چروک

/Coruk/

مترادف چروک: چین، شکن، شکنج، کرس

معنی انگلیسی:
furrow, pucker, rumple, seam, wrinkle, shrinkage, crimp

لغت نامه دهخدا

چروک. [ چ َ ] ( ترکی ، اِ ) چُرَک. مطلق نانرا گویند، خواه نان گندم باشد و خواه نان جو و ارزن و برنج و بلوط و مانند آن. ( برهان ) . نانرا گویند از هر چه پخته باشند چه گندم چه جو، چه ارزن ، چه بلوط. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). در بعضی از فرهنگ ها نوشته اند که نان باشد. ( جهانگیری ). مطلق نان. ( سروری ). نان خواه از گندم باشد و یا جو و ارزن و برنج و بلوط و جز آن. ( ناظم الاطباء ). نان. ( فرهنگ نظام ). || نانی را نیز گفته اند که در ته انبان گذارند به جهت توشه راه. ( ناظم الاطباء ). || بعضی گویند، نانی است که آنرا بجهت اشکنه تریت کنند و ریزه ریزه سازند. ( برهان ). در بعضی فرهنگها چنان مرقوم است که نانی است که طباخان او را ترتیب کنندکه مانند اشکنه و فرود کله پاچه بگذارند و در تنور نهند تا نیک پخته شود. ( جهانگیری ). نانی که تریت کنند و زیر کله و پاچه بگذارند. ( سروری ). نان ریزه ریزه کرده ای که اشکنه از آن ترتیب دهند. ( ناظم الاطباء ).

چروک. [ چ ُ ] ( اِ ) چین و شکنج و درهم نشسته را گویند. ( برهان ). مرادف چین است که چین و چروک و شکنج گویند. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). چین و شکنج و تا. ( ناظم الاطباء ). شکن و چین. ( فرهنگ نظام ). چین و شکنی که در پوست بدن یا جامه یا پارچه و امثال آن پدید آید. کلمه عامیانه ای به معنی چین و شکنج. شکن و نورد. در اصطلاح مردم خراسان ؛ شکن ناک شدن اندام بر اثر لاغری. ناصافی جامه. چین و شکنی که در پوست دست یا صورت بر اثر پیری یا لاغری پدید آید. || ( ص ) بترکی ، بمعنی پوسیده و از هم رفته باشد. ( برهان ). پوسیده و فرسوده. ( ناظم الاطباء ).

چروک. [ ] ( اِخ ) مؤلف مرآت البلدان نویسد: «مزرعه ایست جدیدالنسق از مزارع زنجان رود خمسه که زراعتش غله است و ساکنین آن شصت خانوار و از طایفه دویرن میباشند». ( از مرآت البلدان ج 4 ص 223 ).

فرهنگ فارسی

چین وشکن، چین وشکن که درپارچه یالباس پیداشود
( اسم ) نان
مولف مر آت البلدان نویسد : مزعه ایست جدید النسق از مزارع زنجان رود خمسه که زراعتش غله است .

فرهنگ معین

(چُ ) (اِ. ) چین و شکن روی پارچه یا پوست بدن .

فرهنگ عمید

۱. = چروکیدن
۲. (اسم ) چین و شکنی که در پارچه، لباس، یا پوست بدن پیدا می شود.

گویش مازنی

/cherrook/ شاشو

واژه نامه بختیاریکا

کِر
لِپ؛ کِر و کول

دانشنامه عمومی

چین و چروک، جمع شدن یا چین خوردن موقت یا دائم یک سطح نرم مانند پوست است. چروک های پوست انسان به طور معمول به واسطه پروسه سالخوردگی مثل گلیکاسیون رخ می دهند. [ ۱] حالت خواب، [ ۲] از دست دادن توده بدن و آسیب آفتاب نیز در ایجاد چروک موثرند. [ ۳]
چین و چروک سنی در پوست با حالات چهره، آسیب آفتاب، سیگار کشیدن، کم آبی و عوامل مختلف دیگر تقویت می شود. [ ۴] در انسان نیز می توان تا حدی از چروک پیشگیری کرد: با کارهایی مثل جلوگیری از قرار گرفتن در معرض بیش از حد نور خورشید و از طریق رژیم غذایی ( به ویژه از طریق مصرف کاروتنوئیدها، فلاونوئیدها، ویتامین ها ( A ، C، D و E ) ، اسیدهای چرب امگا ۳. [ ۵]
عکس چروک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

جدول کلمات

کیس, چین و شکن

مترادف ها

wrinkle (اسم)
چین، چروک، چین خوردگی، اژنگ

pucker (اسم)
چین، جمع شدگی، چروک

shrinkage (اسم)
انقباض، چروک، چروک خوردگی، اب رفتگی

plica (اسم)
چین، شکن، تاه، چروک

puckery (صفت)
چروک

rotten (صفت)
ضایع، فاسد، خراب، پوسیده، چروک، زنگ زده، روبفساد

wizen (صفت)
خشکیده، لاغر، چروک، پژمردهیا پلاسیده

فارسی به عربی

تجعیدة

پیشنهاد کاربران

crumpled چروکیده
در ترکی به همه نوع نان ( چُرَک ) میگن
و چوروک به پوسیده شده میگن
مثلا دمیر چوروموش یعنی آهن پوسیده
چوروک در ترکی به معنی پلاسیده و مندرس هست
آبشار در زبان مُلکی گالی

چین و شکنی که در پارچه و لباس بعلت نشستن و یا شستن و خشک کردن و یا هر علت دیگری بوجود می آید که در گویش شهرستان بهاباد به جای آن از واژه ی ی کرچو korchu استفاده می شود.

بپرس