پروست ادریئن

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پروست آدریئن. پروست، آدریئن یک پزشک فرانسوی است که برای اولین بار وجود وبا در موسم حج را گزارش کرد.
آدریئن آشیل پروست (Adrien Achille Proust) به سال ۱۸۳۴م. در اور ـ ئه ـ لوار (Eure-et-Loir) فرانسه زاده شد. پس از دریافت لیسانس علوم و هنر، در سال ۱۸۶۶م. موفق به اخذ دکتری طب شد و مدتی مدیریت یکی از بیمارستان های قدیمی پاریس را بر عهده داشت. پس از دریافت مدرک پروفسوری تا سال ۱۸۸۵م. عضو علمی دانشگاه پاریس بود. در سال ۱۸۸۹م. در آکادمی پزشکی فرانسه پذیرفته شد و همواره در محافل پزشکی فرانسه حضور داشت.
سفر به ایران
پروست بیش از سی سال به تحقیق و تبلیغ برای پیشگیری از وبا پرداخت و سفرهای فراوان به کشورهای جهان از جمله کشورهای مسلمان و خاور میانه داشت. به سال ۱۸۶۹م. در خلال تحقیقات خود برای بررسی راه های ورود بیماری وبا به اروپا از طریق روسیه، سفری نیز به ایران داشت و مورد استقبال فتحعلی شاه قاجار قرار گرفت. وی میان سال های ۱۸۸۴م. تا ۱۹۰۳م. به عنوان بازرس ارشد بهداشت بین الملل فعالیت کرد و در کنار تالیف آثار متعدد در زمینه بهداشت و سلامت، اثر ماندگار خود با نام «La défense de l'Europe contre le choléra» (دفاع اروپا در برابر وبا) را که حاصل این تحقیقات است، به سال ۱۹۰۳م. در پاریس منتشر کرد و در همان سال به علت سکته مغزی در پاریس درگذشت. شهرت پروست بیشتر به سبب فرزندش مارسل پروست، رمان نویس معروف فرانسوی، است.
انتقال بیماری به مکه
به رغم برخی گزارش ها از وجود وبا در مکه در طول تاریخ، گزارشی از آغاز وبا در مکه در دست نیست. برخی بر این باورند که بیماری وبا در مکه وجود نداشته تا این که در سال ۱۲۴۶ق./۱۸۲۵م. گروهی از حاجیان هندی این بیماری را به مکه منتقل کردند. بیماری وبا در سال های ۱۸۹۰، ۱۸۹۲، ۱۸۹۳، ۱۸۹۵، ۱۹۰۲م./۱۳۰۷، ۱۳۰۹، ۱۳۱۰، ۱۳۱۲، ۱۳۱۹ق. در موسم حج و در میان حاجیان با شدت بیشتر شیوع یافت و جان افراد فراوان را گرفت. این دوره زمانی (پایان قرن نوزدهم م.) شاهد رقابت دولت های استعمارگر در تصاحب ممالک اسلامی و بهانه جویی ایشان در تضعیف و تجزیه امپراتوری عثمانی بود. دولت انگلستان، حجاز و مکه را به دلیل وجود چاه زمزم و دفن قربانی در منا ، خاستگاه وبا شمرد و با این بهانه، درصدد ایجاد ردپایی در حجاز بود. در مقابل، دولت فرانسه که بیشترین شمار کشورهای مسلمان را زیر سلطه خود داشت، تحقیقات و کنفرانس های بین المللی، از جمله نخستین آن ها یعنی کنفرانس استانبول در سال ۱۸۶۶م. را در بررسی مساله حج و گسترش وبا انجام داد. آدرین پروست به دلیل تخصص در طب و مسؤولیت و نقش بین المللی در زمینه پیشگیری از بیماری وبا، مامور تهیه گزارشی در این زمینه شد و در سال ۱۸۹۳م./۱۳۱۰ق. به جزیرة العرب رفت و در ایام حج به بررسی وضعیت بهداشتی حج گزاران پرداخت. این گزارش ها در چند بخش سفر حج، بندر جده ، شهر مکه، اعمال و مواقف حج ، قرنطینه، و نقش دولت ها درخور بررسی است.
← سبب انتقال وبا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس