کارنامه بلخ

فرهنگ فارسی

مثنویی است بر وزن حدیقه الحقیقه حاوی ۵٠٠ بیت که سنائی آنرا هنگام توقف در شهر بلخ بنظم در آورده و آنرا [مطایبه نامه] هم گویند چه بنای آن بر مزاح است . تاریخ نظم آن ظاهرا پیش از ۵٠۸ ه ق . و موضوع آن مدح مسعود بن ابراهیم غزنوی و بزرگان و لشکریان و بعضی از شاعران غزنین و هجو و مطایبه با دسته ای دیگر است و از نظر اطلاع بر بعض مسائل اجتماعی ارزش بسیار دارد و آن بطبع رسیده .

دانشنامه عمومی

یکی از آثار سنایی است و هنگام توقف شاعر در بلخ سروده شده و حدود پانصد بیت است و چون به طریق مزاح سروده شده، آن را مطایبه نامه نیز گفته اند. [ ۱]
شاعر در این اثر، به گوشه هایی از زندگی خود و پدر و بعضی از معاصرانش پرداخته است. این اثر توسط محمدتقی مدرس رضوی تصحیح و چاپ شده است.
عکس کارنامه بلخ
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کارنامۀ بَلخ
(یا: مطایبه نامه) مثنوی کوتاه هزل آمیزی به فارسی از سنایی غزنوی. سنایی این مثنوی را، که نخستین مثنوی از مثنوی های چندگانۀ وی است، به خواهش دوستانش، در سفر به بلخ و در آن دیار سرود و برای ایشان به غزنین فرستاد. در این اثر برخی از شاعران را مدح و برخی دیگر را ذم کرده، یا به مطایبه و هزل دربارۀ آنان سخن گفته است. این مثنوی از نمونه های کهن مثنوی هزل آمیز فارسی است که بر وزن زحافات بحر خفیف سروده شده و شمار ابیات آن در نسخه های دست نویس گوناگون، به اختلاف از ۴۴۰ تا ۴۹۱ بیت است. کارنامۀ بلخ نخستین بار با مقدمه و تصحیح غلام جیلانی در غزنین (۱۳۳۲ش) چاپ شده و پس از آن در مثنوی های حکیم سنایی، در ۱۳۳۸ش منتشر شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس