳۶۶ به دست غلامعلی سلیمانی در آمل تأسیس شد. به نوشته پایگاه صنعت غذای ایران، «سلیمانی با تأسیس کاله حال و هوای تازه ای به صنعت غذا داد» و نوآوری وی منجر به دگرگونی صنعت غذای ایران شد. شرکت لبنیات کاله هر روز ۲۵۰۰ تن شیر خام را به بیش از ۱۶۰ نوع محصول لبنی تبدیل می کند. این شرکت در سال بالغ بر ۱۰۰ میلیون دلار صادرات دارد. این شرکت روزانه ۸۰۰ تن ماست تولید می کند. به نوشته وبسایت خبری صنعت غذا به نقل از نشریه اکوروتیخ آلمان، ساختار مدیریتی این شرکت در سلیمانی متمرکز است و هیچ فرایندی بدون تأیید وی امکان اجرا ندارد و این منجر به عدم هماهنگی بین تبلیغات و فروش کالا شده است. این شرکت در ابعاد محصول سودآور است ولی در حجم عرضه اینگونه نیست. در مقابل نقطه قوت این شرکت در بازار شناخت درست از ذائقه مخاطب، ایجاد تنوع در محصولات و ورود محصولات جدید به بازار است. در شرکت لبنی کاله هم اکنون سه واحد کسب و کار پنیر، محصولات پاستوریزه ( ماست و نوشیدنی ) و فرادما ( UHT ) وجود دارد که هریک از این واحدها با نوآوری خود، با کیفیت ترین و متنوع ترین محصولات را در حجم تولید بالا به بازار عرضه می نمایند. تمامی خطوط تولید این کارخانه به نحوی انعطاف پذیر طراحی شده اند که مواد اولیه از ورودی های مختلف وارد خط تولید شده و محصولات متنوع خارج گردند. به طوری که تنها از طریق یک خط تولیدگاه بیش از ۲۰ محصول تولید می شود. محصولات لبنی شرکت کاله در حال حاضر بیش از ۱۷۰ عدد می باشد که در برنامه های توسعه در آینده نزدیک تا دوبرابر افزایش خواهد یافت. این تعداد محصول در صنعت لبنی ایران یک رقم بی نظیر به حساب می آید. همچنین بسیاری از محصولات در صنعت لبنی کشور مانند پنیر آمل، ماست میوه ای، ماست دولایه ترکی، ماست سون، ماست یونانی، کفیر و ماست لاکتیویا توسط کاله برای اولین بار ارائه شده است. کاله در ارائه خدمات فروش نیز پیشرو بوده و با ایجاد فروشگاه های دیجیتال و رسمی، خدمات نوین را برای خریداران ایجاد نموده است. شرکت کاله از با سابقه ترین تولیدکننده های پنیر پیتزا در کشور محسوب می شود. کاله به عنوان اولین شرکتی است که پنیر پیتزای خود را مخلوطی از سه پنیر فیلافیلا، موتزارلا و چیزبرگر ارائه می دهد که در نتیجه دارای طعم، کش و رنگ مطلوب برای مصرف کننده می گردد.
کاله ، در گویش محلی راوری به معنای باغچه خیلی کوچک به سبزه عید هم میگن کاله یا کالُو
در مراغه به معنی شیر اغوز ( اولین شیری که گاو و گوسفندو. . . به نوزادشان میدهند میباشد
کاله یا کالح یکی از القاب طایفه علادیوند است قبل از پدر اسدخان که حیدر آقا نام داشت و هیچ مسندی نداشت علادیوند با این علادیوند که مورخین بی سواد قید میکنند فرق داشت در قدیم کسانی لقب خان وبیگ وسلطان داشتند ... [مشاهده متن کامل]
و طایفه شان علادین قید شده همگی فقط لقب کاله داشتند و اسنادی که در بالای دویست سال پیداشده است شخص علادین متولد شده از یک شخص بنام حاجی هادی کاله که به مازندران در دوران صفویه لشکر کشی کرده است اسنادش وجود دارد البته چون در این اواخر دویست سال قدرت در دست کسانی دیگر بوده مورخین در تاریخ علادیوند دست بردند وبدون سند دروغ پراکنی کرده اند در دوران صفویه شخصی بنام عبدالله سلطان کاله دوازده فرزند داشت حیدرخان و عباسعلی بیگ و چند فرزندش همه در مسند قدرت بودند واسنادش موجود است اسد وشریف وکاله القابی هستند که به این افراد صاحب قدرت داده بودند کاله در قبل در دویست سال به بالا فقط در اسناد لقب علادیوند قید شده لطفا مورخین بیسواد که حتی دیپلم رو هم ندارند از چرند گویی و تحریف تاریخ دست بردارند و در سواد کوه از چهارصد سال پیش سندی موجود است بنام غلامعلی بیگ کاله از طایفه علادین هرکی علادیوند یک سند بیاره که در بالای دویست سال در سند قید شده علادیوند هست ویا مسندی داشته و سند دیگری موجود است بنام عبدالله سلطان کاله این اسناد حقایقی را روشن میکنند که مورخین بیسواد نمیخوان این حقیقت رو قبول کنند
در زبان ترکی به آغوز که بعد از زاییدن گاو و گوسفند از اولین شیر دوشیده شده تهیه می شود" کاْلا kala گفته می شود و تلفظ فارسی آن هم می شود کاله امروزه در زنجان یک برند شیر بسته بندی شده وجود دارد به نام ... [مشاهده متن کامل]
کاله. شاید پنیر بسته بندی شده ی کاله تا به حال خریده باشید به اسم "پنیر کاله" که از اسم ترکی کالا به معنی آغوز گرفته شده است .
کاله در زبان کردی بمعنی موی بور، ، ودر شعرهای مولوی و سعدی و دیگر آن به معنی متاع و کالای با ارزش است
کاله در زبان مازندرانی به زمین رها شده میگن که گاو و گوسفند در آنجا میچرد شرکت کاله آمل هم داریم در آمل که جهانی است
سلام. <کاله> یا همان خام یا نپخته به زمین غیر قابل کشت و کشاورزی گفته میشود. زمین کشت نشده، زمین پر از تیغچه وعلف هرز و غیرقابل کشت که برای چرا دام گذاشته شده گفته میشود.کاله>
اسم کوردی دخترانه kale معنا:دختر با موهای بور و چشمهای به رنگ روشن
اولاد آصفر علی کاله طایفه کاله متحد طایفه علادینوند بود .
کاله یعنی ماست ، کردستانی می گن مانند کله جوش که خوراک کردستانیهاست.
کاله در زبان لری به معنی کفش است ٰ
دو تن از بزرگان طایفه کاله ایل بزرگ بختیاروند آ مندنی بک کاله آ مسیح کاله
طایفه کاله ایل بهداروند ساکن جلکان
#سواد_کوه شهرستانی در استان مازندران که در ناحیه البرز مرکزی واقع گردیده و قبایل گوناگونی که از عهد صفویه و افشاریه به آن مهاجرت کرده اند ساختار اجتماعی و جمعیتی آن را تشکیل داده اند. پژوهش ها نشان از حضور حدوداً بیش از یکصد قبیله در این شهرستان و اطراف و حومه آن دارد. ... [مشاهده متن کامل]
شاید مشهورترین و مهمترین شخصیت تاریخی سوادکوه "رضا شاه پهلوی" باشد اما چند صد سال قبل از پهلوی این سرزمین شاهد اتفاقات تاریخی و سکونت های اجباری و دلخواه بیشماری بوده است. یکی از این قبایل مهاجر به سوادکوه عده ای با قومیت"بختیاری" میباشند. آقای ابراهیم درویشی در اثری نسبتاً کاربردی در اینخصوص شرح مهاجرت بختیاری ها را به این دیار اینگونه آورده است: کوچ بخشی از قوم بختیاری به مازندران در زمان صفویه روی داد. گروهی از قوم بختیاری اصفهان که سرداران جنگی صفویه بودند برای سرکوب طوایف "ازبک" و "ترکمن" اعزام شدند. حین عبور از مناطق سوادکوه و شیرگاه، سرکرده این قشون از جغرافیای این ناحیه خوشش آمد و از شاه صفوی درخواست اقامت در این ناحیه را کرد. بدین ترتیب دسته ای از قوم بختیاری در حدود "چای باغ" و "ملفه" سکونت گزیدند. بختیاری های دیگری که در "طالع" یا "طاله" و "شورمست" سکونت گزیدند طایفه بزرگی را در آن مناطق تشکیل دادند. این افراد بخشی از طوایف "علاءالدین وند" و #کاله از "بختیاروندها" بودند. در هر حال میتوان گروه های جمعیتی قابل ملاحظه ای از بختیاری تباران را در توابع شهرستان سوادکوه مشاهده نمود. و نیز میتوان به وضوح ارتباطی مستقیم با وجه تسمیه برند #کاله_مازندران با نام طایفه ای از قومیت بختیاری شاخه هفت لنگ بهداروند باب به نام #طایفه_کاله قائل گردید.
طایفه کاله جز ایل بختیاروند *بهداروند * ساکن در مسجدسلیمان. شوشتر. جنت مکان. فارسان اندیکا. این طایفه جز ایل علاءالدین وند ایل بختیاروند است تیره هایی از طایفه کاله و ایل علاءالدین وند در ... [مشاهده متن کامل]
سوادکوه. ساری. آمل. قائم شهر در استان مازندران زندگی می کنند این طایفه برای دفع حملات دشمن به خاک ایران همراه لشکریان ایران در مسیر برگشت به سرزمین ایلی خود در منطقه سرسبز اطراف سوادکوه ماندگار شدند
کاله: در زبان مازنی به زمین های رها شده که در آن گاوان و گوسفندان میچرند گفته میشود. "انار کاله" در روستای دوک - قائم شهر.