کاتب السلطان

لغت نامه دهخدا

کاتب السلطان. [ ت ِ بُس ْ س ُ ] ( اِخ ) نظام الدین سلطان علی مشهدی که به القاب «قبلةالکتاب »، «زبدةالکتاب »، «سلطان الخطاطین »، «کاتب السلطانی » ( یا کاتب السلطان ) خوانده شده ، ظاهراً به سال 841 در مشهد متولد شده است در این شهر کسب کمالات کرده ، به سال 865، از طرف سلطان ابوسعید گورکانی به هرات دعوت شد و پس از مرگ او در دربار سلطان حسین میرزا بایقرا به کتابت مشغول و مدت چهل سال ملازم وکاتب مقرر این امیر بود و هنگام مرگ او به مشهد بازگشت تا در سال 926 به سن هشتاد و پنج سالگی درگذشت و در جوار مزار حضرت رضا مدفون گردید. سلطانعلی در خط نستعلیق شاگرد اظهر بود و معروفترین شاگردان وی سلطان محمد نور و سلطان محمدخندان و سلطان محمد ابریشمی و علاءالدین محمد و زین الدین محمد و محمد قاسم می باشند. ( فهرست نمایشگاه خطوط خوش نستعلیق ص 1 و 2 ). و رجوع به کاتب السلطان میرعلی هروی شود.

کاتب السلطان. [ ت ِ بُس ْ س ُ ] ( اِخ ) میرزا علی اکبر تفرشی ملقب به کاتب السلطان از خوشنویسان دربار فتحعلیشاه بوده و بسال 1245 درگذشته است. ( فهرست نمایشگاه خطوط خوش نستعلیق کتابخانه ملی ص 12 ).

کاتب السلطان. [ ت ِ بُس ْ س ُ ] ( اِخ ) میرزا محمدحسین ملقب به کاتب السلطان ابن حاج محمدعلی تاجر شیرازی. در شیراز کسب کمالات کرده و از خوشنویسان مقرر دربار ناصرالدین شاه و یکی از بهترین نستعلیق نویسان قرن اخیر است که خط او با خوشترین خطوط اساتید برابری مینماید. نسخه شش دفتر مثنوی که برای ناصرالدین شاه کتابت کرده یکی از نفایس خطوط نستعلیق است. وی تا زمان جلوس مظفرالدین شاه نیز از کتّاب سرکاری بوده و در کتابی که به امر مظفرالدین شاه کتابت کرده «کاتب الحضرةالسلطانی ، مستوفی دیوان اعلی » رقم کرده است. از آثار او تا تاریخ 1316 نیز دیده شده وپس از آن معلوم نشد تا چه زمانی میزیسته است. ( فهرست نمایشگاه خطوط خوش نستعلیق کتابخانه ملی ص 16 ).

کاتب السلطان. [ ت ِ بُس ْ س ُ ] ( اِخ ) میرزا محمدحسین طهرانی ملقب به کاتب السلطان ، از کتّاب دربار محمد شاه و ناصرالدین شاه ، در خط نستعلیق استاد بود و خط شکسته را درست می نوشت. میرزا محمدحسن تا سال 1270 حیات داشته و تاریخ وفاتش معلوم نیست. ( فهرست نمایشگاه خطوط خوش نستعلیق کتابخانه ملی ص 13 ).

کاتب السلطان. [ ت ِ بُس ْ س ُ ] ( اِخ ) میرعلی هروی مشهدی. عباس اقبال آشتیانی در مجله یادگار نویسد: به تصدیق خبرگان فن یکی از بزرگترین استادان خط نستعلیق میرعلی هروی مشهدی است که قریب پنجاه سال در مشهد و هرات و بخارا به تعلیم این شعبه ظریف از خط فارسی و تحریر نسخ و قطعات آن مشغول بوده تا آنجا که در مهارت در کتابت نستعلیق ثالث میرعلی تبریزی واضع این خط و قبلةالکتاب نظام الدین سلطانعلی مشهدی شده و به واسطه ٔهنر خود از روزگار اقبال و ادبار بسیار دیده است.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

۱ - نویسنده سلطان منشی پادشاه . ۲- عنوان گروهی از مشاهیرکه دبیر مخصوص شخص سلطان بوده اند .
نظام الدین سلطان علی مشهدی میرزا علی اکبر تفرشی

پیشنهاد کاربران

بپرس