چرخه قاعدگی

دانشنامه عمومی

چرخه قاعدگی ( به انگلیسی: Menstrual cycle ) مجموعه ای از تغییرات طبیعی در تولید هورمون و ساختارهای رحم و تخمدان های دستگاه تولید مثل زنان است که بارداری را ممکن می سازد. چرخه تخمدانی تشکیل اووسیت و ترشح دوره ای استروژن و پروژسترون را کنترل می کند و چرخهٔ رحمی در آماده سازی و نگهداری پوشش داخلی رحم برای دریافت سلول تخم و لانه گزینی جنین نقش دارد. این چرخه ها همزمان و هماهنگ بوده و معمولاً بین ۲۱ تا ۳۵ روز در زنان بالغ ( با متوسط ۲۸ روز ) به طول می انجامند و تا حدود ۳۰ تا ۴۵ سالگی ادامه می یابند.
هورمون ها، چرخه های قاعدگی را ایجاد می کنند. افزایش و کاهش دوره ای هورمون محرک فولیکول موجب تولید و رشد سلول های فولیکولی و اووسیت ها ( سلول های جنسی نابالغ ) می شود. هورمون استروژن نیز پوشش داخلی رحم ( آندومتر ) را ضخیم نموده تا در صورت لقاح، رویان را در خود جای دهد و تسهیل خون رسانی به این پوشش ضخیم شده، مواد مغذی را برای جنینی که با موفقیت لانه گزینی شده است فراهم می کند. اگر لانه گزینی اتفاق نیفتد، پوشش داخلی از بین رفته و خون ریزی آغاز می شود. قاعدگی که با کاهش سطح پروژسترون ایجاد می گردد ( در اصطلاح رایج «پریود» ) تخریب دوره ای آندومتر را به همراه دارد و نشانه ای از عدم بارداری است.
هر چرخه بر اساس رویدادهای تخمدان ( چرخه تخمدان ) یا رحم ( چرخه رحم ) به فازهای مختلفی تقسیم می شود. چرخهٔ تخمدان از فاز فولیکولی، تخمک گذاری و فاز لوتئال تشکیل شده و چرخهٔ رحم نیز شامل قاعدگی، فاز تکثیری و ترشحی می شود. اولین روزِ چرخه قاعدگی، ابتدای فرایند قاعدگی است که حدود پنج روز به طول می انجامد، سپس آندومتر مجدداً ضخیم شده ( فاز تکثیری ) و با ثبات آندومتر، فاز ترشحی که معمولاً لانه گزینی در آن اتفاق می افتد آغاز می شود. چرخهٔ تخمدان با رشد و تولید فولیکول ها شروع و در حدود روز چهاردهم، با تخمک گذاریِ معمولاً یک اووسیت، به فاز دوم خود می رود. فاز لوتئال که با فاز ترشحی رحم همزمان است با تشکیل جسم زرد همراه بوده و در صورت عدم بارداری، قاعدگی را ممکن می سازد. منارک ( شروع اولین قاعدگی ) معمولاً در حدود سن دوازده سالگی رخ می دهد.
چرخه قاعدگی می تواند باعث شود برخی از زنان سندرم پیش از قاعدگی را با علائمی تجربه کنند که ممکن است شامل درد در سینه ها و خستگی باشد. علائم شدیدتری که بر زندگی روزمره تأثیر می گذارد به عنوان اختلال ناخوشی پیشاقاعدگی طبقه بندی می شوند و ۳ تا ۸ درصد از زنان آن را تجربه می کنند. در چند روز اول قاعدگی، برخی از زنان قاعدگی دردناک را تجربه می کنند که می تواند از شکم به پشت و بالای ران ها گسترش یابد. چرخه قاعدگی را می توان با داروهای هورمونی ضدبارداری تغییر داد.
عکس چرخه قاعدگیعکس چرخه قاعدگیعکس چرخه قاعدگیعکس چرخه قاعدگیعکس چرخه قاعدگیعکس چرخه قاعدگی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس