پوزیترون


معنی انگلیسی:
positron

دانشنامه عمومی

نخستین نشانه های وجود پوزیترون یعنی ضدذره سبکی که تنها اختلاف آن با الکترون در علامت بار است در سال ۱۹۳۲ به کمک گرت قزوینی به دست آمد. در اتاقک ابر ویلسون واقع در میدان مغناطیسی رد باریکی که به طور آشکار مربوط به یک ذره تک بار و خیلی سبک همانند الکترون بود، مشاهده شد که در جهتی متناظر با بار مثبت منحرف می شد.
بعدها ثابت شد که فرایند عمده برای تشکیل پوزیترونها عبارت اند از: پرتوزایی مصنوعی و اندرکنش پرتوهای گامای پرانرژی وابسته به آن ها با هسته های اتم. یکی از این فرایندها را می توان با قراردادن اتاقک ابر ویلسون در میدان و تاباندن باریکه نازک تابش بر آن بررسی کرد. در بعضی عکسها در مسیر باریکه تابش گاما رد دوگانه خاصی دیده می شود.
ذرات باردار متحرک در گاز با یونیدن اتمهای گازدار انرژی از دست می دهد و در نتیجه پیوسته از سرعتش کاسته می شود. آزمون کامل این رد آشکار می کند که خمیدگی هر شاخه آن با افزایش فاصله از پیچیدگی رد تیز تر می شود. این پدیده به این معناست که ما با ردهایی از جفت ذره خارج شونده از یک نقطه سروکار داریم نه رد خم شده یک ذره. تنها با داوری از روی درجه یونش هر دو رد به رد الکترون ها می مانند.
این ردها که معرف جفت ذرات اخیر هستند در میدان مغناطیسی و در جهت های مختلف خم شده اند؛ یعنی به ذره هایی باردار تعلق دارند. با استفاده از مواد پرتوزا به عنوان چشمه های غنی پوزیترون مطالعه جزئیات خواص این مواد ممکن شده است. به ویژه ثابت شده است که جرم پوزیترون دقیقاً با جرم الکترون برابر یعنی حدود ۱/۲۰۰۰ جرم پروتون است.
نتایج اخیر ما را به این نتیجه منجر می کند که یکی از ذره ها الکترون و دیگری پوزیترون است؛ بنابراین کوانتومهای گاما که از درون ماده می گذرند ( گاز در اتاقک ابر ویلسون ) به جای ذره واحد جفت الکترون و پوزیترون تشکیل می دهند. این پدیده به تشکیل جفت های الکترون و پوزیترون معروف شده است ( پدیده تولید جفت ) .
مباحث نظری نشان می دهد که در نتیجه اندرکنش کوانتوم با میدان الکتریکی هسته اتمی ماده این جفت تشکیل می شود در این فرایند کوانتوم با میدان الکتریکی هسته اتمی ماده، این جفت تشکیل می شود. در این فرایند کوانتوم به جفت الکترون و پوزیترون تبدیل می شود و هسته بدون تغییر باقی می ماند.
فرایند عکس تشکیل جفت الکترون و پوزیترون نیز کشف شده است معلوم شده است که با نزدیکترکردن الکترون و پوزیترون تا فاصله های کوتاه بر اثر نیروهای جاذبه الکترومغناطیسی ممکن است دو کوانتوم تشکیل و در جهت های مخالف از یکدیگر دور شوند. فرایند ترکیب الکترون و پوزیترون همراه با تبدیل آن ها به کوانتوم های گاما را نابودی جفت نامیده اند. نابودی به دلیل نبود پوزیترون روی زمین انتخاب شده است.
عکس پوزیترون
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

پوزیتْرون (positron)
در فیزیک، پادذرۀ الکترون. ذره ای بنیادی به جرم الکترون، با بار الکتریکی مثبت است. پوزیترون را فیزیک دان امریکایی، کارل آندرسون، در مؤسسه فناوری کالیفرنیا در ایالات متحدۀ امریکا کشف کرد (۱۹۳۲). وجود چنین ذره ای را فیزیک دان بریتانیایی، پاول دیراک، در ۱۹۲۸ پیش بینی کرده بود.

پیشنهاد کاربران

بپرس