چارچوب ذهنی

دانشنامه عمومی

در نظریه تصمیم و نظریه سامانه ها، چارچوب ذهنی ( انگلیسی: Mindset ) مجموعه ای است از محفوظات، روش ها، یا نکته هایی که فرد، گروه، یا گروه هایی آن به آن ها باور دارند. [ ۱] چارچوب ذهنی را می توان تابع جهان بینی یا فلسفه حیات فرد دانست. [ ۲]
چارچوب فکری می تواند آنقدر بنیادین باشد که انگیزه ای قدرتمند برای رفتارها، انتخاب ها، یا ابزار باشد. این پدیده گاه با عبارت «اینرسی ذهنی» و گروه زدگی شناخته می شود و خنثی کردن اثر آن در فرایندهای تحلیلی و تصمیمی دشوار است.
در روانشناسی شناختی، چارچوب فکری نمایانگر فرایندهای شناختی است که در پاسخ به وظیفه ای مفروض فعال می شوند.
عکس چارچوب ذهنی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

در این نظریه گفته میشود فراگیران و اثرگذاران بر یادگیری ( والدین، معلمان، مربیان، اساتید و. . . ) دارای مفروضاتی درباره هوش و استعداد هستند که این مفروضات را میتوان در دو طبقه دسته بندی کرد و به آنها برچسب زد: چارچوب ذهنی ثابت و چارچوب ذهنی رشد یاینده
...
[مشاهده متن کامل]

چارچوب ذهنی ثابت و چارچوب ذهنی رشد، دو رویکرد متفاوت در نحوه تفکر و برخورد با چالش ها و یادگیری هستند.
۱. چارچوب ذهنی ثابت
این نوع چارچوب ذهنی به این باور اشاره دارد که توانایی ها و استعدادهای فرد ثابت و غیرقابل تغییر هستند. افرادی که دارای این نوع تفکر هستند، معمولاً به راحتی از شکست ها ناامید می شوند و تمایل دارند از چالش ها دوری کنند. آن ها ممکن است به توانایی های خود به عنوان ویژگی های ذاتی نگاه کنند و به همین دلیل، در مواجهه با مشکلات و ناکامی ها، انگیزه کمتری برای تلاش و یادگیری دارند.
۲. چارچوب ذهنی رشد
در مقابل، چارچوب ذهنی رشد به این باور اشاره دارد که توانایی ها و استعدادها می توانند با تلاش، یادگیری و تجربه توسعه یابند. افرادی که دارای این نوع تفکر هستند، به چالش ها به عنوان فرصت هایی برای یادگیری و رشد نگاه می کنند و از شکست ها به عنوان بخشی از فرآیند یادگیری استفاده می کنند. آن ها معمولاً انگیزه بیشتری برای مواجهه با مشکلات دارند و به دنبال بهبود و پیشرفت مستمر هستند.
این چارچوب های ذهنی تاثیر زیادی روی انگیزش و رفتارهای یادگیری فراگیران و اثرگذاران آموزش و یادگیری دارد. نکته مهم در این نظریه این است که برخلاف باور عامۀ مردم و حتی نظریه های پیشین روانشناسی یادگیری، هوش و استعداد افراد ثابت نبوده و قابل رشد و توسعه است.
کارول دوک، نظریه پرداز این نظریه با استناد به پژوهشهای مختلف بیان میکند که امکان تغییر این چارچوب ذهنی وجود دارد.
برای مطالعه بیشتر به ویژه آشنایی با روشهای کاربردی توسعه چارچوب ذهنی رشد یابنده در مدارس نگاه کنید به:
مری کی ریچی ( 1403 ) . چارچوب های ذهنی در مدرسه خلق یک جامعه یادگیرنده مبتنی بر چارچوب ذهنی رشدیابنده. ترجمه محمد فروهر و زهرا خلیقی. تهران، انتشارات ارجمند.

چارچوب ذهنی

بپرس