چغازنبیل زیگورات

دانشنامه آزاد فارسی


چُغازَنبیل، زیگورات
چُغازَنبیل، زیگورات
چُغازَنبیل، زیگورات
چُغازَنبیل، زیگورات
معبدی عیلامی در ۴۵کیلومتری جنوب شرقی شوش و در نزدیکی رود دِز. اونتاش گال، پادشاه عیلام، آن را در ۱۲۵۰پ م ساخته و به این شوشی ناک، خدای بزرگ شوش، اهدا کرد. آشوریان آن جا را با نام دور اونتاش می شناختند؛ که به معنی شهر اونتاش است. زیگورات چغازنبیل معبدی است پلکانی شکل در پنج طبقه که از آجر و خشت ساخته شده است. ابعاد چغازنبیل ۱۰۵×۱۰۵ متر است و تنها ۵۳ متر از ارتفاع آن باقی مانده است. زیگورات را سه دیوار تقریباً موازی با هم احاطه کرده اند. اتاقک مقدس رأس زیگورات یا کوکونو ازبین رفته است. گویا آشور بانی پال آن را در ۶۴۰پ م نابود و تاراج کرد. این بنا را نخست میلادی براون، افسر زلاندی کشف کرد (۱۹۳۳)، و گیرشمن باستان شناس فرانسوی و هیئت او آن را کاملاً از خاک بیرون آوردند (۱۹۵۱ تا ۱۹۶۲). در چُغازنبیل وسایلی برنزی مانند تبر، شمشیر، دشنه، داس، پیکان، ظرف و مجسمه های کوچک جانوران و مهرهای استوانه ای پیدا شده است. ←گیرشمن، رومن

پیشنهاد کاربران

نام تاریخی این اثر معبد زیگورات دورانتاش میباشد. که در دوران پهلوی به دلیل عدم دانش تاریخی و اشراف بر مستندات موجود نام چغازنبیل بر این اثر گذاشته شدکه خوشبختانه امروزه این اشتباه توسط سازمان میراث فرهنگی ودستگاهای مربوطه تصحیح شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

درگذشته چوپان های که در فصل های از سال به این منطقه کوچ می کردنند و گوسفندان خود را در اطراف این بناعظیم تاریخی می چراندندبه دلیل عدم دانش تاریخی وآشنا نبودن باتاریخ این منطقه این بنا را صرفا تپه ای طبیعی در وسط دشت می پنداشتند و نامش را چغازنبیل یا زنبیل وارانه گذاشته بودند. بعدها با اکتشافات به عمل آمده توسط تیم های باستان شناسی آلمانی وایتالیایی ( در دهه های 40و50شمسی ) اثبات گشت که این بنا در واقع معبدی بوده است که توسط یکی از امپراطوران عیلامی به نام انتاش بنا گشته است .
معبدزیگورات دور انتاش=امپراطور انتاش ( امپراطور عیلام ) این عبادتگاه را در نزدیکی شهر سُوس ( شوش ) پایتخت عیلام بنا کرد و نام خود را بر این بنا نهاد ( بنا بر تحقیقات پروفسور گریشمن ) . عیلامیان از تبار اقوام سامی بودند . دور نیز لغتی سامی ( عربی ) می باشد که امروزه نیز در نزدبومیان خوزستان{هموطنان عزیز عرب مان }به کار برده میشود و به معنای خانه ، سرزمین ویا منزلگاه میباشد. زیگورات ویا زقورات نام معابد اقوام سامی ( عیلامیان/عرب ها/عبری ها/سومری ها/اکدی ها /آشوری ها /. . . ) میباشد که همگی دارای کاربرد ومشخصات مشابه در معماری و شکل ظاهری هستند و حتی میتوان اهرام موجود در مصر و سودان را نیز نوعی از زیگورات دانست . امروزه اکثر زیگوراتهای به جا مانده در کشور های عراق - اردن - عربستان - سوریه و مصر وشمال سودان میباشند. به تازگی مشاهده می شود عده ای ناآگاه دخمه های به جا مانده از دوران ساسانیان وحتی دوره های پیشین را که در فلات مرکزی ایران به جا مانده اند را صرفا به دلیل موقعیت جغرافیایی مشابه ( قرار گرفتن در پهنای دشت و یا بیابان ) به اشتباه زیگورات معرفی میکننددر حال که زیگورات هاو دخمه ها فاقد کوچکترین تشابه کاربردی میباشند و کاربرد دخمه ها صرفا به منظور جایگاهی برای دفن و رها کردن مردگان میباشد.

بپرس