کاستور و پولوکس

دانشنامه عمومی

کاستور و پولوکس ( به انگلیسی: Castor and Pollux، به یونانی: Κάστωρ καὶ Πολυδεύκης ) در اساطیر یونان و روم، پسران دوقلوی زئوس و لدا و برادران هلن تروا بودند. آن ها در یونان با نام های دیئوسکوری یا دیئوسکوروء ( به انگلیسی: Dioscuri یا Dioskouroi ) شناخته می شدند.
به دلیل اینکه زئوس به مانند قویی نزد لدا آمد، بعضی مواقع تصور می شود آن ها از تخم به دنیا آمده اند. پولوکس یک بکسور نیرومند بود، و کستور یک سوارکار حرفه ای. آن ها در کنار هم با عنوان «دوقلوهای بهشتی» شناخته می شدند، که اغلب با صورت فلکی دوپیکر مرتبط داده می شوند. [ ۱]
در افسانه ها این دوقلوها از یک مادر هستند، اما پدر آن ها متفاوت بود و این به معنی آن است که پولوکس ( فرزند زئوس ) نامیرا بود اما کاستور ( فرزند پادشاه اسپارت تیندارئوس ) میرا. وقتی کاستور مرد، پولوکس از زئوس طلب کرد تا جاویدان بودن خود را با کاستور قسمت کند و آن ها با یکدیگر باشند، در نتیجه آن ها قسمتی از صورت فلکی جمینای شدند و به درخشانترین دو ستاره در آن گروه یعنی کاستور: سرپیشین و پولوکس: سرپسین تبدیل شدند. آن ها به صورت متناوب در المپوس به عنوان ایزد و در هادس به عنوان انسان های فانی به سر بردند.
• بعد از اینکه تسئوس خواهر آن ها، هلن تروا را ربود و به آفیدنس ( شهری در شمال آتن ) برد، کاستور و پولوکس او را آزاد کردند و همچنین آن ها مادر تسئوس، آیترا را دزدیدند و به اسپارتا آوردند، آیترا را مجبور کردند تا بردهٔ هلن شود اما سرانجام توسط نوه های خود بعد از سقوط تروا به خانهٔ خود بازگشت.
• بعدها، دوقلوها جیسون را بر روی کشتی اش آرگو همراهی کردند. در طی این سفر دریایی، پولوکس خود را با کشتن پادشاه جنگجوی آمیکوس، که او را به مبارزه بکس طلبید مشهور ساخت.
• هردوی آن ها شکارچیان و سوارکاران لایقی بودند که در شکار گراز کالیدونیان سهیم بودند.
• کاستور و پولوکس همچنین دختران لئوسیپوس "Leucippus"، فوبه و هیلائرا را ربودند و با آن ها ازدواج کردند و بعدها کاستور توسط برادرزاده های لئوسیپوس، ایداس و لینسئوس در نبردی کشته شد.
• در ابتدای سدهٔ ۵ پیش از میلاد، دوقلوها رسماً به رومیان معرفی شدند. در اسطوره ها آمده که آن ها به رومیان یاری رساندند تا در نبرد دریاچه رگیلوس بر لاتینان پیروز شوند. برای همین، آئولوس پستومیوس، دیکتاتور و سردار رومیان در آن جنگ، معبدی نذرشان کرد. این معبد پس از مرگ دیکتاتور و به توسط پسرش ( که بدین منظور به عنوان دوئوم ویر نصب شده بود ) در فروم یا همان میدان مرکزی روم بنا و افتتاح شد. [ ۲]
عکس کاستور و پولوکسعکس کاستور و پولوکس
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کاسْتور و پولوکْس (Castor and Pollux/Polydeuces)
(یا: دیسکوری ها؛ پولودیوکوس؛ لقب:دیوسکوری به معنای پسران زئوس)در اساطیر یونان، دوقلوهای جدایی ناپذیر، پسران لِدا۱ برادران هلن و کلی تمنسترا و حامیان دریانوردان. نام دو ستاره از صورت فلکی جوزا (دو پیکران) نماد محبت برادرانه این دو است. این دو ستاره در نجوم اسلام «رأس التوأم المتقدم» و «رأس التوأم الشرقی» نامیده می شوند. روایات مختلفی از تولد این دو وجود دارد؛ در روایتی، زئوس در هیئت قو پدر هر دوی آن ها است و این دو برادر از تخمی سر درمی آورند. در روایتی دیگر، پولودیوکیس (همان پولوکس رومی) پسر زئوس است و کاستور پسر توندارئوس اسپارتا، شوهر لِدا. پولودیوکیس عمر جاودان داشت، چون فرزند رب النوع بود، ولی خطر پیری و مرگ همواره کاستور را تهدید می کرد. وقتی کاستور در جنگ با پسرعموهایش ایداسو لونکئوس کشته شد، زئوس اجازه داد پولودیوکیس عمر جاودانش را با کاستور شریک شود و هرکدام از آن ها یک روز در میان بر جهان مردگان و نزد خدایان بروند. زئوس برای ارج گذاشتن به عشق این دو، تصویرشان را در میان صور فلکی جای داد. به روایت هومر از این داستان، دوقلوها فرزندان توندارئوس اند و هلن، فرزند زئوس. مطابق روایات دوره های بعدی لیدا دو تخم می گذارد که یکی از پسرانش (کاستور و پولوکس) متولد می شوند و از دیگری هلن. این دو برادر هلن را از چنگ تسئوس که وی را ربوده بود، نجات دادند. در مراسم شکار کالدونیایی نیز حضور داشتند. ملئاگر این مراسم را برای شکار گرازی که آرتمیس فرستاده بود، ترتیب داد. پولودیوکیس، هنگامی که با آرگونات ها در به دست آوردن پشم زرین همکاری می کرد، آمیکوس پادشاه ببروشیا را که قهرمان مشت زنی بود و پیشتر در مبارزاتش افراد زیادی را از پای درآورده بود، به قتل رساند. در افسانه ها، پوسیدون، خدای آب ها، قدرت مهار امواج و بادها را به این دو برادر سپرد. دریانوردان این دو را می پرستیدند و باور داشتند که این دو برادر هنگام وقوع طوفان در روشنایی آبی فامی که براثر جریان الکتریکی هوا ایجاد می شود، پدیدار می شوند. این روشنایی شعله مانند هم اکنون «آتش سنت اِلمو» نامیده می شود. کیش کاستور و پولودیوکیس زمانی از اسپارتا به رم راه یافت که این دو برادر در جنگ دریاچۀ رِگیلوس با آولوس پوستومیوس و جمهوری نوپای وی همکاری کردند و علیه تارکوئینیوس سوپربوس، تا آخرین پادشاه روم و متحدان لاتینی وی جنگیدند. این دو برادر عموماً در هیئت جنگجویانی سوار بر دو اسب سفید توصیف می شوند که کلاه خودهایی تخم مرغی شکل با نشان ستاره بر سر دارند.

پیشنهاد کاربران

بپرس