پروتیین وی

دانشنامه عمومی

پروتئین وی ( به انگلیسی: Whey Protein ) ترکیبی از پروتئین های جدا شده از آب پنیر بوده که عمدتاً به عنوان مکمل ورزشی و رژیم غذایی استفاده می گردد. این مخلوط شامل پروتئین هایی همچون آلفا - لاکتالبومین، بتا - لاکتوگلوبولین، سرم آلبومین و ایمونوگلوبولین ها است. [ ۱] ادعاهای تغذیه ای بسیاری در مورد آن مطرح شده است. نتایج تحقیق معتبر منتشر شده در سال ۲۰۱۰ به این نتیجه رسید که اسناد ارائه شده به اندازه کافی از ادعاهای پیشنهادی پشتیبانی نمی کنند. [ ۲] بسته به روند خالص سازی ممکن است در محصول نهایی وی ترکیباتی مانند لاکتوز و کازئین کامل جدا نشده و باقی بمانند که می تواند باعث بروز عوارض گوارشی در برخی افراد گردد. [ ۳] [ ۴] مکمل پروتئین وی محبوب ترین مکمل پروتئین در بین ورزشکاران است چرا که تاثیر آن بر رشد عضلات و کاهش چربی بدن اثبات شده است. همچنین پروتئین وی سریع تر از پروتئین های دیگر هضم و جذب می شود و این ویژگی آن را به یک گزینه ایده آل برای مصرف بلافاصله قبل یا بعد از ورزش تبدیل می کند. [ ۵]
این ماده حاصل از ته مانده شیر جامد شده در فرایند تولید پنیر است[ ۶] زمانی که PH این محلول به ۴٫۶ رسیده است. [ ۷] [ ۸] گرمای زیاد ( مانند دمای پایدار بالای ۷۲ درجه سلسیوس همراه با فرایند پاستوریزاسیون ) می تواند پروتئین موجود در آب پنیر را تخریب کند.
پروتئین موجود در شیر گاو ۲۰٪ وِی و ۸۰٪ کازئین است. پروتئین در شیر انسان ۶۰٪ وِی و ۴۰٪ کازئین است. ۱۰٪ از کل مواد جامد موجود در آب پنیر پروتئین می باشد. این پروتئین معمولاً ترکیبی از بتا لاکتوگلوبولین ( ~ ۶۵٪ ) ، آلفا لاکتبالومین ( ~ ۲۵٪ ) ، آلبومین سرم گاو ( ~ ۸٪ ) ( همچنین آلبومین سرم ) و ایمونوگلوبولین ها است. اینها مستقل از مقدار pH در حالت معمولی خود محلول هستند.
• کنسانتره: معمولاً میزان کمتر اما همچنان چشم گیری از چربی و کلسترول را دارد و در مقایسه با سایر وِی پروتئین ها از کربوهیدارت بیشتری هم بهره می برد.
• ایزوله: نوع فرآوری شده که چربی و لاکتوز آن تا حدود زیادی حذف شده و نود درصد از وزن آن را پروتئین خالص تشکیل می دهد. مانند نوع کنسانتره. مزه شیر در آن تا حدودی احساس می شود.
• هیدرولیز: نوعی از وِی پروتیین است که پیش - هضم شده است؛ هدف آن هضم و جذب سریعتر در بدن است اما معمولاً قیمت آن بیشتر از سایر پروتئین هاست. معمولاً هم حساسیت آلرژیک کمتری در افراد حساس ایجاد می کند. [ ۹]
• بومی: این نوع مستقیماً از شیر و نه از ته مانده فرایند پنیرسازی استخراج می شود که خود در دو نوع کنسانتره و ایزوله عرضه می شود. [ ۱۰] [ ۱۱] [ ۱۲]
• رژیمی یا دایت: این نوع از پروتئین وی با میکرو فیلتراسیون تصفیه شده و شامل کربوهیدرات و چربی کمتری است، که در رژیم های کاهش وزن کاربرد دارد. [ ۵]
عکس پروتیین وی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس