پولس رسول

دانشنامه آزاد فارسی

پولُس رسول ( ـ ح ۶۷م)(St Paul)
قدیس پولُس در راه دمشق، اثر گوستاو دوره
(یا: پولس حواری؛ بولس رسول؛ قدیس بولس؛ سنت پول؛ نام اصلی: شائول) از برجسته ترین شخصیت های تاریخ مسیحیت، مبلغ و شهید مسیحی، و در عهد جدید، یکی از رسولان و مؤلف رساله ها یا نامه ها. ابتدا با مسیحیت دشمنی داشت و در سنگسار کردن استِفان مقدس شرکت کرد. به نقل از اعمال رسولان (باب نُه) رهسپار دستگیر کردن مسیحیان بود که در راه دمشق نوری بر دلش تابید و به مسیحیت گروید. آن گاه سفرهای دور و درازی را برای تبلیغ مسیحیت آغاز کرد و ازجمله به فیلیپی و اِفِسوس رفت و به «رسول غیر یهود» شهرت یافت. پولس در طرسوس (در ترکیۀ کنونی) به دنیا آمد. پدرش از فریسیان متمول بود. پولس تابعیت رومی داشت. پس از سفرهای تبلیغی و بازگشت به بیت المقدس (اورشلیم)، دستگیر شد و از سِزار فرجام خواهی کرد. در ۵۷ یا ۵۹م در مقام شهروند، برای محاکمه او را به روم فرستادند. دو سال در زندان بود و شاید پس از آزادی، دوباره دستگیر و در دورۀ نرون اعدام شد. الهیات پولس در مقولاتی از قبیل گناه و کفاره سخت گیر بود و آرای او در زمینۀ نقش زنان با قبول عام کلیسای مسیحی روبه رو شد. رساله های منسوب به اوست: رساله ای به افسوسیان؛ دو رساله به تسالونیکیان؛ رساله ای به تیطس؛ دو رساله به تیموثاوس؛ رساله ای به عبرانیان؛ رساله ای به غلاطیان؛ رساله ای به فلیمون؛ رساله ای به فیلیپان؛ دو رساله به کورنتیان؛ و رساله ای به کولسیان.

پیشنهاد کاربران

شائول طرسوسی ( به عبری: שאול התרסי ) شناخته شده به نام پولُس رسول ( به یونانی: Σαούλ سائول، Σαῦλος سوئولوس و Παῦλος پولوس ) یک یهودی از شاخهٔ فریسیان بود که بعدها به عیسی به عنوان مسیح ایمان آورد و از مبلغان مسیحیت یا رسولان مسیح بود؛پولس برخلاف حواریون، هرگز با عیسی دیدار مستقیم نداشته است. در کتاب اعمال رسولان، پولس پیشوای غیریهودیان و یعقوب پیشوای یهودیان خوانده شده اند.
...
[مشاهده متن کامل]

اگرچه مسیحیت توسط عیسی بنیان نهاده شد، اما تبدیل شدن آن به دین جهانی تحت تأثیر پولس بوده است. چرا که عیسی مسیح در مدت کوتاه سه سال فعالیت خود تا قبل از مصلوب شدن، صرفاً بین یهودیان فعالیت کرد و بعدها شاگردان و پیروان او - از جمله پولس - ، کلام خداوند را بین تمام انسان ها، اعم از یهودی و غیریهودی، اعلام کردند. زمان نگارش رساله های پولس در مقایسه با اولین انجیل ( مرقس ) بیست سال به زمان حیات عیسی نزدیک تر بوده است و پولس احتمالاً اطلاعات دست اولی دربارهٔ عیسی داشته که نویسندگان انجیل ها نداشته اند. البته باید اشاره کرد: اینکه برخی تاریخ شناسان غیر مسیحی تاریخ نگارش اناجیل اَربَعه ( متی، مرقس، لوقا، یوحنا ) را به بعد از سال ۷۰ میلادی نسبت می دهند این است که در انجیل ها عیسی مسیح ویرانی معبد اورشلیم را پیش بینی کرده است و از آنجا که این دسته از تاریخ شناسان غیرمسیحی باور ندارند که عیسی مسیح قادر به پیشگویی تخریب معبد اورشلیم بوده باشد، پس نتیجه می گیرند که انجیل ها بعد از تخریب معبد اورشلیم یعنی سال ۷۰ میلادی نوشته شده اند، حال آنکه برخی دیگر از تاریخ شناسان که باور دارند مسیح قادر به پیشگویی ویرانی معبد اورشلیم بوده، با استناد به تحلیل درون متنیِ انجیل ها، تاریخ تألیف بسیار زودهنگام تری را تخمین زده اند. به این ترتیب سال نگارش رساله های پولس و انجیل ها تقریباً هم زمان خواهند بود.
برخلاف اناجیل که توسط نویسندگان ناشناس و با هدف جلوگیری از محو شدن خاطرهٔ عیسی تألیف شده اند، در انتساب رساله های پولس به او شکی وجود ندارد. هرچند قابل ذکر است که، اینکه نویسندگان انجیل ها ناشناس هستند، گزارهٔ قطعی نیست، چرا که دلایل تاریخی و نسخه شناسی ای هم وجود دارد، که بر مبنای آن ها انجیل ها فی الواقع توسط متی، مرقس، لوقا و یوحنا ( و یا کاتبِ ایشان ) نوشته شده باشد از جمله اینکه، لوقای رسول، در کتاب اعمال رسولان که آن را پس از انجیل نگاشته، روایت را در زمانی پایان می برد که پولس در روم زندانی/حبس خانگی است و با اینکه کشته شدن یعقوب زبدی و استیفان را روایت کرده، اما پولس در زندان است و کتاب اعمال رسولان در اینجا به پایان می رسد، که می تواند به این باشد که کتاب اعمال رسولان، پیش از درگذشت/کشته شدن پولس در روم در سال ۶۷ میلادی نگاشته شده است.

پولس رسولپولس رسولپولس رسول
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/پولس_رسول
Saulus با تلفظ ساولوس نام قبلی وی می باشد و پاولوس نام بعدی او. محل تولد شهر tarsus با تلفظ های تارسوز و تَر سوز. تارسوز به زبان فارسی به معنای سوز یا شور نوای تار و تَر سوز به معنای سوزاننده تری یا نمناکی ها.

بپرس