پیوریتن ها

دانشنامه آزاد فارسی

پیوریتَن ها (Puritans)
(یا: پاک دینان) از ۱۵۶۴ عنوانی برای پیروان کلیسای انگلستان که خواستار از میان برداشتن بقایای مذهب کاتولیک رم در مراسم کلیسایی و یا جانشینی نظام پرسبیتری به جای نظام اسقفی بودند. فعالیت های پیوریتن ها (پاک دینان) شامل انتشار جزوه هایی در مخالفت با کلیسای کاتولیک بود که با نام مستعار مارتین مارپریلیت منتشر می شد. واژۀ پیوریتن در عین حال دربارۀ جدایی خواهانی به کار می رفت که کلیسا را کاملاً کنار گذاشته بودند. پیوریتن ها با ایمان قاطع به گناهکار بودن انسان و خشم خداوند به ساده زیستی و سخت کوشی شهرت داشتند. مبلغان پیوریتن ضمن مخالفت با تدابیر اصلاحی ملکه الیزابت در زمینۀ مسائل مذهبی، بر ضرورت پالایش آموزه و آیین های کلیسایی تأکید داشتند و نیز زندگی معنوی عمیق تر، بخشندگی بیشتر در امور خیریه، اصلاح جامعه از طریق منع کارهای گناه آلودی همچون نوشیدن مشروبات الکلی، قمار، رقص، فوتبال، بازیگری تئاتر، و حتی منع مراسم کریسمس را تبلیغ می کردند. پیوریتن ها و بسیاری از اسقف های کلیسای انگلستان خواستار تبلیغات مذهبی بیشتری بودند، اما الیزابت از آن بیم داشت که این تبلیغات به گسترش افکار مخاطره آمیز منجر شود و به همین علت دستور برچیدن کلاس های تعلیم انجیل را صادر کرد و حتی گریندال، اسقف اعظم انگلستان، را به سبب خودداری از مقابله با چنین فعالیت هایی در خانه اش بازداشت کرد. پیوریتن های دوران ملکه الیزابت به علت مخالفت دولت با کلاس های آموزش انجیل و لباس ویژۀ روحانیت با حکومت به مقابله برخاستند. تعدادی از پیوریتن ها دستگیر شدند و دست یکی از آنان به نام جان استابز را به علت مخالفت با ازدواج الیزابت اول با شاهزادۀ فرانسوی فرانسوا، دوکِ آلانسون، بریدند. در ۱۵۸۳ سه نفر از پیوریتن ها که الیزابت را بی شرم و موجب تباهی کلیسای انگلستان خوانده بودند، اعدام شدند.

پیشنهاد کاربران

پیوریتن ها ( به انگلیسی: Puritans ) یا پاک دینان گروهی از پروتستان های اصلاح شده انگلیسی در سده های شانزدهم و هفدهم میلادی بود که پشتیبان پالودن کلیسای انگلستان از هر گونه رسم کاتولیک رومی بودند و اعتقاد داشتند که کلیسای انگلستان تنها به طور جزئی اصلاح شده است. پیوریتنیسم به این معنا از سوی برخی از بازگشت روحانیون تبعید شده در دورهٔ ماری اول، کوتاه مدتی پس از به تخت نشستن الیزابت یکم انگلستان در سال ۱۵۵۸ به عنوان جنبشی فعال در درون کلیسای انگلستان، بنیان نهاده شد.
...
[مشاهده متن کامل]

پیوریتن ها گروهی بودند که پس از توافق اصلاح دین در آغاز پادشاهی الیزابت یکم، در پی زدودن کلیسای انگلستان از بازمانده نشانه های پاپ و هر چه به کلیسای کاتولیک امکان نفوذ می داد، بودند. پیوریتن ها در سده ۱۷ میلادی به پافشاری خود بر اخلاق و جدیت خود در دین آوازه داشتند و همین، همه شیوه زندگی آنها را شکل داد. آنان برای ساخت الگوی زندگی خود برای همهٔ جهان، در پی اصلاح کلیسا بودند. تلاش آنان برای تغییر میهن به دومین جنگ داخلی انگلستان دامن زد و هم به پایه گذاری نوآبادها در آمریکا انجامید.
برآمدن پیوریتنان ریشه در رخ دادهای انگلستانجنبش اصلاح دین که چندی بود به انگلستان نیز راه یافته بود با کشاکش هنری هشتم با پاپ و فرازونشیب های سیاسی روزگار او، با سیاست پیوند خورد. پس از هنری، با بر تخت نشستن ادوارد ششم انگلستان، زمینه گسترش باورهای پروتستانی بیش از پیش فراهم آمد. اما با روی کار آمدن خواهرش، ماری یکم، ورق برگشت. ملکه ماری بر خلاف رویه پدر و برادرش، پشتیبان تمام قد کلیسای کاتولیک در انگلستان بود. او اصلاح طلبان و دگراندیشان را به بهانه ارتداد و کفر یا کشت یا زنده در آتش انداخت. هر که از این مهلکه جان به در برد ناگزیر راه تبعید در پیش گرفت. در این میان، گذار برخی از تبعیدیان به ژنو و کلیسای منضبط ژان کالون افتاد.
پس از درگذشت ماری در ۱۵۵۸ اصلاح طلبان بر تخت نشستن خواهرش الیزابت یکم را فرصتی یافتند تا جان تازه ای در کالبد بی جان اصلاحات بدمند. اما او رویه ای میانه روانه در پیش گرفت و همین آنانی را که در پی اصلاحات گسترده بودند ناامید کرد. الیزابت توانست پارلمان را همراه خود کند و برپا داشتن کلیسای انگلستان را به تصویب برساند. در این میان پیوریتن ها بر زدودن کلیسای انگلستان از هر گونه نشانه و نفوذ کلیسای کاتولیک پا می فشردند. نام پیوریتن از همین جا بر آنان نهاده شد. هنگامی که بحث بر سر ردای کشیشان بالا گرفت پیوریتنان که نتوانسته بودند حرف خود را در پارلمان بر کرسی بنشانند همت بر تبلیغ گماشتند و همانا کامیاب شدند. آنها این کامیابی را وام دار کوشش های بسیار و پشتیبانان خود در میان نخبگان و در پارلمان و تسلط بر کرسی های دانشگاه آکسفورد و دانشگاه کمبریج بودند. دو کتاب کتاب مقدس ژنو و شهیدان جان فاکس پرخواننده ترین کتاب های روزگار الیزابت بودند.

پیوریتن ها
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/پیوریتن‌ها
پیوریتن هایا پاک دینان گروهی از پروتستان های اصلاح شده انگلیسی در سده های شانزدهم و هفدهم میلادی بود که پشتیبان پالودن کلیسای انگلستان از هر گونه رسم کاتولیک رومی بودند و اعتقاد داشتند که کلیسای انگلستان تنها به طور جزئی اصلاح شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

پیوریتن ها گروهی بودند که پس از توافق اصلاح دین در آغاز پادشاهی الیزابت یکم، در پی زدودن کلیسای انگلستان از بازمانده نشانه های پاپ و هر چه به کلیسای کاتولیک امکان نفوذ می داد، بودند. پیوریتن ها در سده ۱۷ میلادی به پافشاری خود بر اخلاق و جدیت خود در دین آوازه داشتند و همین، همه شیوه زندگی آنها را شکل داد.

بپرس