چلیسبان

دانشنامه عمومی

چلسبان روستایی در بخش خرقان شهرستان زرندیه در استان مرکزی ایران است.
این روستا در دهستان الویر قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۳۵ نفر ( ۱۲۵ خانوار ) است. [ ۱] زبان مردم روستا ترکی و وابسته به شاخه جنوبی ترکی آذربایجانی است.
روستای تاریخی چلسبان روستایی است در ۸۰ کیلومتری شمال شهر ساوه، از توابع شهرستان زرندیه و در غرب استان تهران که با فاصله ۱۵۰ کیلومتری از پایتخت قرار گرفته است. این روستا در بخش خرقان ( به ترکی قاراقان ) واقع می باشد که سابق بر این از بخشهای ساوه بود ولی اکنون جزء یکی از بخشهای شهرستان زرندیه می باشد. نزدیکترین روستا به آن روستای ازبیزان می باشد.
چلسبان مخفف واژه چهل اسبان احتمالا چهل اسب سوار می باشد. نگهداری اسب و سوارکاری آن در میان اهالی روستا تا دهه های قبل بسیار رایج بوده و در مراسم تعزیه خوانی از سوارکاران زبده استفاده می شده است. اخیرا دیگر نشانی از نگهداری اسب و سوارکاری در روستا دیده نمی شود.
بافت روستا پلکانی بوده و تمامی خانه های روستایی به صورت فشرده و نزدیک به هم بر روی صخره سنگی بزرگی که اطراف آن با جنگل و زمین های کشاورزی احاطه گردیده است ، احداث گردیده و به همین علت با وجود زلزله شدید سال ۱۳۴۱ در بوئین زهرا هیچ آسیب جدی ندیده است و بافت تاریخی و قدیم خود را بر خلاف تمام روستاهای اطراف همچنان حفظ نموده است به گونه ای که این روستا را از تمامی روستاهای اطراف خود به نحو شگفت انگیزی متمایز نموده است.
روستای چلسبان در زمستان آب و هوای سرد و در تابستان هوایی معتدل را دارد. روستای چلسبان در مجاورت کوه و قله اینجی قارا ( واژه ای است ترکی به معنای مروارید سیاه ) قراردارد. این کوه به ارتفاع ۲۹۵۰ متر در میان اهالی روستای چلسبان و نیز روستاهای اطراف از احترام ویژه ای برخوردار است و باعث تأمین آب و نیز هوای خنک روستا گردیده است.
شغل اصلی مردم روستا کشاورزی و باغداری و در درجه دوم دامداری است. محصولات عمده کشاورزی روستا گندم و جو و به صورت جزیی یونجه و حبوبات است. همچنین محصولات عمده باغی آن به صورت عمده شامل انگور، گردو، بادام و سیب و به صورت جزیی محصولاتی چون زردآلو، آلو، آلبالو، گلابی می باشد. همچنین دامداری در روستا به صورت سنتی رواج دارد که تامین کننده شیر، گوشت و پشم مورد نیاز روستاییان می باشد.
عکس چلیسبان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران