چیستی تاریخ

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] چیستی تاریخ، عبارت است از اینکه چیزی را در گستره زمان مورد مطالعه قرار دهیم.
«تاریخ» به صورت اشتراک لفظی در دو معنای متفاوت کاربرد دارد.هنگامی که لفظ تاریخ استعمال می شود، ممکن است منظور گوینده، دانش تاریخ باشد که نام یک علم است و یا حوادث و وقایع انسانی در گذشته باشد که موضوع علم تاریخ است. متفکران زیادی متوجه این اشتراک لفظی و لزوم تفکیک آن هنگام بحث از تعاریف و مفاهیم تاریخ بوده و آن را بیان داشته اند.
قول شریعتی
مرحوم دکتر" شریعتی" در این زمینه می نویسد: «در موضوع «تاریخ» تناقضی در لفظ است، هم در لفظ تاریخ در ادبیات فارسی و عربی و هم در همین لفظ در معادل انگلیسی، فرانسه و آلمانی اش. در هر دو فرهنگ، دو مفهوم مختلف تحت یک کلمه به کار می رود. می دانیم که یک «علم» وجود دارد و یک «موضوع علم»؛ مثلاً زمین، آسمان، عناصر و روان، موضوع های علم است و زمین شناسی، هیات، شیمی، جامعه شناسی و روان شناسی، «خود علم». کلمه ی طب داریم که نام علم است و موضوعش بدن انسان و بیماری های بدن انسان است؛ بنابراین موضوع این علم، لفظی به نام «بیماری های بدن» دارد و خود علم لفظ دیگری به نام «طب»، اما در تاریخ، هر دو مفهوم، یعنی «موضوع تاریخ» و «خود علم تاریخ» در یک لفظ مشترک «تاریخ» بیان می شود».
قول استنفورد درباره تاریخ
"مایکل استنفورد" هم این دو مطلب را از هم تفکیک می کند و تذکر می دهد که «موضوع تاریخ» از آگاهی داشتن به آن متفاوت است، اما دانش تاریخ را «خاطره تاریخی» می نامد و انواع آن را بیان می کند. وی در این باره می نویسد: «در آغاز باید این نکته روشن شود که تاریخ یک چیز نیست، بلکه چندین چیز است. تاریخ هم عبارت است از چیزی که اتفاق می افتد (موضوع تاریخ) و هم تصویری که از آن در ذهن می سازیم (دانش تاریخ).
← انواع تاریخ
...

پیشنهاد کاربران

بپرس