پیشگامان تشیع در ایران همراه با رویکردی تفصیلی به رجال اشعریان

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «پیشگامان تشیع در ایران، همراه با رویکردی تفصیلی به رجال اشعریان» تألیف رضا فرشچیان اثری فارسی پیرامون تاریخ اشعریین است که پیام آوران مکتب تشیع بوده اند. نقش مهم شناخت رجال حدیث در جداسازی احادیث درست از نادرست و همچنین نبود تحقیقی مستقل و منسجم درباره اشعریان، انگیزه های نویسنده برای نگارش این کتاب است .
کتاب حاضر شامل دو مقدمه است: یکی مقدمه کنگره بزرگداشت شخصیت حضرت فاطمه معصومه(س) و مکانت فرهنگی قم و دوم مقدمه مؤلف. متن اثر در چهار بخش تنظیم شده است: سه بخش اول هر کدام مشتمل بر دو فصل بوده و در بخش آخر چهارده شخصیت معرفی شده اند.
در بخش نخست، کلیاتی درباره اشعریان ذکر شده است. ابتدا مقدماتی برای شناخت اشعریان و سپس اسلام آوردن آنان مورد بحث قرار گرفته است.
همان گونه که قبایل عرب در دوران جاهلیّت، بت پرستی را شیوه خود ساخته بودند، اشعریون نیز در آن هنگام در زمره بت پرستان به شمار می آمدند. حسن بن محمد قمی، نویسنده تاریخ قم، به نقل از هشام بن محمد بن سائب کلبی روایت می کند: قبیله بنی ذخران بن وائل بن جماهر بن اشعر در یمن، بتی به نام «نسر» را مورد احترام بسیار قرار داده و هنگام ذبح، گوسفندانشان را رو به آن بت قرار می دادند . مالک بن عامر اشعری اولین اشعری مسلمان و نخستین مهاجر این قوم به سوی پیامبر(ص) جهت پذیرش اسلام به شمار می رود. درباره این که چند تن از اشعریون و چگونه و کجا خدمت رسول خدا(ص) رسیده اند اتفاق نظر وجود ندارد و لذا نویسنده در انتهای این بخش به بررسی این موضوع پرداخته است .
در بخش دوم، فعالیت های اشعریان در خارج از شبه جزیره عربستان بحث شده است. این بخش به دو فصل «عراق» و «ایران» تقسیم شده است: فصل نخست، به شاخه های خاندان اشعری در عراق، فعالیت ها و مذهب آنان و فصل دوم به مهاجرت و حضور گسترده اشعریان در مناطق جبال، به ویژه قم و قیام های قمی ها علیه حکومت مرکزی پرداخته است .

پیشنهاد کاربران

بپرس