پلاسمون

دانشنامه عمومی

در فیزیک به نوسانات الکترون های آزاد یک محیط پلاسمایی، پلاسمون می گویند. اگر این الکترون ها درون حجم یک فلز قرار داشته باشد به آن ها پلاسمون های حجمی گفته می شود.
پلاسمون به دو جز تقسیم می شود که هرکدام از آن ها کاربردی از فلزات و امواج الکترومغناطیسی در مشخصات نانومتری در ساختارهای دو بعدی، تک بعدی و حتی صفر بعدی است. این دو حوزه عبارتند از:
پلاسمون های سطحی موضعی ( Localized Surface Plasmon )
• پلاسمون پلاریتون های سطحی ( Surface Plasmon Polariton )
عبارت پلاریتون را میتوان برای نوسان الکترون های مقید فلز در حالت جفت شدگی با فونون های پرتو فرودی به کار برد. نام پلاریتون برای شبه ذراتی که نیم ماده و نیم فوتون بودند، بکار گرفته شد که حالت تزویج شده بین یک فوتون پرتو تحریک کننده ابتدایی و الکترون های رسانش فلز است و اصطلاح پلاسمون پلاریتون ( Plasmon Polariton ) برای بیان علت تزویج شده بین یک فوتون و یک پلاسمون است.
در یک نمای کلاسیکی پلاسمون ها می توانند به عنوان یک نوسان چگالی الکترون های آزاد نسبت به یون های مثبت در یک فلز توصیف شوند. برای روشن شدن مطلب یک مکعب فلزی را تصور کنید که در یک میدان الکتریکی که جهت آن از چپ به راست می باشد قرار دارد. الکترون ها به سمت چپ حرکت می کنند ( یون های مثبت را در سمت راست باقی می گذارند ) تا زمانی که میدان را درون فلز خنثی کنند. اگر میدان الکتریکی برداشته شود الکترون ها به طرف راست حرکت می کنندِ یکدیگر را دفع می کنند و به وسیلهٔ یون های مثبت جذب می شوند. الکترون ها در فرکانس پلاسما به جلو و عقب می روند تا زمانی که انرژی آن ها در یک فرایند مقاومتی یا استهلاکی تمام شود. پلاسمون ها کوانتوم این نوع نوسان ها می باشند.
پلاسمون نقش عمده ای در خواص نوری فلزات دارد. نور با فرکانس های، زیر فرکانس پلاسما بازتاب می شود، زیرا الکترون های فلز، سپرِ میدان الکتریکی نور می شوند. نور با فرکانس های، بالای فرکانس پلاسما عبور می کند، زیرا الکترون ها نمی توانند به اندازه کافی سریع مانند سپر میدان الکتریکی نور را دفع کنند. بسیاری از فلزات، که فرکانس پلاسما آن ها درناحیه ماورای بنفش است، در ناحیه مرئی براق ( بازتابنده ) هستند. برخی از فلزات، مانند مس و طلا، در ناحیه مرئی دارای گذارهای باند الکترونی هستند، در نتیجه انرژی های نوری خاص ( رنگ ها ) جذب می شوند. در نیمه هادی ها، فرکانس پلاسما الکترون ظرفیت معمولاً در اعماق ماوراء بنفش است، که به همین دلیل آن ها نیز بازتابنده هستند.
عکس پلاسمونعکس پلاسمون
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس