پورت کت

دانشنامه عمومی

پورت کت ( به انگلیسی: portacath ) یا به اختصار پورت قطعه و دستگاهی بیوتکنولوژیک است که دسترسی به یک سیاهرگ مرکزی را در بدن بیمار فراهم می سازد. پورت از یک کاتتر یا لوله رگ گذر، غالباً از جنس سیلیکون که از راه ورید جوگولار یا فمورال در درون ورید اجوف ( زیرین یا زبرین ) قرار گرفته و یک مخزن یا پورت ( درگاه ) از جنس سیلیکون یا تیتانیوم برای تزریق دارو تشکیل گردیده است و تمامی مجموعه در درون بدن قرار می گیرد. بخش پورت که زیر سطح پوست قرار دارد به پرسنل پزشکی این امکان را می دهد که بدون نیاز به نصب یک کاتتر بیرون از بدن و به جهت کاهش مشکلات جانبی از جمله عفونت، بتوانند دارو و مایعات تزریقی را تجویز کنند. پورت کت نام شناخته شده شرکت سازنده آن اسمیتزمدیکال است و با نام های دیگری چون اسمارت پورت، پاورپورت، مدی - پورت و لایف سایت نیز در بازار موجود است.
پورت دارای یک ورقه سیلیکون نرم بر روی آن برای فروبردن سوزن است و مخزن حامل این صفحه که گاه از جنس تیتانیوم ساخته می شود. به دنبال آن کاتتر یا لوله پلاستیک قرار دارد. مخزن در اتاق عمل و به صورت جراحی در زیر پوست سینه ( بخش بالایی ) یا بازوی بیمار نصب می شود و کاملاً قابل لمس خواهد بود درحالی که لوله کاتتر از راه یک سیاه رگ نزدیک به آن وارد سیستم گردش خون شده و خود را به ورید اجوف یا بزرگ سیاه رگ در آستانه ورودی دهلیز راست قلب می رساند. از آنجا که تمامی سیستم در زیر پوست قرار می گیرد، بیمار می تواند با آزادی کامل به فعالیت روزمره بپردازد و شنا و شستشوی بدن بدون مشکل خواهد بود ( برخلاف کاتتر مرکزی ) . هربار که بیمار نیاز به تزریق داشته باشد، دارو از راه برگه سیلیکونی وارد مخزن و از آنجا وارد سیاهرگ می گردد. به طور میانگین، هر پورت قابلیت هزار تزریق را خواهد داشت. پیش از هر تزریق، پوست روی پورت ضدعفونی شده سپس سوزن به طور عمودی وارد پورت می شود. پس از تزریق دارو باید پورت به وسیلهٔ محلول فیزیولوژیک ( سرم نمکی ۵٪ ) شسته شود و محلولی از هپارین را برای جلوگیری از لخته شدن خون درون لوله داخل پورت تزریق کرد.
• تجویز تغذیه مصنوعی پارنترال یا اسیدآمینه
• تجویز داروهای تزریقی در بیماران دارای سیستم ایمنی معیوب
• برای تزریق کنتراست در تصویربرداری کامپیوتری یا سی تی اسکن
• عفونت: درصورت ورود میکروب درون پورت، به سرعت باید از بدن بیمار دارای نقص یا ضعف ایمنی خارج شود.
• ترومبوز: لخته شدن خون درون کاتتر عملکرد آن را مختل نموده و باید توسط سرم فیزیولوژیک و هپارین فلاش شود. واژه فلاش، وارد نمودن محتوای سرنگ با سرعت درون کاتتر است و توسط پرستار و پزشک انجام می شود. در بیمارانی که استفاده از کاتتر پورت به ندرت استفاده می شود، معمولاً هر ماه یکبار باید شستشوی فلاش از راه کاتتر انجام شود.
• خرابی مکانیکی پورت و در بیشتر مواقع جدا شدن لوله از مخزن.
• ناهماهنگی سنی: در کودکان در حال رشد، کاتتر کوتاه شده و نیاز به تعویض خواهد داشت.
• پنوموتوراکس: گاه در طول مسیر جوگولار و ساب کلاوین ممکن است نوک کاتتر به شش ها صدمه وارد کند. آمار ایجاد پنوموتوراکس حدود یک درصد است.
• زخمی شدن دیواره رگ: در طول مسیر فروبردن کاتتر ممکن است دیواره ورید سوراخ شود و به همین دلیل معمولاً نصب پورت کت همراه اولتراسوند ( فراصوت ) باید انجام شود.
عکس پورت کتعکس پورت کت
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس