پروتاکتینیم

دانشنامه عمومی

پروتاکتینیوم عنصر ۹۱ با معادل انگلیسی Protactinium و نماد: Pa است.
این عنصر رادیو اکتیو به سال ۱۹۱۷ توسط هان و لیزه مایتنر و به طور جداگانه در سال ۱۹۱۸ توسط سادی و کرنستون کشف شد. این عنصر را سرچشمه آکتینیم می دانند که توسط نشر ذره آلفا تولید می شود. ابتدا به پیشنهاد اسفتن مایر و به افتخار مایتنر قرار بود نام آن «لیزونیوم» یا «لیزوتونیوم» نامیده شود. [ ۴]
پروتاکتینیم یعنی نخستین اکتینیم ( نام یونانی protos به معنی اصلی، نخستین است )
جامد بلوری با جلای نقره ای، عنصری رادیواکتیو با عدد اتمی ۹۱ عضو سری اکتینید. جرم اتمی ۲۳۱٫۰۳۵۹ ظرفیت ها ۴ و ۵ دارای سیزده ایزوتوپ ناپایدار است که دوتای آن به طور طبیعی یافت می شوند. سخت و سفید است، نقطه ذوب نزدیک ۱۶۰۰ درجه. برای مقاصد تجاری بسیار کمیاب است. با هالوژنٰ ها ترکیب های مختلفی می دهد.
ماده رادیواکتیو به شدت سمی است.
پروتاکتینیم در همه کانی های اورانیوم یافت می شود. حدود ۳۴۰ میلی گرم از یک تن استخراج می شود. پروتاکتینیم ممکن است با تابش توریم - ۲۳۰ ایجاد شود. تصفیه و جداسازی آن به کمک تبادلگر یونی و روش های استخراج حلال انجام می گیرد. ایزوتوپ طویل العمر آن پروتاکتینیم - ۲۳۱ با تابش آلفا تباهی می باد و دارای نیم عمری در حدود ۳۳۰۰۰ سال است. پروتاکتینیم ممکن است به صورت فلویورید پروتاکتینیم دی پتاسیم یا اکسید پروتاکتینیم ته نشین شود. این فلز را می توان به کمک احیای PaF۴ با باریم یا با گرما دادن PaF۴ در خلأ تهیه کرد.
عکس پروتاکتینیمعکس پروتاکتینیم
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

پروتاکْتینیُم (protactinium)
مشتق از عبارتی لاتینی به معنای «پیش از پرتو نخستین» عنصری فلزی، پرتوزا، به رنگ خاکستریِ نقره ای، از سری آکتینیدها، با نماد Pa، عدد اتمی ۹۱، و جرم اتمی نسبی ۲۳۱.۰۳۶. در طبیعت، به مقدار بسیار کم در کانی پیچ بلند و دیگر کانی های اورانیوم یافت می شود. چهارده ایزوتوپ شناخته شده دارد. ایزوتوپ ۲۳۱-Pa، دارای طولانی ترین نیم عمر، برابر با۳۲.۴۸۰ سال، است. این عنصر به صورت ایزوتوپ ۲۳۴-Pa، با نیم عمر۱.۲ دقیقه، در محصول واپاشی اورانیوم کشف شد (۱۹۱۳). از ۱۹۱۸، از این عنصر استفاده می کنند. ایزوتوپ های دیگر آن بعداً کشف شدند و در ۱۹۴۹ به ثبت رسیدند.

پیشنهاد کاربران

بپرس