چوزک
لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی
دانشنامه عمومی
چوزک، روستایی از توابع بخش سجاس رود شهرستان خدابنده در استان زنجان ایران است.
این روستا در دهستان سجاس رود قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۳۰۰نفر ( ۳۶۳خانوار ) بوده است.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفاین روستا در دهستان سجاس رود قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۳۰۰نفر ( ۳۶۳خانوار ) بوده است.
wiki: چوزک
پیشنهاد کاربران
بی زحمت در متن بجای لرها که اشتباه لپی هست ترکان قشقایی نوشته شود
یک روایت دیگر هم گوید چوزوک مخفف کلمه ترکی ( اوچ اوزوک ) هست یعنی سه قطعه و سه پارچه که گویا سه تا روستا نزدیک هم بوده اند و به هم پیوسته اند و اسم چوزوک را انتخاب کرده اند
یا اینکه اوچ اوزوک در ترکی یعنی سه تا انگشتر که به خاطر شباهت قلعه های سه گانه موجود در زمین هموار به انگشتر تعبیر شده است
یا اینکه اوچ اوزوک در ترکی یعنی سه تا انگشتر که به خاطر شباهت قلعه های سه گانه موجود در زمین هموار به انگشتر تعبیر شده است
تاریخ مختصر روستای چوزک
روستای چوزوک با نامی دیگر ( نامشخص ) در گذشته و به احتمال زیاد در دوره مغولان و در جریان مقاومتهای مردمی در برابر قوم مغول به ویرانه ای تبدیل شده بود . در دوره اقا محمد خان قاجار و کوچ اجباری لرها به خاطر دشمنی و کینه ای که با قوم لر داشت به منطقه قزوین و حوالی زنجان ، چند نفر از ایشان در منطقه خوش آب و هوای چوزک و آقا جری . ( که این روستا هم وضعیت چوزک قدیم را داشته و ویرانه ای بوده ) سکنی میگزینند . در روستای چوزک اله مراد ( جد پرچگانیهای چوزوک ) و عزیزاله که نسبت فامیلی داشتند ( پسر خاله ) ساکن میشوند و بعدها پس از تشکیل خانواده و تبدیل شدن به روستایی کوچک و برای تجدید خاطراتشان بااسامی منطقه رانده شد ه شان نام چشمه و منطقه "چوزوک" را بر روی روستا میگذارند . ( چوزک نام چشمه و منطقه ای است در لرستان حوالی سمیرم ما بین شیراز و اصفهان ) اله مراد شش فرزند پسر داشته به نامهای میرزاعلی ، امامعلی ، زلفعلی ، صادق، شعبان ، دنیامالی . بعدها و در زمانی که شناسنامه صادر میگردیده بخشی از فرزندان فامیلی خود را اله مرادی که اسم پدر بزرگشان بوده انتخاب میکنند و بخشی هم نام فامیلی خود را پرچگانی انتخاب میکنند که "پرچگان "نیز نام چشمه و دره زیباییست و در نزدیکی ونک و سمیرم ما بین اصفهان و شیراز قرار دارد و فاصله اندکی هم با "چشمه چوزوک " دارد .
... [مشاهده متن کامل]
امروز هم بیشترین جمعیت چوزوک پرچگانی میباشد اما فرزندان و نوادگان تیره عزیزاله به خاطر محدود بودن وراث امروزه جمعیت نسبتا کمتری با فامیلی عزیزی در این روستا ساکن هستند.
چسبیده به روستای چوزک کنونی روستای" آغاجری" هم وضعیت مشابه داشته و چند نفر از کوچ نشینهای لر که ایشان از لرهای خوزستان و آغاجری امروزی که غالبا از قوم افشار و لرهای خوزستان بوده اند در این بخش سکنی بر میگزینند .
در روستای چوزوک فقط دو خانواده اصلی اله مراد و عزیزاله ساکنین اولیه و شکل دهنده بو ده اند و سایر خانوارها بعدها از روستاهای همسایه و مناطق دیگر، در سالهای متاخرتر و بنا به ارتباطات فامیلی و یا کوچ، ساکن شده اند . از جمله ساکنین بعدی تیره یا خانواده شمسعلیها که از پرچگانیهای چوزوکی میباشند از روستای هلیل آباد به چوزک کوچ نموده اند و یا نظریها و. . . هم از روستاهای دیگر ساکن شده اند . در جنگ جهانی اول و زمانی که چوزک صد و پنجاه تا دویست نفر ساکن بوده اند، میرزا علی اکبر خان چوزکی ( توفیقی ) که از روسیه و پول هنگفتی که از کار در روسیه آن زمان بهمراه آورده بود به شهر و منطقه خود که زنجان بوده بر میگردد و چند پارچه روستا از جمله چوزوک را خریداری میکند و به عنوان خان چوزک شناخته میشود. در تاریخ برخی مکتوبات اسم ایشان را علی اکبر خان چوزکی نام بر ده اند . وی انسان زحمتکش و در ستکاری بوده که در بین مردم هم جایگاه ارزشمندی داشته و بدلیل همین صداقت در گفتار و کردارش و بدلیل اعتراض به تغلبات صورت گرفته در انتخابات مجلس چهارم در منطقه خدابنده و سجاس و چوزک توسط جهان شاه خان افشار و به زور سیصد تفنگدار فراری شدو به زنجان میگریزد و درمنزل میرزا مهدی مجتهد زنجانی که از علمای تاثیر گذار آن دوره بوده ساکن میشود . بعدها وی از افراد تاثیر گذار در سیاست و اقتصاد زنجان تبدیل شده و به عنوان شهرداری زنجان نایل میگردد و خد مات ارزشمندی را در زنجان شکل میدهد که از جمله ساخت رختشویخانه زنجان وبسیاری ازکارهای عمرانی دیگر را میتوان برشمرد . از مشاورین اصلی ایشان میرزا بابا اله مرادی که نوه اله مراد جد خانواده پرچگانیها و فرزند میرزاعلی و برادر حاجی بابا بوده که بواسطه حضور میرزا علی اکبر خان توفیقی در روستای چوزک و شناختی که از ایشان داشته در روستاها و مناطقی که تسلط داشته و خریداری میکرد با وی همکاری داشته است از جمله در منطقه ماه نشان و معدن که امروزه نیز فرزندان و نوادگان ایشان و میرزا علی اکبر توفیقی به همین کار ( معدن و معدنداری ) مشغولند .
رحمان پرچگانی
https://dictionary. abadis. ir/?lntype=fatoen, dehkhoda&word=چوزک
https://www. google. com/maps/place/پاده سرفاریاب، استان کهگیلویه و بویراحمد/@31. 5120448, 51. 3677339, 49281m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x3fb9c5fd989bdcdd:0x42ec572ed407844d!8m2!3d30. 8072526!4d50. 8495342
https://www. google. com/search?client=firefox - b - d&q=سرفاریاب
https://www. google. com/search?client=firefox - b - d&q=پرچگان