پشتون سازی

پیشنهاد کاربران

پَشتون سازی یا افغان سازی ( پشتو: پښتون جوړونه ) به اقدامات و تلاش هایی که سیاستمداران و حاکمان پشتون ( افغان ) برای تحمیل اجباری هویت افغانی ( پشتونی ) ، و حذف و نابودی هویت فارسی و خراسانی از سرزمین افغانستان کنونی ( خراسان اصیل ) انجام می دهند گفته می شود همچنین فرایند پشتون سازی گسترده و حذف هویت و فرهنگ اقوام ترک تبار افغانستان نظیر ازبک ها و ]] نیز به شدت در حال اجرا شدن است
...
[مشاهده متن کامل]

پشتون شدن مردم غیرپشتون ممکن است هنگامی صورت می گیرد که مردم غیرپشتون در مناطق پشتون نشین ساکن شوند و با زبان و فرهنگ پشتون آمیخته گردند. مثلاً بسیاری از اقوام ترک تبار که در قرن هشتم و نهم میلادی در کوه های هندوکش ساکن شدند در جمعیت پشتون آن نواحی حل گردیدند.
همچنین پشتون سازی ممکن است به روند انتقال پشتون ها به مناطق غیرپشتون اشاره داشته باشد. یا به شکل گسترده به فرسایش آداب و رسوم و زبان مردم غیرپشتون در نتیجه قدرت سیاسی پشتون ها در افغانستان صورت گیرد.
همچنین در قرن بیستم پشتون سازی های توسط نادر خان یا اخیراً توسط طالبان صورت گرفته است.
تنش ها روی استفاده از واژه های فارسی دانشگاه و دانشکده در کنار واژه های پشتو پوهنتون و پوهنزی در پیش نویس قانون تحصیلات عالی افغانستان، از مسائل جنجال برانگیز در حوزه فرهنگی افغانستان است و دانشجویان در کابل و برخی دیگر شهرها به نوشتن تابلوی دانشگاه های این کشور تنها به زبان پشتو واکنش نشان داده و علیه آن مخالفت و تظاهرات کرده اند.
اگرچه در قانون اساسی افغانستان زبان های فارسی و پشتو در قوانین این کشور از جایگاه برابر برخوردارند، ولی برخی از مسئولان امور، که اکثراً پشتو زبان هستند، این برابری را در عمل مراعات نمی کنند و از آن جمله کارت هویت جدید شهروندان افغانستان که تنها به پشتو نوشته شده باعث اعتراض پارسی زبانان این کشور شده است.
مسعود ترشتوال، یکی از مدافعان زبان فارسی، که استاد روابط بین الملل در دانشگاه کابل است، پس از اعتراض به این روند در رسانه ها، شب ۱۵ مه ۲۰۱۱، توسط عده ای ناشناس ربوده و مسموم شد و پس از آزادی در بیمارستان بستری شد.
انجام مهاجرت های اجباری برخی از گروه های قومی و ملیتی در افغانستان یکی از روش های پشتون سازی بوده است. به عنوان مثال سیاست انتقال گروه های قومی پشتون به سمت شمال افغانستان در دورهٔ صدارت محمد هاشم خان می توان ذکر کرد.

پشتون سازیپشتون سازی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/پشتون‌سازی

بپرس