کارخانه مطلق سازی

دانشنامه عمومی

کارخانهٔ مطلق سازی نام رمانی تخیلی اثر کارل چاپک نویسنده و شاعرچک است. کارخانهٔ مطلق سازی اگر چه بنیان علمی ندارد، اما امروزه یکی از آثار کلاسیک علمی - تخیلی شمرده می شود.
بنیان داستان بر این نظریه استوار است که اگر ماشینی یافت شود که ماده را کاملاً به انرژی تبدیل کند، مطلق موجود در ماده آزاد می شود. چاپک از اندیشه فلسفی اسپینوزا دربارهٔ وحدت وجود بهره می گیرد. کتاب را می توان نقدی بر چگونگی پیدایش مذاهب و دخالت مذهب در زندگی انسان دانست.
این داستان در ایران در سال های دههٔ سی توسط حسن قائمیان ترجمه و منتشر شد. این ترجمه با مقدمه ای از صادق هدایت توسط انتشارات علمی و فرهنگی چندین بار ( از جمله در پاییز ١٣٩٩ ) منتشر شده است.
عکس کارخانه مطلق سازی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کارخانۀ مُطْلق سازی (Tovarna na Absolutno)
رمانی از کارل چاپک، منتشر شده به زبان چکی در ۱۹۲۲. این اثر که از ناب ترین آثار جریان موسوم به نوشته های تخیلی پس از جنگ جهانی اول است، ماجرای آن در آینده می گذرد؛ یعنی سال های پس از دهۀ ۱۹۴۰. مهندس مارکو ماشینی به نام کاربراتور اختراع کرده است که می تواند با خردکردن اتم های زغال سنگ، انرژی بسیاری تولید کند که در صنعت از آن استفاده شود. بوندی، مدیر کارخانه ای، مارکو را به همکاری می طلبد. کارخانۀ بوندی زود بازار جهانی را از کاربراتور انباشته می کند. اما این سوخت کامل ماده، از خود ماده، جوهر ازلی آن (مطلق بودگی) را بیرون می کشد، و در کاربراتورها، پدیده های عجیبی مانند گرایش ها و تعصبات مذهبی و خطابه ها و معجزه ها، تولید می شوند. نتیجۀ این تولید آسایش و رفاه نیست، بلکه فلاکت است؛ زیرا تولید اضافی باعث کاهش قیمت های فروش کالا و زیان های سنگین اقتصادی می شود. سرانجام ستوانی به نام روبینت با ازبین بردن کاربراتورها جهان را نجات می دهد. چاپک در این رمان، به سبب لحن بیش از اندازه طنزآمیزش، به خوبی نتوانسته است رابطۀ میان تعصب عقیدتی و تعصب فنی ـ علمی را نشان دهد.

پیشنهاد کاربران

بپرس