ژیاردیا

دانشنامه عمومی

'ژیاردیا انگلی از دسته برون کافتگان است که در روده باریک انسان و بسیاری از پستانداران زندگی می کند. این انگل سبب بیماری روده ای همه گیر و محلی و اسهال می شود. این تک یاخته گلابی شکل و دارای چهار جفت تاژک است. این امر شناسایی آن را زیر میکروسکوپ آسان می کند.
ژیاردیا در گذشته در دسته پروتوزوآ طبقه بندی می شد.
Giardia agilis Giardia ardeae ژیاردیا لامبلیا ژیاردیا لمبلیا Giardia muris Giardia microti Giardia psittaci
به دنبال خوردن کیست های موجود در محیط اطراف، این عفونت ایجاد می گردد. کیست ها پس از ورود به روده باریک باز شده و تروفوزوئیت ها از آن خارج می شوند. تروفوزوئیت ها از طریق تقسیم دوتایی شروع به زیاد شدن می کنند. ژیاردیا در دوازدهه باقی مانده و از طریق خون منتشر نمی شود. آنها با استفاده از دیسک های چسبنده خود به جدار روده می چسبند. در برخی حالات خاص به صورت کیست درآمده و در مدفوع دفع می شوند. این کیست ها قادر به تحمل گرما و خشکی نیستند ولی در آب سرد به مدت چند ماه به حیات خود ادامه می دهند. متوسط تعداد کیست دفع شده در انسانها مختلف است ولی به حدود یکصد میلیون کیست در هر گرم از مدفوع می تواند برسد. در حالی که خوردن ده کیست می تواند عفونت را در فرد جدیدی ایجاد نماید. بنا بر این انتقال این عفونت براحتی صورت می گیرد. این عفونت در مهد کودک ها شایع است. کیست ها از طریق نبود بهداشت فردی، آلوده شدن غذا یا آب به کیست، منتقل می شوند. متأسفانه کلر زدن به آب آشامیدنی نمی تواند کیست ها را از بین ببرد و نیاز به جوشانیدن یا استفاده از فیلتر های ویژه برای جدا کردن کیست ها از آب آشامیدنی وجود دارد.
علت این که چرا در برخی بیماران علایم شدید و در برخی علایم خفیف یا بدون علامت هستند به درستی شناخته نشده است. بیماران دچار صاف شدن پرز های سطح روده باریک و نوعی سوء جذب می گردند. بعد از یک دوره ۵ - ۶ روزه علایم بیماری شروع می شوند. البته ممکن است برخی بیماران بدون علامت و به عنوان ناقل بیماری در آیند. علایم اولیه شامل اسهال، دردشکم، آروغ زدن، نفخ، تهوع و استفراغ است. اسهال معمولاً یک هفته طول می کشد. وجود خون و موکوس در مدفوع و تب شایع نیست.
مشاهده کیست یا تروفوروئیت در مدفوع یا روده باریک. کیست ها حدود ده میکرون اندازه داشته و دارای چهار هسته می باشند. برای تشخیص از آزمایش مدفوع استفاده می شود.
عکس ژیاردیا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس