چکچک کوهی

دانشنامه آزاد فارسی

چِکچِکِ کوهی (wheatear)
چِکچِکِ کوهی
پرندۀ مهاجر کوچک Oenanthe oenanthe، از خانوادۀ توکا، راستۀ گنجشک سانان. این راسته شامل توکاها نیز می شود. چکچک کوهی در سراسر برّ قدیم یافت می شود و در شمالی ترین نواحی امریکای شمالی نیز تولید مثل می کند. پرهای این پرنده در بالا خاکستری روشن، و در زیر سفید است. روی سینۀ جانور اندکی نخودی رنگ است و لکه ای سیاه در صورتش دارد. بال ها و دمش سیاه و سفیدند. به هنگام پرواز لکۀ سفید ناحیه پایینی پشت و دمش مشخص می شود. غذای چکچک کوهی بیشتر متشکل از حشرات است. این گونه، مهاجر تابستانی بریتانیا است و اغلب در اوایل فوریه به بریتانیا می رسد. طول این پرنده حدود پانزده سانتی متر است. در ایران نیز، این پرنده یافت می شود و با گونه های دیگر چکچک، توکا، بلبل، و چند گونۀ دیگر خانوادۀ توکا را تشکیل می دهند که جمعاً ۳۴ گونه را دربر می گیرد. بلبل و گلوآبی در میان اعضای این خانواده آوازه خوان هایی بنام اند.

پیشنهاد کاربران

چکچک کوهی یا چکچک معمولی یا چکچک شمالی ( نام علمی: Oenanthe oenanthe ) گونه ای چکچک کوچک از تیره مگس گیران ( حشره گیران بر قدیم ) است. این پرنده در بسیاری از مناطق جهان، از جمله آسیا و اروپا، زندگی می کند و معمول ترین گونهٔ چکچک در جهان به شمار می رود.
...
[مشاهده متن کامل]

چکچک کوهی ۱۵ سانتی متر طول دارد. دم آن به نسبت کوتاه، دمگاه و کناره های دم سفید و انتهای دم با نوار سیاه و اندکی پهن دیده می شود. دو جنس دارای دودیسی جنسی هستند و پرنده نر به دلیل تارک و پشت خاکستری دودی، نوار ابرویی سفید، خط چشمی متصل به گوشپرهای سیاه و بال های سیاه از پرنده ماده تشخیص داده می شود. پرنده ماده از چکچک ابلق و چکچک گوش سیاه خاکستری، قهوه ای تر است.
مکان زندگی چکچک کوهی دشت های مرتفع باز، صخره ای یا شیب های سنگی با تعدادی بوته و نیز کشتزارها است. این پرنده در لابلای بوته ها آشیانه می سازد. به دلیل گرم بودن جنوب ایران در فصل های سرد سال، این چکچک به استان های بوشهر و خوزستان در کرانه های خلیج فارس در ایران مهاجرت می کند.

چکچک کوهیچکچک کوهیچکچک کوهی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/چکچک_کوهی

بپرس