چای ترش یا چای مالمیر یا تمر مکه، تمر گجرات، چای تمر، چای سرخ ( نام علمی: Hibiscus sabdariffa ) یا چای روزل یا چای قرمز از کاسبرگ گیاه چای ترش تهیه می شود و در بسیاری از مناطق دنیا به صورت نوشیدنی گرم یا سرد مصرف دارد. در آمریکای لاتین و به ویژه در جامائیکا مصرف آن متداول است و بنام گل جامائیکا[ ۱] یا Sorrel، و شمال آفریقا به نام چای سودانی و در مصر به نام کرکده Karkade مشهور است. مزه آن ترش است و معمولاً با شکر نوشیده می شود. این چایی همچنان ضد سرماخوردگی است و مقدار قابل ملاحظه یی ویتامین ( c ) را دارا بوده که برای ( سرما خوردگی ) مفید می باشد.
گل جامائیکا ( Roselle ) گیاهی است یک ساله بوته هایی به ارتفاع ۲–۳ متر برگ های ۳–۵ وجهی سبز مایل به زرد گل های زرد با کاسبرگ های سبز که بعد از رسیدن میوه، کاسبرگ ها برنگ قرمز در می آید. در بعضی کشورها از الیاف ساقه های آن در تهیه وسائل استفاده می شود. [ ۲] این گیاه به صورت گونه مهاجر وارد ایران و در منطقه گلمورتی ( دلگان ) استان سیستان و بلوچستان برای اولین بار کشت شد. در استان خوزستان هم این محصول کشت میشود و اهواز قطب کشت این محصول در کشور است . نام دیگر آن؛ چای مکی است زیرا به صورت گسترده ای در شبه جزیره عربستان کشت و مورد استفاده است.
اسیدهای اگزالیک، مالیک، سیتریک، استئاریک، تارتاریک، آسکوربیک، آراشیدیک، پروتوکاتچوئیک و اسید هیبیسکوس، آنیس آلدهید، دِلفینیدین، سیانیدین، بتاکاروتن، بتاسیتوسترول، گالاکتوز، گاسیپتین، پکتین و کوئرستین.
در صورت مصرف گل خشک، ۱۰ گرم دم کرده در روز و در صورت مصرف عصاره، ۱۰۰ میلی گرم عصارهٔ جوانه در روز.
در طب سنتی از چای ترش برای ( درمان فشارخون بالا، بیماری های کبد و تب و. . ) استفاده می شد. در طب سنتیِ آفریقا این گیاه برای درمان سرفه و گلودرد و همچنین به عنوان آنتی باکتری، مدرّ، ضد اسپاسم و از بین برندهٔ زرداب و صفرا مصرف می شود. در طب سنتی تایلند چای ترش را برای درمان سنگ کلیه به کار می برند.
در اکثر نقاط آفریقا و آسیا مصرف دارد، در جامائیکا متداول است و هم به عنوان چای و هم به صورت نوشابه سرد فروخته می شود. در کشور پاناما بنام saril که از کلمه Sorrel جامائیکایی گرفته شده به صورت نوشابه با یا بدون اضافه کردن الکل در ایام کریسمس و عید نو چینی ها مصرف دارد. در ایالات متحده آمریکا نیز به صورت چای مصرف می شود و از طریق اهالی مکزیک آورده شده و بخصوص در کالیفرنیا فراوان است. [ ۲] در کلیه کشورهای شمال آفریقا به صورت روزانه و در چایخانه های کنار خیابان یا سیار عرضه می گردد.
گل جامائیکا ( Roselle ) گیاهی است یک ساله بوته هایی به ارتفاع ۲–۳ متر برگ های ۳–۵ وجهی سبز مایل به زرد گل های زرد با کاسبرگ های سبز که بعد از رسیدن میوه، کاسبرگ ها برنگ قرمز در می آید. در بعضی کشورها از الیاف ساقه های آن در تهیه وسائل استفاده می شود. [ ۲] این گیاه به صورت گونه مهاجر وارد ایران و در منطقه گلمورتی ( دلگان ) استان سیستان و بلوچستان برای اولین بار کشت شد. در استان خوزستان هم این محصول کشت میشود و اهواز قطب کشت این محصول در کشور است . نام دیگر آن؛ چای مکی است زیرا به صورت گسترده ای در شبه جزیره عربستان کشت و مورد استفاده است.
اسیدهای اگزالیک، مالیک، سیتریک، استئاریک، تارتاریک، آسکوربیک، آراشیدیک، پروتوکاتچوئیک و اسید هیبیسکوس، آنیس آلدهید، دِلفینیدین، سیانیدین، بتاکاروتن، بتاسیتوسترول، گالاکتوز، گاسیپتین، پکتین و کوئرستین.
در صورت مصرف گل خشک، ۱۰ گرم دم کرده در روز و در صورت مصرف عصاره، ۱۰۰ میلی گرم عصارهٔ جوانه در روز.
در طب سنتی از چای ترش برای ( درمان فشارخون بالا، بیماری های کبد و تب و. . ) استفاده می شد. در طب سنتیِ آفریقا این گیاه برای درمان سرفه و گلودرد و همچنین به عنوان آنتی باکتری، مدرّ، ضد اسپاسم و از بین برندهٔ زرداب و صفرا مصرف می شود. در طب سنتی تایلند چای ترش را برای درمان سنگ کلیه به کار می برند.
در اکثر نقاط آفریقا و آسیا مصرف دارد، در جامائیکا متداول است و هم به عنوان چای و هم به صورت نوشابه سرد فروخته می شود. در کشور پاناما بنام saril که از کلمه Sorrel جامائیکایی گرفته شده به صورت نوشابه با یا بدون اضافه کردن الکل در ایام کریسمس و عید نو چینی ها مصرف دارد. در ایالات متحده آمریکا نیز به صورت چای مصرف می شود و از طریق اهالی مکزیک آورده شده و بخصوص در کالیفرنیا فراوان است. [ ۲] در کلیه کشورهای شمال آفریقا به صورت روزانه و در چایخانه های کنار خیابان یا سیار عرضه می گردد.
wiki: چای ترش
چای ترش (گیاه). چای ترش ، چای مکه ( نام علمی: Hibiscus sabdariffa ) مترادف ( نام علمی: Hibiscus gossypifolius ) نام یک گونه از سرده گل بامیه است.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفwiki: چای ترش (گیاه)