پیام امام امیرالمؤمنین علیه السلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] پیام امام امیرالمؤمنین علیه السلام، نوشته آیت الله مکارم شیرازى، شرح تازه و جامعى بر نهج البلاغه به زبان فارسى که هشت جلد آن منتشر شده است. نویسنده در مقدمه کتاب در رابطه با انگیزه تألیف کتاب چنین آورده است: «بعد از توفیقى که در «تفسیر نمونه» و «پیام قرآن» به حمداللّه نصیب این حقیر و جمعى از یاران باوفا شد...، گروهى از اهل فضل اصرار داشتند که اکنون «نوبت نهج البلاغه فرا رسیده است» و باید کارى مشابه تفسیر نمونه روى آن انجام گردد، بلکه با استفاده از تجربیات گذشته، کارى پخته تر و جالب تر صورت گیرد».
جلد اول تا هشتم به خطبه ها اختصاص دارد. شیوه نگارش بدین ترتیب است که هر خطبه به بخش هایى تقسیم و در ذیل هر بخش ابتدا ترجمه آن بخش و سپس شرح و تفصیل آن بخش آمده است. گاه نیز بخشى تحت عنوان «خطبه در یک نگاه» آمده است. پس از آخرین بخش از هر خطبه نیز یک جمع بندى از مطالب مورد بحث ذکر شده است.
نهج البلاغه گنجینه بزرگ معارف اسلام، عالى ترین درس براى تعلیم و تربیت انسان ها، بهترین سرمایه خودسازى و تهذیب نفس و مؤثّرترین برنامه براى ساختن جامعه اى سالم و پاک و سربلند است.
نویسنده، پس از ذکر اوصاف فوق در مقدمه اش بر کتاب چنین مى نگارد: «در طول تاریخ اسلام شروح متعدّدى بر نهج البلاغه نوشته شده، و علماى عالى قدرى چه در گذشته و چه در عصر ما براى تبیین و تفسیر و کشف گنجینه هاى آن کوشیده اند و خدمات پرارزشى انجام داده اند؛ ولى انصاف این است که نهج البلاغه هنوز دست نخورده است، هنوز مظلوم است، هنوز تلاش هاى فراوان و فراوان دیگرى را مى طلبد».
وى با احترام به مقام والاى گردآورنده نهج البلاغه خاطر نشان مى کند که «سزاوار است عاشقان حقیقت، پویندگان راه معرفه اللّه و جویندگان راه و رسم بهتر زیستن، همه روز در کنار آرامگاه عالم بزرگوار سیّد رضى حاضر شوند و در برابر او سر تعظیم فرود آورند و بر روانش درود بفرستند که اثرى چنین گرانبها و بى بدیل از کلمات مولا على(ع) را جمع آورى کرده و در اختیار ما مسلمانان، بلکه در اختیار جامعه بشرى قرار داده است».
اولین خطبه اى که سید رضى در کتاب خود ذکر کرده است، توجه علماى علم کلام را به خود جلب کرده است و لذا نویسنده با اشراف به این مطلب چنین مى نویسد: «این خطبه از مهم ترین خطبه هاى نهج البلاغه است که در طلیعه این کتاب بزرگ واقع شده و از نشانه هاى بارز حسن انتخاب «مرحوم رضى» است.

پیشنهاد کاربران

بپرس