کاگ ب

دانشنامه آزاد فارسی

کاگِ بِ (KGB)
پلیس مخفی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی، موسوم به کمیتۀ امنیت دولت، با مسئولیتِ کنترل امنیت مرزها و امنیت عمومی و نظام کار اجباری. افسران کاگ ب گزارش های خود را به دفاتر اجرایی، که در هر شهر بزرگی وجود داشت، تسلیم می کردند. با فروپاشی اتحاد شوروی در ۱۹۹۱، کاگ ب جای خود را به سرویس ضد اطلاعات فدرالداد که در آوریل ۱۹۹۵ نام آن به سرویس امنیتی فدرالتغییر کرد و اختیاراتش نیز دامنه یافت و برقراری امنیت اقتصادی، مبارزه با جاسوسان بیگانه و فساد و جنایات سازمان یافته، و گردآوری اطلاعات خارجی را نیز دربرگرفت. کاگ ب دست کم ۲۲۰هزار پاسدار مرزی با ۸۰هزار نیروی کمکی شبه نظامی داوطلب داشته است. گفته می شد که بسیاری از افسران کاگ ب، جز مناصب مهم در داخل کشور، در سفارتخانه های شوروی در خارج از کشور نیز مناصب دیپلماتیک داشتند. کاگ ب، که از ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۱ ریاستش با ژنرال ولادیمیر کریوچکوفبود، هماهنگی عملیات سرکوب نظامی در آذربایجان در ۱۹۹۰ و در دولت های بالتیک در ۱۹۹۱ را برعهده داشت. پس از تلاش ناموفق برای کودتا بر ضد گورباچف در ۱۹۹۱، اصلاحاتی برای مهارکردن فعالیت های سیاسی کاگ ب به اجرا گذاشته شد: دستگاه رهبری آن برکنار شد، نیروهای نظامی تحت امر آن زیر نظر وزارت دفاع قرار گرفتند، گارد ریاست جمهوری از حوزۀ اختیارات کاگ ب خارج شد، و ارتباطات دولت را کمیته ای دولتی برعهده گرفت. نام های قدیمی تر پلیس مخفی عبارت بودند از آخرانادر دورۀ تزارها، چِکا(۱۹۱۸ـ۱۹۲۳)، گ پ اویا اُگ پ او (ادارۀ سیاسی یکپارچۀ دولت)(۱۹۲۳ـ۱۹۳۴)، اِن کاوِدِ (کمیساریای امور داخلی خلق)(۱۹۳۴ـ۱۹۴۶) و ام وِدِ (وزارت امور داخله)(۱۹۴۶ـ۱۹۵۳). از بخش های فرعی کاگ ب اسمرشبود. از ۱۹۹۸، مدیریت سرویس امنیتی فدرال جانشین کاگ ب را ولادیمیر پوتینبرعهده داشت. در ۱۹۹۰، موزۀ کاگ ب واقع در ساختمان مجاور مقرّ این سازمان در میدان دزیرژینسکیمسکو به روی مردم گشوده شد.

پیشنهاد کاربران

کا گِ بِ ( به روسی: КГБ ) مخفف نام سرویس اطلاعات و امنیت اتحاد جماهیر شوروی سابق است. نام کامل آن کمیته امنیت دولتی ( به روسی: Комитет государственной безопасности ) بوده است.
کاگ ب در سال ۱۹۵۳ پس از مرگ استالین، رهبر وقت شوروی از ادغام وزارت امنیت دولتی و وزارت امور داخلی تشکیل شد.
...
[مشاهده متن کامل]

کاگ ب یک نام کلی برای فعالیت های سرویس اطلاعات شوروی سابق، پلیس مخفی آن کشور و سازمان اطلاعاتی شوروی بود که با پیوستن «ن ک و د» سازمان اطلاعات داخلی شوروی به «م و د» سازمان اطلاعات وزارت کشور شوروی به سال ۱۹۵۴ تأسیس شد. و در فاصله سال های ۱۹۵۴ تا ۱۹۹۱ ( زمان سقوط شوروی ) فعالیت داشت.
فعالیت سازمان کاگ ب تنها به جاسوسی از غرب خلاصه نمی شد، بلکه این سازمان در داخل کشور به بازداشت و سرکوب مخالفان دولت شوروی می پرداخت. منابع شوروی سابق ادعا می کردند کاگ ب در تمامی عملیات ها مستقل بوده و هیچ نهادی در شوروی به اندازهٔ این سازمان از قدرت برخوردار نبوده است. عمدهٔ درگیری های کاگ ب در سراسر جهان، با سازمان سیا بوده است.
به دنبال فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، کاگ ب جای خود را به اف اس بی ( سرویس ضد جاسوسی روسیه ) داد. صاحب نظران عقیده دارند که این تغییر، تنها در نام این سرویس است و کاگ ب با نامی دیگر، همچنان به فعالیت های پشت پرده خود در سطح جهانی ادامه می دهد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور فعلی روسیه از افسران میان رده پیشین کاگ ب بوده است.
• اوکراین: کا گ ب نقشی اساسی در ساکت کردن جریان توده ها ( طبقات مردمی ) در اوکراین داشت در طی قحطی اوکراین و مخالفت کارگران و کشاورزان با اقتصاد دستوری ژوزف استالین با عملکرد قابل توجهی به دولت شوروری در انکار وقایع اوکراین کمک می کرد.
• جلوگیری از ورود اخبار خارجی: ناتوانی های دولت شوروی در ایجاد رفاه باعث شده بود که کا گ ب به طور مکرر در داخل سعی بر انکار توسعه اجتماعی دنیای خارجی داشت. این حصار اطلاعاتی شوروری تا حدی بود که مردم در مسکو با دیدن اولین شعبه مک دونالد در این کشور حیرت زده شده بودند.
• جلوگیری از شکل گیری کوچک ترین تظاهرات ( به خصوص در مسکو ) : کا گ ب با حضور در میادین مسکو و فعال نگه داشتن جاسوسانش در تمامی نقاط روسیه همواره از کوچک ترین تظاهرات اعتراضی جلوگیری می کرد.

کاگ بکاگ بکاگ ب
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کاگ‌ب

بپرس