پِرِگْل، فریتس (۱۸۶۹ـ۱۹۳۰)(Pregl, Fritz)
شیمی دان اتریشی. جایزۀ نوبل شیمی ۱۹۲۳ را به سبب عرضۀ تکنیک های جدید در میکروآنالیز (آنالیز در مقیاس کوچک) دریافت کرد. او این تکنیک ها را طی تحقیقاتش در زمینۀ اسیدهای صفراوی طراحی کرده بود. همچنین، تجهیزات آنالیزی را درجه بندی کرد و ترازوی جدیدی طراحی کرد که دقت آن۰.۰۰۱ میلی گرم بود. این پیشرفت غیرمنتظره در شیمی آلی راه پژوهش در بیوشیمی مدرن را هموار کرد. پریگل در سپتامبر ۱۸۶۹، در لایباخ (لیوبلیانای کنونی)، در اسلوونی زاده شد. در رشتۀ داروسازی، در دانشگاه گراتس درس خواند. تحصیلاتش را در ۱۸۹۳ به پایان رساند. در ۱۸۹۹، با درجه دستیاری در شیمی فیزیولوژیکی مشغول کار شد. در ۱۹۱۰، سرپرست بخش شیمی در دانشگاه اینسبروک شد، ولی در ۱۹۱۳ به گراتس بازگشت و استاد شیمی پزشکی آن جا شد.
شیمی دان اتریشی. جایزۀ نوبل شیمی ۱۹۲۳ را به سبب عرضۀ تکنیک های جدید در میکروآنالیز (آنالیز در مقیاس کوچک) دریافت کرد. او این تکنیک ها را طی تحقیقاتش در زمینۀ اسیدهای صفراوی طراحی کرده بود. همچنین، تجهیزات آنالیزی را درجه بندی کرد و ترازوی جدیدی طراحی کرد که دقت آن۰.۰۰۱ میلی گرم بود. این پیشرفت غیرمنتظره در شیمی آلی راه پژوهش در بیوشیمی مدرن را هموار کرد. پریگل در سپتامبر ۱۸۶۹، در لایباخ (لیوبلیانای کنونی)، در اسلوونی زاده شد. در رشتۀ داروسازی، در دانشگاه گراتس درس خواند. تحصیلاتش را در ۱۸۹۳ به پایان رساند. در ۱۸۹۹، با درجه دستیاری در شیمی فیزیولوژیکی مشغول کار شد. در ۱۹۱۰، سرپرست بخش شیمی در دانشگاه اینسبروک شد، ولی در ۱۹۱۳ به گراتس بازگشت و استاد شیمی پزشکی آن جا شد.
wikijoo: پرگل،_فریتس_(۱۸۶۹ـ۱۹۳۰)