پیاست

لغت نامه دهخدا

پیاست. ( اِخ ) نام مؤسس سلسله ای در لهستان. وی در ابتدای کار برزگری ساده در قویاویا بود و بر اثر اقتدارو فضائل نفس هموطنانش وی را بسمت دوکی انتخاب کردندو همانطور که انتظار میبردند میهن خود را بطرف عمران و آبادی سوق داد و در اخلاق و اطوار اولی خود ثابت برقرار ماند، فلاحت و تجارت کشور را باوج ترقی رسانیدو عدالت و رعیت پروری را از دست نداد و پس از 19 سال حکمرانی بسال 861 م. درگذشت. ( قاموس الاعلام ترکی ).

پیاست. ( اِخ ) نام سلاله ای از سلاطین لهستان که از سال 842م. تا 1370 مدت 528 سال فرمانفرمائی کرده و شعبه ای از آن تا 1675 باقی بوده است. ( قاموس الاعلام ترکی ).

فرهنگ فارسی

نام سلاسه از سلاطین لهستان

دانشنامه آزاد فارسی

پیاسْت (Piast)
اولّین سلسلۀ سلطنتی لهستان. این سلسله در نیمۀ قرن ۹م توسّط شخصی به نام پیاست تأسیس شد. نخستین عضو تاریخی این خاندان میِشکو (ح ۹۳۰ـ۹۹۲م) است. پیاست ها تا ۱۳۷۰م بر این کشور حکومت کردند. در قرن ۱۷ بود که نام «پیاست» به این سلسله اطلاق شد. در ۹۶۳م میشکوی اول که احتمالاً چهارمین شاهزاده سلسلۀ پیاست بود، بر لهستان حکومت می کرد. این سرزمین به لحاظ سیاسی بسیار توسعه یافته، ولی منزوی بود و بعدها به «لهستان بزرگ» شهرت یافت. میشکوی اول مناسبات کشورش با اروپای غربی را گسترش داد و شهروندان خود را به پذیرش مسیحیّت ترغیب کرد و با گسترش قلمرو خود آنچه که «لهستان کوچک» نامیده می شد، یعنی پومرانی در کنار دریای بالتیک و سیلزی، را به خاک خود ملحق کرد. این سلسله در نیمۀ اوّل قرن ۱۰م تا حدودی افول کرد، امّا سرانجام در دورۀ حکومت کازیمیر اوّل (حک: ۱۰۳۴ـ۱۰۳۷م)، بولسلاو دوم معروف به جسور (حک: ۱۰۵۸ـ۱۰۷۹م) و ویدیسوی اوّل هِرمان (حک: ۱۰۷۹ـ۱۱۰۲م) اعتبار و اقتدار پیشین خود را بازیافت. در ۱۳۳۳م سلطنت به کازیمیر سوّم معروف به کازیمیر کبیر رسید و او با کنار آمدن با دشمنان خارجی عمدۀ خود، ازجمله شوالیه های بوهم و توتونی، بر وسعت و اعتبار کشورش افزود. سرانجام، در ۱۳۷۰م سلسلۀ پیاست منقرض شد و سلسلۀ یاگیلو روی کار آمد.

پیشنهاد کاربران

بپرس